Zajęcie komornicze a alimenty.

• Autor wątku Autor wątku manfredJDM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manfredJDM

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Jak w temacie.
Załóżmy że zarabiam 3000zł netto. Mam alimenty w wysokości 400zł. Jak wiadomo komornik może zająć 50% wynagrodzenia z uwzględnieniem kwoty wolnej od zajęć (jeśli mnie pamięć nie myli to 1033zł netto na chwilę obecna). Czy kwota zajęcia jest liczona od kwoty wyjściowej czy od kwoty po odliczeniu alimentów? Czyli komornik z tytułu innych zajęć niż alimentacyjne może zająć 1500zł z 3000 czy 1300 z kwoty pozostałej po odliczeniu alimentów (2600)? Pytam bo wczoraj na konto od pracodawcy dostałem wynagrodzenie w kwocie 319zł (trzysta dziewiętnaście złotych), które nawet na opłaty nie wystarczy. Czy można coś z tym fantem zrobić? Przecież komornik na obowiązek zostawić mi 1033zł i jest to kwota nie do ruszenia dla niego. Proszę o pomoc bo jestem w czarnej a mam na utrzymaniu małe dziecko i żonę.

Jeśli zarabiasz 3000 zł netto to pracodawca powinien przekazać komornikowi zgodnie z kodeksem pracy 50 % wynagrodzenia co daje 1500 zł. Do wypłaty masz netto 1500 zł co spełnia wymogi minimum socjalnego ( ok. 1150 zł miesięcznie).

Z 1500 zł mogą być potrącane inne należności np. ubezpieczenie, pożyczki z PKZP, zaliczki itd. Więc teoretycznie może być do wypłaty np. 300 zł.

Alimenty nie mogą być potrącane przez pracodawcę jeśli masz już zajęcie komornika.
Chyba, że za twoją zgodą ale z części niezajętej to jest z pozostałego do wypłaty 1500 zł.
Jeśli alimenty są 400 zł to i tak do wypłaty zostaje Ci jeszcze 1100 zł minus ewentualne potrącenia zakładowe.

Ostatnia edycja:
potrącenia zakładowe to ok 300-400zł (95 PZU, 146 PKZP, 36 ZZ, wkład PKZP 40) a więc i tak w cholerę za mało.

Na pewno z alimentami jest tak jak mówisz? Zajęcie alimentacyjne jest przecież ważniejsze niż każde inne.

Masz tylko zajęcie alimentacyjne czy też kilka różnych zajęć ( w tym alimenty) ?

Jeśli tylko alimentacyjne to czy masz jakieś zaległości alimentacyjne poza ratą bieżącą po 400 zł ?

Jeśłi potrącenia z wynagrodzenia są dokonywane na podstawie zajęcia komornika na poczet alimentów to potrącenia wynoszą nie 50 % a 60 % wynagrodzenia netto. Przy 3000
zł netto daje to 1800 zł. Nie obowiązuje w tym wypadku wogóle minimum socjalne.

Ostatnia edycja:
Powrót