zajęcie komornicze rodzica

• Autor wątku Autor wątku hugon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hugon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Proszę o wyjaśnienie , mieszkam z mamą, którą utrzymuję otrzymała wezwanie od komornika po spotkaniu z nim wiem ,że część renty zostanie zajęta podała także jemu informacje ,że posiada konto bankowe ROR z linią debetową 2 tys. w między czasie przed spotkaniem z komornikiem złożyła wypowiedzenie w banku w sprawie zamknięcia konta / 14 dni /
1. Czy komornik może w okresie wypowiedzenia umowy z bankiem zablokować konto?
2. Czy komornik może /aczkolwiek pewno się pojawi u nas w domu/ to czy ma prawo zająć dobra materialne typu TV , AGD itp cały sprzęt został zakupiony przez mnie w systemie ratalnym część dokumentów posiadam natomiast te z przed kilku lat wstecz nie , czy można wystosować pismo do do instytucji przez które brałam kredyt o potwierdzenie?
3. Czy za życia mamy jest możliwość zrzekania się długów u notariusza ? I ile to kosztuje?

proszę o informację , dziękuje

1. W tym wypadku nie jestem pewny, jednak raczej Bank poinformuje Komornika o rozwiązaniu umowy, więc raczej do zajęcia rachunku nie dojdzie.
Jednak jeszcze raz napiszę, pewności nie mam.
2. Może. Komornik ma prawo zająć to, co jest w posiadaniu Dłużnika, inaczej pisząc to, co znajduje się w mieszkaniu w którym Dłużnik mieszka. Pomijając rzeczy, które są wolne od zajęcia. Dopiero Tobie, jako Właścicielowi tych rzeczy, przysługuje prawo wniesienia powództwa przeciwegzekucyjnego.
Przepis prawny:
Art. 841. § 1. Osoba trzecia może w drodze powództwa żądać zwolnienia zajętego przedmiotu od egzekucji, jeżeli skierowanie do niego egzekucji narusza jej prawa.§ 2. Jeżeli dłużnik zaprzecza prawu powoda, należy oprócz wierzyciela pozwać również dłużnika.
§ 3. Powództwo można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych.

Można zawsze porozmawiać z Komornikiem, może uda się dojść doporozumienia i nie zajmie rzeczy należących do Ciebie.
3. Jest taka możliwość. Należy udać się z Matką do Notariusza i napisać stosowaną umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia. Koszt pewnie od 100 złotych w górę, jednak jak dobrze poszukasz, nie więcej niż 300 złotych.

Powrót