zajęcie komornicze-umorzenie

• Autor wątku Autor wątku FJustyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FJustyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie. Zwracam się z takim problemem: w maju tego roku otrzymałam pismo od komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego.Od 3 miesięcy nie wiadomo skąd z wynagrodzenia za prace potrącane jest zajęcie komornicze w różnych kwotach, Po drugie nie wiadomo skąd komornik wystawił kwotę do spłaty ponad 3tyś.Od momentu umorzenia nie otrzymałam żadnego pisma informującego o pobraniu pieniędzy z wynagrodzenia. Moje pytanie jest takie czy komornik może cofnąć umorzenie bez zawiadomienia mnie o tym? Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Dziękuje.

dzwoniłam i dowiedziałam się,że oni nie mają żadnego pisma o umorzeniu.

komornik twierdzi ze niby "wysłał" do zakładu pracy pismo,co jest nie prawdą bo do pracy dzwoniłam i oni nie mają żadnego pisma od komornika.

Komornik ( co do zasady) nie ma obowiązku wysyłania postanowienia o umorzeniu do pracodawcy. Postanowienie o umorzeniu postępowania ma ten skutek, że wszystkie dokonane czynności w sprawie ( w tym zajęcie wynagrodzenia) tracą moc. To w zas....nym interesie dłużnika leży, ażeby w/w postanowienie odebrać i okazać je pracodawcy, w banku itd, w celu odblokowania rachunku, wynagrodzenie itp. To, że dłużnicy chowają głowę w piasek i nie odbierają korespondencji, to ich problem.

Ostatnia edycja:
Powrót