zajecie komornicze T-Mobile

• Autor wątku Autor wątku Pawel Zdziech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel Zdziech

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie dzisiejszym dniu dostałem powiadomiony o zajęciu renty socjalnej, wynagrodzenia o pracę, oraz zajęcie wierzytelności umowa zlecenie.

Chciałbym się dowiedzieć ile może mi zająć komornik :

Wypłata netto : 1600 zł
umowa zlecenie netto : 800 zł
renta socjalna netto 845 zł

Dług wynosi 795,33 złoty

Z umowy o pracę wolna od zajęcia jest 2100 brutto, czyli komornik potrąci jakieś 100 złotych. Umowa zlecenia nie jest objęta zwolnieniem, ale jeżeli ma ona charakter ciągły to wolne od zajęcia jest 50%, jednak trzeba udowodnić fakt ciągłości komornikowi. Co do renty socjalnej - to skomplikowane i toczy się o to batalia. Najlepiej zapytać w oddziale ZUS jaką mają politykę.

witam ponownie umowę zlecenie nie ma charakteru ciągłego, tamtym miesiącu miałem 320 netto, to wszystko zależy ile mam nadgodzin w miesiącu przerobione.

To wtedy z umowy zlecenia całość może zabrać. A 795.33 zł to już ze wszystkimi kosztami czy bez?

MariuszT96 napisał:
Z umowy o pracę wolna od zajęcia jest 2100 brutto, czyli komornik potrąci jakieś 100 złotych
Przy pełnym etacie. Im etat mniejszy, tym mniejsza kwota wolna od zajęcia.
MariuszT96 napisał:
Umowa zlecenia nie jest objęta zwolnieniem, ale jeżeli ma ona charakter ciągły to wolne od zajęcia jest 50%, jednak trzeba udowodnić fakt ciągłości komornikowi
Kolejny błąd. Zapomniałeś dodać, że jeżeli jest jedynym, czy też głównym źródłem utrzymania, co w przypadku pytającego nie ma zastosowania. :)

Prawda, założyłem że umowa o pracę jest na pełen etat. Natomiast błąd drugi i tak jak się okazuje nie ma w tym przypadku znaczenia ale dziękuję zo doszczegółowienie.

Ostatnia edycja:
MariuszT96 napisał:
To wtedy z umowy zlecenia całość może zabrać. A 795.33 zł to już ze wszystkimi kosztami czy bez?

celem zaspokojenia należności:
Należność główna 795,33 zł
Odsetki do 22.10.2018r. 37,37 zł
Koszty procesu 99,00 zł
Koszty zastępstwa : w egzekucji 67,50 zł
Opłata egzekucyjna : 151,67 zł
Opłaty stałe 60,67 zł
Podatek Vat 48,84 zł
Wydatki gotówkowe 62,74 zł

Nie mam pojęcia jak to liczyć.

Czyli jak mi pobierze z wszystkich trzech źródeł to jak mogę odzyskać pieniądze

cała umowa zlecenie + umowa pracę 100 złoty + renta socjalna może tylko 25% bo się dowiadywałem u znajomego który pracuje zusie.

Ostatnia edycja:
To znaczy, że do zapłaty poza kwotą długu ma Pan jeszcze inne należności powstałe w postępowaniu sądowym lub egzekucyjnym, czyli w sumie będzie Pan musiał zapłacić 1 323,12 zł.

MariuszT96 napisał:
To znaczy, że do zapłaty poza kwotą długu ma Pan jeszcze inne należności powstałe w postępowaniu sądowym lub egzekucyjnym, czyli w sumie będzie Pan musiał zapłacić 1 323,12 zł.

Dziękuje Panie Mariuszu.

Powrót