Zajęcie komornicze, a pensja byłego męża

• Autor wątku Autor wątku Monika1107
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika1107

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam wszystkich,proszę o poradę. Komornik zajął rachunek bankowy, który był wspólny z moim mężem z którym jestem w separacji (wyrok sądu dostarczyłam). Zajęcie jest na mnie, a on zajął wynagrodzenie również całe wynagrodzenie mojego męża. czy to zgodne z prawem?

Zajal rachunek. Nie wynagrodzenie. To 2 rozne rzeczy.

Zgadza się, ale na ten rachunek wpływała też jego pensja ponieważ wyrokami sądu mamy wspólne opłaty z tytułu wspólnych kredytow. Pozbawił mnie możliwości zapłaty zobowiązań z tytułu umów kredytów oraz zasądzonej przez sąd kary byłego męża.

Reasumując.
Zgodnie z prawem zajęto wierzytelność rachunku bankowego dłużnika.

Czyli nie odblokuje tego wynagrodzenia? co mogę zrobić?

Jakiego wynagrodzenia ?
Napisano przecież, że zajęto środki na rachunku a nie wynagrodzenie u pracodawcy.

Spłacić zobowiązanie objęte tytułem wykonawczym na podstawie którego prowadzone jest postępowanie egzekucyjne a wtedy egzekucja z wierzytelności rachunku bankowego zostanie umorzona.

Jeśli rachunek jest wspólny to z pewnością po jakimś czasie ( a szybciej na wniosek ) zajęcie zostanie ograniczone do udziału dłużnika.

Na koniec powództwo.

W odpisach zajęć które, które z pewnością zostały wysłane jest wszystko napisane.

Nie otrzymałam od komornika żadnego pisma, a w kancelarii dowiedziałam się że dług dotyczy mojej córki, a ja jestem żyrantem. Wniosek o odblokowanie złozyłam, ale komornik twierdzi, że to wina banku, a bank, że komornika. Odsyłają mnie jeden do drugiego. Chodzi mi tylko o odblokowanie wynagrodzenia mojego byłego męża.

Raz byłego a raz w separacji.
Dług dotyczy dłużnika=żyranta, być może solidarnie a być może nie.
Pytająca jest dłużnikiem.

Ostatnia edycja:
Jesteśmy w separacji. Czy to nie to samo co były?. Moje pytanie dotyczy czy komornik miał prawo zająć jego wynagrodzenie na wspólnym rachunku.

Odpowiedź już dwa razy padła.
Komornik miał prawo zająć wierzytelność rachunku bankowego dłużnika.
Były to po prawomocnym orzeczeniu o rozwodzie.

Jeżeli faktycznie rachunek jest współwłasnością twoją i męża, to teoretycznie mąż może wystąpić z wnioskiem o wyłączenie należących do niego pieniędzy spod egzekucji, ale pewnie nie zdąży, ponieważ komornik przekaże już wierzycielowi i pozostanie mężowi roszczenie do ciebie o zwrot tych pieniędzy.
Najprościej, niech nie wpływają jego pieniądze na wasz wspólny rachunek, co byłoby bardziej zrozumiałe jeżeli macie separacje czy rozwód.

Powrót