Zajęcie komornicze a "500+"

• Autor wątku Autor wątku GhoustDragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Trzeba było myśleć wcześniej , kto podaje zajęte konto przez komornika do mops-u , można otworzyć konto dziecku i po sprawie , bo zanim coś się zmieni z tymi zajęciami choćby 500+ to trochę czasu minie.

Konto nie bylo zablokowane dopiero teraz mi je zablokowali prosze czytac ze zrozumniemniem i mimo zminay na odbior osobisty w kasie mops to i tak przelali mi pieniazki na konto

Skoro nie przekroczono wolnej na rachunku to możesz wypłacać normalnie, po co histeryzujesz.
Napisałem wcześniej - czytaj forum, czytaj temat w którym podnosisz larum.
Przeczytaj temat przyklejony - zajęcie rachunku bankowego.
Użyj forumowej wyszukiwarki.

Nie moge. bank twierdzi ze kwota wolna zostala wykorzystana ale nie nie licza sie alimenty rodzinne i 500 plus a mimo to policzyli mi te kwoty i zablokowali konto w tej chwili mam zablokowane 2500 tys i jestem bez srodkow do zycia i niemam z czego dalej oplacic rat bierzacych i tych ktore ustalilam z komornikami bo pani w mopsie zamiast wyplacic mi w kasie jak miala zapisane przelala mi kwote na konto...

Ingacichon napisał:
DZien dobry. mam na koncie zbieg komorniczy.

Gdzie jest tu napisane że dopiero teraz komornicy zablokowali konto ? zbieg czyli co mamy rozumieć że kilku naraz w przeciągu m-ca zablokowali konto ? nic wcześniej nie wskazywało na zajęcie ? o czym ty piszesz , doszło do zaniedbania i z twojej strony i tyle , a reszta to tak jak LLawyer pisze. Teraz piszesz o tym że kwota wolna została wykorzystana ? w 1,5 m-ca ? ponad 12tyś zł. ?

niewiem skad oni to wzieli pisalam do banku i tak mi odpisal ze kwota wolna od zajecia zostala wykorzystana i temu jest blokada przez komornikow niewiem co tam jest grane bo bank odsyla do komornikow a komornicy do banku i tak na okraglo. dogadalam sie z komornikami wszystkimi co do splaty dlugow bo sa to dlugi moje i meza ale konto jest dalej zablokowane bo kwota zostala wykorzystna jak twierdzi bank i niewiem co dalej robic moj dochod w miesiacu na koncie to 375 zl alimentow 215 rodzinne i 1000 zl z 500 plus wiec niewiem jak to jest mozliwe skoro te swiadczenia nawet sie nie licza do zajecia komorniczego

Od kiedy jest blokada na koncie wiesz ?

na poczatku maja mi zrobil bank blokade jak wplynely meza pieniadze ze skarbowki jakies 2000 tys tylko i zaraz alimenty i jak dzwonilam do banku to stwierdzili ze zostala wykorzystana kwota wolna od zajecia i ze tylko z komornikami teraz moge sie dogadac

Tylko wizyta w banku , rozwiąże ten problem z niewiedzą. Kwota wolna to ponad 12tyś. zł. niech wytłumaczą jak zostało to wykorzystane.

a to jest kwota na miesiac czy jak? bo jak pisalam do banku to twierrdza ze to jest wykorzystane i tyle

Ta kwota jest tylko raz , nie na m-c, tylko do wykorzystania .Np. masz kwotę wolną 12tyś dochodzi do blokady i jest wpływ np. 2tyś zł. więc kwota wolna w tej chwili to 10tyś zł. i tak do wykorzystania , następne wpływające kwoty będą przekazywane no konto komornika . To tak w skrócie.

NO ok ale alimenty i rodzinne ani te programowe sie nie licza a ja innych od dluzszego czasu nie posiadam wiec niemam pojecia skad to sie wzielo

Konto jest tylko na panią ? alimenty mąż płaci , czy fundusz.

alimenty mam z funduszu konto jest wsppolne ale pieniazki tylko ja wyplacam

bo alimenty mam zasadzone przez sad na bylego a teraz pos lubie jestem i mam z mezem wspolne konto i razem maluchy wychowuje ze mna

Tylko wizyta w banku . Pozdrawiam

nie nie bo alimenty sa z funduszu i ida na bylego konto a maz ma konto czyste?
oczywiscie za wyjatkiem komornikow ale to za kredyty ktore teraz powoli pojedynczo splacamy no bo na raz sie wszystkiego nie da ale to sa dwie osobne osoby...moj maz a byly partner

Przepraszam , wykasowałem poprzedniego posta . Ponieważ dopisała pani dodatkowe informacje. Proszę przejść się do banku , po wizycie napisać co się pani dowiedziała.

najszybciej uda mi sie dostac jutro bo jestem z wioski a tu autobus tylko dwa razy dziennie jedzie

Poprosić o datę blokady , i ile po blokadzie wpłynęło środków , i gdzie zostały zadysponowane , jeśli to błąd banku , czyli kwota wolna nie została przekroczona a bank przekazał środki komornikowi , to i tak raczej nie odzyskasz tych pieniędzy.Komornik ma cztery dni na przekazanie ich wierzycielowi. Powodzenia

Powrót