Zajęcie komornicze a emerytura

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Mam zajęcie komornicze w wysokości 2007 zł. Od tego miesiąca komornik zajął mi część wynagrodzenia. Jestem emerytką. Pobieram emeryturę w wysokości 3160 złotych netto. W tym miesiącu otrzymałam też trzynastkę. W tym miesiącu emerytura plus trzynastka wyniosła 4644,94 złote. Komornik zabrał mi 755 złotych. Oprócz tego mam na koncie zablokowaną kwotę 830.99 złotych. W banku powiedzieli, że zostawili mi 75% wynagrodzenia. Czy ta blokada środków plus kwota zabrana przez komornika to nie za dużo? Słyszałam, że komornik może zabrać maksymalnie 25% emerytury a trzynastka jest wolna od zajęcia komorniczego. Mam wystawiony pewien przedmiot do sprzedaży i boję się, zeby bank mi tego też nie zablokował. Co mogę zrobić?

Mam wystawiony pewien przedmiot do sprzedaży i boję się, zeby bank mi tego też nie zablokował. Co mogę zrobić?
Jeśli masz zajęty rachunek bankowy i w danym miesiącu wykorzystałaś kwotę wolną od zajęcia, to bank powinien środki zablokować i przekazać dla komornika. Te środki nie podlegają ochronie jak trzynasta emerytura. Co zrobić? Nic nie zrobisz. Egzekucja to przymus, dzieje się tak wtedy, jak ktoś ma w 4 literach prawomocne wyroki sądu.

Powrót