Zajęcie komornicze a "500+"

• Autor wątku Autor wątku GhoustDragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GhoustDragon

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Orientuję się ktoś czy jak mam zajęcie komornicze(pensja,konto itd.) to czy świadczenie z programu "500+" wpływające na zajęte konto będzie zwolnione z zajęcia?

co do zasady sumy które wpływają na zajęty rachunek bankowy stają się wierzytelnością z rachunku bankowego (tracą swój dotychczasowy byt prawny) Ograniczenia - art. 54 ustawy prawo bankowe. Zwolnienie ewetnualnie na wynagrodzenia pracowników. W przeciwnym wypadku patrz wyżej.
Myślę ze chyba bedzie miał zastosowanie art. 831 1 pkt 2 - zajęcie samej weirzytelności 500+ będzie raczej możliwe tylko w przypadku egz. alimentów.

dejvo1987 napisał:
co do zasady sumy które wpływają na zajęty rachunek bankowy stają się wierzytelnością z rachunku bankowego (tracą swój dotychczasowy byt prawny) Ograniczenia - art. 54 ustawy prawo bankowe. Zwolnienie ewetnualnie na wynagrodzenia pracowników. W przeciwnym wypadku patrz wyżej.
Myślę ze chyba bedzie miał zastosowanie art. 831 1 pkt 2 - zajęcie samej weirzytelności 500+ będzie raczej możliwe tylko w przypadku egz. alimentów.

A to nie jest tak, że środki na dzieci są zwolnione? Jak do tej pory zasiłek rodzinny z MOPSu dostawałem bez problemu.

Komornicy nie ma wiedzy jakie środki na zajęte konto wpływaj. Świadczenia rodzinne, integracyjne, z pomocy społecznej i Funduszu Alimentacyjnego i alimenty nie podlegają egzekucji komorniczej. Od 1 kwietnia 2016 r. katalog ten zostanie poszerzony o świadczenie wychowawcze (oraz dodatek dla rodzin zastępczych).Nie mniej należy wziąć pod uwagę, że jeśli komornik zajął konto bankowe to
dejvo1987 napisał:
sumy które wpływają na zajęty rachunek bankowy stają się wierzytelnością z rachunku bankowego (tracą swój dotychczasowy byt prawny) Ograniczenia - art. 54 ustawy prawo bankowe.

500 zł na dziecko jest całkowicie zwolnione spod zajęcia. Będzie spore zamieszanie gdyż jeśli dobrze słyszałem to wypłaty środków będą tylko na rachunki bankowe. Zgłosiły się już banki do obsługi wniosków i wypłat. Lepszy rozwiązaniem byłyby wypłaty na jakiegoś rodzaju karty przedpłacone i wypłata w bankomacie gotówki.

Ostatnia edycja:
@Krispl pozwolę sobie nie całkiem zgodzić się z Tobą.Świadczenie wychowawcze będzie wypłacane w sposób dogodny dla rodziców lub opiekunów, czyli przelewem na konto lub w gotówce. Świadczenie to jest wyłączone z egzekucji.A więc komornik nie powinien go zajmować.Jeżeli jednak środki te znajdą się już na rachunku, komornik nie ma wiedzy skąd pochodzą.

Ostatnia edycja:
Wypłata w gotówce jest niepraktyczna, kosztowna (kasy, przewóz pieniędzy, ochrona, kolejki zamieszanie, zdenerwowanie oczekujących itd. ). Oczywiście nikt nikogo nie zmusi do posiadania konta. Dlatego rodzaj karty z dostępem miesięcznym do 500, 1000 zł czy też większej sumy jest dobrym rozwiązaniem i nie jest chyba większym problemem technicznym. Chroni też idealnie tę gotówkę przed zajęciem. Wypłaty na konto spowodują pewnie lawinę wniosków do komorników o zwolnienie tych środków spod zajęcia na podstawie wyciągu bankowego. Oczywiście komornicy nie będą zajmować tych środków w MOPS-ach czy GOPS-ach bo zmienia się KPC. Niemniej jednak znaczna część z rodziców i tak wpłaci uzyskane z programu 500+ sumy do komorników na poczet spłaty np. zadłużenia np. za mieszkanie czy zaciągniętych kredytów.

