Zajęcie komornicze a ruchomości

• Autor wątku Autor wątku mlodaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlodaka

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam mam zajęcie komornicze na kredyty jest to dość duża suma ale mam dochód i komornik ma zrobić mi zajęcie w ZUSie(najprawdopodobniej już to zrobił ale nie dostałam jeszcze żadnej informacji) ale bez mojej informacji zajął mi w starostwie samochód czy to jest zgodne z prawem jeśli mają zajęty mój dochód?
Jak jest z zajęciem komorniczym?

Tak, jeżli komornik miał taki wniosek wierzyciela, to jest możliwe.
Przepis prawny:
Art. 803 kpc
Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

W Starostwie komornik nie dokonał zajęcia a jedynie dokonał zastrzeżenia..inna rzecz że to już prosta droga do zajęcia.

Bartata napisał:
W Starostwie komornik nie dokonał zajęcia a jedynie dokonał zastrzeżenia..
Ciekawe na jakiej podstawie ...
Różne rzeczy ludzie wymyślają ...

zgadzam się..podstawy prawnej nie ma żadnej...co nie zmienia faktu że w praktyce właśnie tak jest i utrdunia ewentualnemu nabywcy przerejestrowanie pojazdu.

michupocichu napisał:
Ciekawe na jakiej podstawie ...
Różne rzeczy ludzie wymyślają ...

Często i gęsto bywa tak, że dokonanie takiego zastrzeżenia jest jedynym sposobem, na "przekonanie" dłużnika, do spłaty należności (szczególnie skuteczne w KMS-ach ;) )

ubek - chodzi mi o to, że nie ma żadnej podstawy dokonywania takich "zastrzeżeń". Stosowna informacja była swego czasu na stronach ministerstwa.

@michupocichu nie neguję faktu, że jest to działanie "na granicy", ale są tacy dłużnicy, na których innego "bata" nie ma

Tutaj w ogóle mamy do czynienia z dość "zabawną" sytuacją, że pomimo braku podstawy prawnej..urzędy w zdecydowanej większości dokonują takich zastrzeżeń...a jak wiemy urzędy raczej walczą jeżeli chce im się narzucić coś czego de facto robić nie muszą.
Żeby pozostać w konwencji...przepisu na możliwość użycia przez komornika blokady na koło również nie ma ;)

@Bartata święta prawda. Ostatnio zdarzyło mi się nawet ponaglić wydział komunikacji w jednym ze starostw. W odpowiedzi otrzymałem potwierdzenie dokonania zastrzeżenia + półstornnicowe przeprosiny. Widać są jeszcze porządni urzędnicy na tym świecie ;)

daję sobie sprawę że być może dzielimy włos na czworo, ale jednak pozwolę sobie wrzucić link do Decyzji GIODO...proszę przeczytać uzasadnienie

http://www.giodo.gov.pl/plik/id_p/720/j/pl/

Jak widać GIODO wywodzi obowiązek urzędów do dokonywania zastrzeżeń z:
§ 3 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r.w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach
w związku z
art. 80b ust 1 i 1a Prawa o ruchu drogowym
w art. 80 b ust 1 szczególną uwagę zwraca pkt i)
Przepis prawny:
i) zastrzeżenia, o których mowa w art. 75 ust. 1,

Przepis prawny:
Art. 75. 1. Jeżeli używanie pojazdu uzależnione jest od szczególnych warunków określonych przepisami, starosta wpisuje w dowodzie rejestracyjnym lub pozwoleniu czasowym odpowiednie zastrzeżenie.

Problem czy zajęcie komornicze tudzież prowadzone postępowanie egzekucyjne jest "szczególnym warunkiem określonym przepisami" pozostawiam otwarty :)

Powrót