Zajęcie komornicze a "500+"

• Autor wątku Autor wątku GhoustDragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Srodki sa ciagle na koncie w banku tyle ze nie moge ich wogole wyplacic bo jak bank twierdzi jest zajecie komornicze i skonczyla sie kwota wolna od zajecia. a srodki nie znikly tylko sa zablokowane

Gdzie próbowałaś wybierać środki , kwotę wolną można wybrać tylko w banku . Jak pisałem wizyta w banku nie telefon , i to z kierownikiem czy menadżerem .

A ja probowalam w bankomacie albo przelew i nie moge tego ruszyc ale dziekuje za podpowiedz bo dopiero na poczatku maja zablokowali mi srodki na koncie teraz mam ich tam prawie 2500 tys w czym miedzy innymi raty dla komornikow. Wiec jutro musze zapakowac mala i jechac

Przegapiłaś. Mniej więcej jak w tv ostatnio a potem pretensje.
Odbieraj co możesz przekazem.
Wypłata w okienku. Przeczytaj temat przyklejony "zajęcie rachunku bankowego"

Może być też tak, że wolna przekroczona ale środków nie przekazali na rachunek kancelarii bo czekają na rozstrzygnięcie zbiegów.

To znow ja bank tak jak myslalam policzyl wszystkie srodki w tym alimenty rodzinne i 500 plus stad blokada...prawda to ze srodki te sie nie licza ale bank kazal komornikom odeslac do banku takie pismo ze te srodki sa wolne od zajecia wtedy mi je wyplaca... niestety komornicy takowego pisma nie chce wystosowac... niewiem co robic dalej

Czyli kwota została wykorzystana ? w jeden miesiąc ?

Bank stwierdzil ze to nie jest kwota na miesiac tylko mi powiedzielu ez jest wykorzystana bo liczyli calosc alimenty rodzinne i swiadczenia a tego nie powinni i ze zwroca tamto jak otrzymaja pismo od komornikow ze alientow rodzinnego i swiadczenia nie moga blokowac. a komornicy maja w du....szczerze mowiac co moga a co nie

Coś pani kręci, lub czegoś nie rozumie , miała pani zadać w banku pytanie , od kiedy jest blokada konta przez komornika , drugie od tamtej pory ile środków wpłynęło na to konto i ile pani wybrała z zablokowanego konta .

od poczatku maja nie moge wyplacic pieniazkow z konta bo jest blokada przez zbieg komorniczy.i tak samo mowia w banku ze wykorzystalam kowte wolna od zajecia na poczatku maja i teraz nic nie moge wyplacic poki komornicy nie wydaca banku pisma ze swiadczenia tamte nie podlegaja zajeciu

Może inaczej , po blokadzie konta ile wybrała pani pieniędzy z tego konta .Jeszcze raz KIEDY KONTO ZOSTAŁO ZABLOKOWANE , nie od kiedy pani nie może wypłacić środków.

nie bylo blokady na koncie. ciagle uzywalam go normalnie robilam przelewy i wyplacalam. na poczatku maja jak wplynely meza pieniazki ze skarbowki i moje alimenty na syna nie moglam juz ich wyplacic wcale ani zrobic przelewu bo bank uznal ze kwota wolna od wykorzystania zostala wykorzystana i ze odlokuja mi srodki jezeli dostana pismo od komornika ze swiadczenia sa wolne od zajecia....i ze mam sie dogadac z komornikami bo tam jest zbieg

Jeśli nie było blokady , to oznacza że komornicy zablokowali konto w maju tak ? jeśli tak to jak pani mogła wykorzystać kwotę wolną .Kwota wolna to jest kwota którą po zajęciu konta przez komornika dłużnik może śmiało wybierać , więc nie mogła pani jej wykorzystać a w banku ktoś za przeproszeniem p...doli.

praktycznie nic nie chcieli mi powiedziec ale pozniej dostalam wiadomosc z banku na konto o tresci....Uprzejmie informuję, że w przypadku zbiegu egzekucji Bank musi otrzymać oficjalne pismo od komornika z informacją o przejęciu pozostałych egzekucji.
Trudno mi jest odnieść się do kwestii wykorzystania kwoty wolnej w ciągu miesiąca nie wiedząc w jaki sposób Pani taka informację pozyskała.
Informuję jednak, że kwota wolna od zajęcia jest sumą wypłat z rachunku i jest zależna tylko od kwot jakie przez rachunek się przewijają. Dodatkowo informuję, że na rachunku wspólnym o numerze 56116022020000000279352715 zarejestrowane są także inne transakcję oprócz podanych przez Panią alimentów i świadczenia 500+, każda z tych transakcji jak wcześniej wspomniałam spowodowała wykorzystanie kwoty wolnej. Szczegóły transakcji może sprawdzić Pani na swoim profilu w MIlenet, na TeleMillennium lub w dowolnej placówce Banku.

Jeżeli na konto po wykorzystaniu kwoty wolnej od zajęcia będą wpływać środki, które nie powinny podlegać egzekucji to należy zgłosić się do komornika i zawnioskować o ograniczenie egzekucji. Na podstawie takiego ograniczenia Bank będzie mógł wypłacać Pani środki wskazane w tym dokumencie.

W przypadku dalszych pytań pozostaję do dyspozycji. Pomocą służą również konsultanci TeleMillennium dostępni pod numerem telefonu 801 331 331 lub +48 22 598 40 40, konsultanci Wydziału Monitorowania Należności oraz nasi doradcy w placówkach. Niewiem co mam o tym myslec skoro w placowce i tak kaza isc do komornika

Tak mają rację , tylko komornik może , a nawet powinien jeśli przyjdziesz do niego z odpowiednimi kwitami , typu decyzja z mops-u czy jakie tam posiadasz i udowodnisz że to wpływa na konto i wtedy on wysyła odpowiednie pismo do banku , jeśli nie można złożyć skargę na komornika. A z tą kwotą wolną wychodzi na to że blokada konta jest od dłuższego czasu , ale dziwi mnie to ponieważ komornicy na 100% informowali cię pisemnie o blokadzie konta.

Rozmawialam z komornikami zejda z komta jak wplace im raty tylko ze pani w mopsie tak madre wyslaly mimi zmiany piniazki na to zablokowane konto i teraz nawet na zycie nie mam. a komornicy byli poinformowani ze tam wplywaja alimenty i rodzinne ale mimo to dupa i brak odpowiedzi z ich strony

Jeśli nikt nie reaguje , to można zmienić np. bank , albo po prostu jeszcze raz przejść się do mops-u i porozmawiać z przełożoną (nym) i wyjaśnić to raz na zawsze.

tak ale pieniazkow mi nie zwroca a zasilek mi sie nie nalezy jak twierdza. nawet jak bym chciala teraz oplacic komornikow w ratach jak sie z nimi dogadalam to teraz nimam za co bo wszystkie srodki sa zablokowane na koncie

Można postraszyć mediami , w ostatniej słynnej sprawie tv pomogła , komornik na bodajże drugi dzień oddał świadczenie 500+ , pośpieszyć komorników .Powodzenia

Ja pisalam na maila do nich ze tak siw skonczy jak nie dostane odpowiedzi i maz dzwonil tez ale dalej zero odezwu z ich strony...

Osobista wizyta jeśli jest blisko , jeśli daleko list polecony za potwierdzeniem odbioru, jeśli nie były kwity dostarczone porobić ksera i dostarczyć .

Powrót