Zajęcie komornicze rachunku bankowego czy możliwe jest zdjęcie blokady?

• Autor wątku Autor wątku malamrowka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malamrowka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam pytanie jak w temacie. Mój mąż z pierwszego małżeństwa wyszedł z górą lodową długów, nie wnikam, które z nich było prowodyrem zaciągania pożyczek. Fakt faktem nie wszystko zostało spłacone i pojawił się komornik. Pani ex nigdy nie pracowała na umówę o pracę/zleceniu. Pobiera alimenty na dwójkę dzieci, pracuje na czarno, mieszka u rodziców (o inne świadczenia też się postarała ale to nie moja sprawa).

Jeszcze przed ich rozwodem, posiadając kartę do bankomatu w dniu wpływu wynagrodzenia, konto czyściła do zera. Nie zostawiała mu żadnych środków na życie, opłaty, na nic. Po zamknięciu tego rachunku wszystkie wpływy/płatności realizowane były z mojego rachunku. Przy zwrocie podatku z US pojawił się problem - środki mogły być zwrócne tylko na rachunek, którego jest się posiadaczem/współwłaścicielem - w banku bez problemu uczyniłam go współwłaścicielem konta. I zaczynają się schody... Rachunek został zajęty przez komornika (a nawet dwóch) i pomimo posiadania środków na koncie nic nie można było z nimi zrobić. Konto mamy już inne - można przeżyć i robić opłaty, ale na stare raz w roku wpływa mój zwrot podatku. I stąd moje pytanie. Czy można zwolnić blokadę rachunku jeśli męża wpływów nie ma na nim żadnych? Egzekucja komornicza powstała przed zawarciem przez nas związku małżeńskiego? W momencie zaciągania zobowiązania pozostawał w innym związku małżeńskim - więc siłą rzeczy to nie moje długi.
Nadmienię, że przed zawarciem związku małżeńskiego sporządziliśmy rozdzielność majątkową.

Jeżeli jest współwłaścicielem konta to podlega ono zajęciu. Nic z tym nie zrobisz.

nawet jesli na rachunku od prawie 3 lat nie ma ani złotówki jego środków? zobowiązania powstały przed datą zawarcia związku małżeńskiego i obowiązkuje nas rozdzielność?

Nie ma znaczenia. Rachunek jest wspólny. Jakby miał wspólny rachunek z kolegą, też podlegałby zajęciu.

Podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego.

Jak wiadomo, obecnie kwota wolna od zajęcia na koncie bankowym wynosi 1500 zł i jest odnawialna 1-go dnia każdego miesiąca. Od jakiegoś czasu mam komornika na koncie, kwota to 6000 zł. Jednak co miesiąc mogłem robić operacje finansowe do kwoty 1500 zł i ok. Jednak dzisiaj zalogowałem się do banku i tak jak zawsze miałem jakieś tam saldo tak teraz mam to -6000 zł na czerwono. W tym miesiącu już wykorzystałem to 1500 zł na różne operacje więc nic nie zostało mi zabrane.Jednak zastanawia mnie to, że wcześniej nie miałem widoczne salda -6000 zł tylko normalnie 0. Jedynie jak wszedłem w opcje blokady to tam było napisane, że jest zajęcie komornicze na kwotę 6000 zł. Teraz moje pytanie czy komornik mógł w jakiś inny sposób zając to konto że teraz nie będę miał dostępnych tych 1500 zł miesięcznie ? Nie mam żadnych wpływów z tytułu pracy, jedynie alimenty - 400 zł miesięcznie. Proszę o odpowiedź czy to tylko system bankowy uwidocznił tą kwotę zajęcia czy komornik zajął w jakiś inny sposób to konto ? Pozdrawiam

jest odnawialna 1-go dnia każdego miesiąca.
Niekonieczne jest tak w każdym banku. Sprawdź w jakim dniu miesiąca kończy się miesięczny okres rozliczeniowy w Twoim banku. Np w ING ostatnim dniem jest 28 każdego miesiąca.

To co widzisz, to zapisy techniczne banku.

Witam. Mam zajęcie komornicze i konto w jednym banku i żadnych wpływów z tytułu pracy. Obecnie w Polsce jest tak, że jeśli jest zajęcie na koncie to kwota wolna od zajęcia jest równa 1500 zł i odnawia się co miesiąc. I teraz mam pytanie. Co jeśli założe konto w innym banku, czy z automatu to się połączy jakoś i jak na jednym koncie wykorzystam np. kwotę 1000 zł to na drugim będę mógł tylko 500 zł w danym miesiącu ? Czy to będzie niezależne ? Nie chce mi się w to wierzyć ale kto pyta nie błądzi :)

Powrót