Krispl napisał:
Wypłata w gotówce jest niepraktyczna, kosztowna (kasy, przewóz pieniędzy, ochrona, kolejki zamieszanie, zdenerwowanie oczekujących itd. )

Fakt, jak sam zaznaczyłeś nikt nikogo nie zmusi :-) Osoby, które mają zadłużenie, zabezpieczają się w ten sposób, że świadczenia Z MOPS są im wypłacane do ręki. Podobnie postępować będą pewnie rodzice uprawnieni do 500 zł na dziecko, chociaż będą musieli co miesiąc przychodzić po pieniądze "do kasy".Jak już wspomniałam komornik, zajmując konto bankowe, nie przejmuje nad nim kontroli i nie wie, jakie środki na nie wpływają. Dlatego dłużnik, który chce ustrzec pieniądze wolne z mocy prawa od egzekucji, powinien jak najszybciej złożyć u niego wniosek o zwolnienie wraz z uzasadnieniem i dokumentem świadczącym o tym, że rachunek jest zasilany przez takie środki. Może nim być np. historia konta za okres trzech miesięcy.Dodatkowo w razie zaniedbania tej kwestii nie można skutecznie dochodzić od komornika zwrotu kwot wyegzekwowanych poprzez prawidłowe zajęcie z rachunku bankowego. MS wskazuje również, że zgodnie z utrwalonym orzecznictwem SN (np. uchwała z 26 lutego 2015 r., sygn akt III CZP/14) oraz sądów powszechnych zajęcie konta nie może obejmować środków pochodzących ze źródeł, które nie podlegają egzekucji. Dodaje jednak, że zdarzają się sytuacje, że ani bank, ani komornik nie znają pochodzenia pieniędzy na koncie.Tak więc można gdybać co by było lepsze, bardziej dogodne :-).

Niemniej jednak znaczna część z rodziców i tak wpłaci uzyskane z programu 500+ sumy do komorników na poczet spłaty np. zadłużenia np. za mieszkanie czy zaciągniętych kredytów.

I tu osobiście jestem zbulwersowana. Rozumiem poniekąd, że kiedy widmo eksmisji i komornika w oczy zagląda to człowiek łapie się wszystkiego ale....Ale te pieniądze nie są rodziców To na ubrania,wyżywienie, naukę, pomoce naukowe DZIECI!!

Ostatnia edycja:
I tu się chyba mylisz. Ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci:

Rozdział 2
Świadczenie wychowawcze

Art. 4. 1. Celem świadczenia wychowawczego jest częściowe pokrycie wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, w tym z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych.

Potrzeby życiowe to bardzo szerokie pojęcie, między innymi a przede wszystkim to również jest potrzeba zapewnienia "dachu nad głową" rodzinie a zatem czasami i spłaty kredytu zaciągniętego przez rodziców na zakup mieszkania. Nie zapominaj też o tym, że rodzice często zadłużali się latami biorąc kredyty aby zapewnić dzieciom naukę, leczenie, korepetycje, lepszą szkołę itd. Otrzymując aktualnie 1000, 1500 zł od Państwa po prostu staną na nogi mówiąc prosto.

Ostatnia edycja:
:-) No cóż rozumiem Częściowe Pokrycie Wydatków oraz jak najbardziej zgadzam się, że potrzeby życiowe to szerokie pojęcie. Być może zbyt emocjonalnie podeszłam do tematu. Ustawodawca wyszczególnił co jest celem świadczenia. Nie mnie to negować. Nie potępiam rodziców w kwestii Zapewnienia Jak Najlepszych Warunków dla Dzieci. Tylko uważam, aczkolwiek pewnie to moje zdanie, że skoro decyduję się na dziecko to MOIM OBOWIĄZKIEM JEST ZAPEWNIĆ MU CO NAJMNIEJ MINIMUM SOCJALNE. Świadczenie wychowawcze jest dla Dzieci. Jasne, że jest to wsparcie dla budżetu domowego z racji samego faktu, że skoro mogę dołożyć kilka złotych do ortodonty,zapłacić za buty bo nagle się rozpadły,zapłacić korepetytor czy dołożyć się do czesnego to wiadomo, że w budżecie domowym więcej gotówki zostanie a nawet można więcej razy do kina czy teatru pójść z dzieckiem :-D Jeśli jakaś rodzina odłoży grosik na " czarną godzinę" to chwała jej za to. Ta kwota będzie wsparciem, nie neguję tego tylko widzisz tyle się naobserwowałam prób kombinacji, nawet tu na tym forum od niektórych użytkowników, że tak po ludzku krew mnie zalewa :-( No ale z prawnego punktu widzenia.... ;-)
Nadal uważam, że te pieniądze Nie Są rodziców.

