Zajęcie komornicze pensji i konta w banku

• Autor wątku Autor wątku wroniarz9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wroniarz9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,

piszę ze względu na to, że mam kilka pytań, na które odpowiedzi rozwiążą moje problemy i wątpliwości w sprawie mojego zajęcia komorniczego.
Otóż, według postanowienia sądowego, Komornik Sądowy uzyskał uprawnienia do egzekucji moich długów na rzecz wierzyciela na wszystkie sposoby przedstawione w wezwaniu komorniczym. Chciałbym zapytać, co w przypadku, gdy pieniądze pobierane są zarówno z pensji, jak i z konta bankowego? Pracodawca zgodnie z prawem wysyła na konto komornika 50% pensji, pozostała część jest wysyłana na moje konto, gdzie kolejna część zostaje zablokowana przez bank na poczet długu. Czy możliwe jest anulowanie egzekucji komorniczej w banku, gdy udowodnię, że na konto komornika regularnie wpływają przelewy od mojego pracodawcy? Mój pracodawca spłacił już około 3000 złotych z długu, który wynosi około 3700zł, zaś na koncie w banku nadal widnieje kwota do spłaty wynosząca 3600zł. Czy informacja przechowywana w banku na temat zajęcia komorniczego jest w jakiś sposób aktualizowana na podstawie wpłat z innych źródeł? Jeżeli egzekucja w banku nie zostanie anulowana, zostanę obciążony kwotą około 7400zł, która podwaja egzekwowany dług. Bardzo proszę o odpowiedź i ewentualne instrukcje, co mogę zrobić w moim przypadku.

Jeśli już to wierzyciel uzyskał w chwili nadania tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności.
Nie ma podstaw do "anulowania egzekucji w banku" bo kwota w wysokości najniższego krajowego miesięcznie jest dostępna, mimo zajęcia i wolna od potrąceń.
W banku widnieje tyle, dlatego ze bank zajęcia nie zrealizował i u nich się kwora nie zmniejsza.
Kwota do zapłaty zmniejsza się ogólnie a jej wysokość sprawdza się w kancelarii a nie na podglądzie rachunku.
jw. nie ma po co aktualizować tego, skoro i tak wypada bezskutecznie z tego składnika majątku.
Wypowiedz o 7400 to sci-fi ( przy 3 rachunkach by napisano że będzie 14800 ? ) jak pisałem wyżej.
Zaległość sprawdza się w kancelarii.
Nie ma co robić.
Przed ostatnim potrąceniem z wynagrodzenia pracodawca może poprosić o aktualny stan na dzień przekazania środków, bo tak często robią księgowe/kadrowe z zakładów pracy albo kancelaria sama wezwie jak dojdą jakieś drobne za korespondencję/odsetki/płatne odpowiedzi na zapytania za które rachunku przyszły już po zajęciu wynagrodzenia.
Skróci to czas do zamknięcia sprawy.

Rozumiem, czyli w momencie spłacenia przeze mnie całego zadłużenia kancelaria prześle informację bankowi, że egzekucja była skuteczna, prawda?

Nie nie nie.
Najzwyczajniej umorzy egzekucję z wierzytelności rachunku bankowego w tym wybranym banku, elektronicznie.
Skuteczna jest w wynagrodzenia.
Co do zasady wystarczy samo postanowienie wysłane dłużnikowi ale kancelarie po spłacie całości w przypadku skutecznej egzekucji z jakiegokolwiek składnika majątku wysyłają umorzenie - do pracodawcy/zleceniodawcy - papierowo i do banków/skarbówek elektronicznie.
Jeśli całość miałaby się spłacić jednym potrąceniem od pracodawcy to warto już teraz to wyliczyć co do gr.
Będzie szybciej.

Powrót