Zajęcie komornicze całego przelewu

• Autor wątku Autor wątku kopytek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kopytek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,

Dzisiejszego dnia otrzymałem przelew przychodzący na kwotę 3000 zł i zdziwiony odkryłem że po jego otrzymaniu na koncie widnieje 0 zł . Okazało się że na moim koncie widnieje zajęcie egzekucyjne w wysokości 3300 zł - domyślam się że to stara sprawa za niezapłacony abonament w play. Był to rachunek firmowy, który założyłem dopiero miesiąc temu.

Oprócz 900 zł w gotówce które mam, zostałem bez środków na życie, a do zapłaty pozostają mi koszta - zus, abonament etc.

Czy komornik miał prawo zając mi całą wypłatę ? Czy jest opcja ażebym się z nim dogadał o zwrot np. połowy zajęcia i spłaty w przykładowo 4 ratach po 500 zł ? Jeżeli macie jakieś doświadczenie w podobnych sprawach, podzielcie się, wiem że najlepiej bezpośredniio byłoby pogadać z komornikiem ale od poniedziałku jeszcze 3 dni, a ja chciałbym wiedzieć czy jest jakaś szansa, aby się dogadać czy muszę kombinować coś innego.

pozdr

Jeśli chodzi o rachunek firmowy to zajęcie obejmuje wszystkie środki tam zgromadzone. Zostało ci 300zł do spłaty, więc nie liczy na żadne układy.

Komornik nie jest do dogadywania. Jest on usługodawca wierzyciela i działa na jego polecenie. Dogadać się musisz z tym, komu wisisz kasę

creeper1989 napisał:
Komornik nie jest do dogadywania. Jest on usługodawca wierzyciela
Komornik coś zleca wierzycielowi? Chyba coś ci się pomieszało.
Komornik jest funkcjonariuszem publicznym i nie zawiera z żadną ze stron postępowania egzekucyjnego jakichkolwiek umów.

Usługobiorcą rzecz jasna. Świadczy usługę dla wierzyciela. Nawet VAT za to nalicza :) Nie jest funkcjonariuszem publicznym

Jest funkcjonariuszem publicznym a nie jest urzędnikiem państwowym.
Z wierzycielem nie wiąże go żadna umowa ani zlecenie

LLawyer napisał:
Jest funkcjonariuszem publicznym a nie jest urzędnikiem państwowym.
Z wierzycielem nie wiąże go żadna umowa ani zlecenie

No chyba że sie znają, np wierzyciel skupuje długi polecone przez komornika, to chyba nie jest nielegalne?

To raczej byłoby mocno wątpliwe. Bardzo mocno. Taki komornik długo by komornikiem nie był. Ale już w drugą stronę - wierzyciel skupujący długi z danego rewiru wszystkie oddaje temu samemu komornikowi - to jak najbardziej legalne i w porządku.

Powrót