A gdzie się mylę w wcześniejszym poście? Nie widzę, ale że nie widzę nie znaczy, że tak nie jest.

Ostatnia edycja:
Super - widzę, że swoim pytaniem sprowokowałem dyskusję... I o to chodzi.

Ale mam pytanie... Jak wiemy 500+ startuje od kwietnia( czyli już niebawem). Jak teraz rozwiązać poruszoną kwestię? Teraz iść do komornika? Jak ktoś wyżej napisał potrzeba udokumentować wpływy tych środków na konto trzy miesiące wstecz, więc obecnie warunek nie do spełnienia...
Poczekać trzy miesiące i dopiero udać się do komornika? I znów ktoś napisał, że pieniędzy już zajętych nie odzyskamy...
Ot sytuacja patowa.

Macie na to jakieś rozwiązanie? Zaznaczam nie chodzi o kombinowanie(zawsze mogę podać konto ojca) tylko o załatwienie sprawy zgodnie z prawem.

P.S. Pieniądze będę przeznaczał na przedszkole... To tak jakby ktoś miał obiekcje ;p

Z tego co wywnioskowałem po rozmowie z jedną panią dyrektor MOPR to beneficjent nie może podać rachunku bankowego innego posiadacza....

Na Twoim miejscu udałbym się z wnioskiem o zwolnienie wpływających kwot z programu 500+ przekładając stosowne pismo od organu wypłacającego.

Wiem, że niektóre MOPR-S-y będą miały do dyspozycji dla uprawnionych do odbioru środków karty przedpłacone ale to nie będzie zasada (a szkoda bo to najlepszy pomysł).

Wiem, też, że wypłaty w gotóce nie wchodzą w grę ze względu na wymienione już wcześniej okoliczności, urzędy nie mają dodatkowych środków na zatrudnianie ludzi etc.

To tylko chwilowe problemy. W 2017 roku program 500+ będzie zapewne zlikwidowany, chyba że odkopią ten złoty pociąg pod Wałbrzychem :)

Z punktu widzenia Komornika:
Komornik na rachunek dostaje taki przelew "częściowa realizacja zajęcia dłużnika X, sygn X/16" i do tego kwota. Nie wie skąd pochodzą środki. Wiedzą*tylko od kogo i z jakiego rachunku bankowego. Jak szybko je przeksięguje a nikt nie zorientuje się, że zniknęły to środki są nie do odzyskania.

dodam na koniec tylko ze krajowa rada komornicza zobowiązała organy egzekucyjne (komorników) do zamieszczania w formularzach zajęcia rachunków bankowych dłużników klauzuli , że świadczenie najogólniej mówiąc 500+ nie będzie podlegało przekazaniu z rachunku

Ale są jeszcze stare zajęcia od roku lub więcej lat

Podłącze się pod temat , pytanie mam takie , podobno mają sprawdzać wyrywkowo (nie mam pojęcia w jaki sposób) czy pieniądze z 500+ są prawidłowo wydawane (no chyba chodzi o FV , rachunki ) teraz meritum , za 500+ kupuje dzieciom laptopa (potrzebny w owych czasach do nauki) mam FV (w razie kontroli) egzekucja komornicza z ruchomości i komornik zlicytuje tan laptop . Teraz wracamy do tych niby kontroli i co ? pokazuje FV a laptop gdzie ? i co w takim przypadku ? mają prawo odebrać świadczenie ? pytanie czysto hipotetyczne .

Dołączę się do dyskusji i odświeżę temat.
Właśnie dzisiaj mi komornik zają z konta środki 500+, Ktoś już stosował pismo do komornika?
Jak ono powinno wyglądać i co zawierać? bo czytałem o tym udowodnieniu trzy miesiące wstecz wpływów, no ale to dopiero pierwszy raz był kiedy otrzymaliśmy środki.

W dniu wczorajszym , wszystkie media informowały komorniku który zabrał środki z kąta na które wpłynęło właśnie 500+ , na kilkoro dzieci , po informacji przez media tel. Polsat w wieczornych wiadomościach podano informacje że środki zostały zwrócone kobiecie. Środki typu 500+ mają być jakoś oznaczone w bankach , aby nie dochodziło do takich zdarzeń. Pozdrawiam

Zacznijmy od tego, że kobieta z tej "medialnej" sprawy nie błyszczy intelektem. Podać do wypłaty konto z zajęciem komorniczym - mistrzostwo świata :D

Powrót