Zajęcie komornicze 1/2 etatu umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku Ck999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ck999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Mam umowę o pracę 1/2 etatu 2400 brutto
Ile w tym przypadku komornik potrąci z mojego wynagrodzenia.
Gubię się w tym

Pozdrawiam

Pracujesz na pół etatu, to kwota wolna od zajęcia z tytułu wynagrodzenia również zmniejszana jest o połowę. Reszta to matematyka.

Czyli jeżeli zarobię standardowo 1800 zl dostaje 900 zl?
Czy tak samo będzie gdy razem z nadgodzinami będę miała wynagrodzenie 2400 zł również połowa 1200 zł?

A jak to się ma do kwoty wolnej od zajęcia komorniczego? Czy komornik może zająć coś poniżej najniższej krajowej? Do tej pory myślałam, że nie.

Reset321 napisał:
Pracujesz na pół etatu, to kwota wolna od zajęcia z tytułu wynagrodzenia również zmniejszana jest o połowę. Reszta to matematyka.

1/2 etatu 1/2 najniższej wolne od potrąceń.
I nie wolnej od zajęcia a od potrąceń.

Ck999 napisał:
Ile w tym przypadku komornik potrąci z mojego wynagrodzenia.
Trochę za mało danych o sobie, ale tak z grubsza. Jeżeli to nie jest dług alimentacyjny to co zarobisz powyżej ok 1180 zł na rękę będzie potrącone.
Z 2400 zarobek będzie ok 1850 zł netto

jan.jakub napisał:
Trochę za mało danych o sobie, ale tak z grubsza. Jeżeli to nie jest dług alimentacyjny to co zarobisz powyżej ok 1180 zł na rękę będzie potrącone.
Z 2400 zarobek będzie ok 1850 zł netto
Nie jest to dług alimentacyjny. Kredyt. Pytam dlatego ze pogubiłam się. czyli wszystkie pieniądze powyżej 1180 zł będą wysyłane do komornika? Bez względu na to czy zarobię 1800 zl czy 2600 na reke ?

Pracując legalnie na umowę o pracę, zlecenie, dzieło, gdy komornik zabiera 50 lub 60 % wynagrodzenia można próbować chronić swoje pieniądze. Nie próbować znaleźć pracę „na czarno”, wyjeżdżać za granicę, ukrywać majątek. Ale pracować dalej na umowę i legalnie chronić swoją wypłatę. Jest to trudne ale możliwe.

W przypadku 1/2 etatu wolna od potrąceń jest kwota 1/2 minimalnego wynagrodzenia czyli na dzień dzisiejszy 1745 zł co w przypadku braku dojazdu daje 1370,24 zl. netto
Potrąceniu podlega 50 % twojego wynagrodzenia netto, pod warunkiem, że po potrąceniu pozostaje ci minimum 1370,24 zł. Jeżeli nie pozostaje ci mniej, to potrąceniu podlega tylko nadwyżka ponad 1370,24 zl.

Powrót