Zajęcie komornicze z konta a wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku elandos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elandos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Mam taki problem. Jestem jedynym żywicielem rodziny, mam tylko jedno konto i jedno źródło utrzymania (na podstawie umowy o pracę).
Wczoraj wpłynęło mi na konto 4772,39 tytułem wynagrodzenia za listopad. Po czym z automatu bank dokonał zajęcia i przelał do komornika 3401zł zostawiając kwotę 1371,39 zł.

Czy jest to zgodne z literą prawa? Wyczytałem, że raz, powinna mi zostać kwota co najmniej 1530zł. Z drugiej strony komornik nie może zająć więcej niż 50% wynagrodzenia? Jak to się ma w tym przypadku?

Proszę o pomoc i doradzenie.
Pozdrawiam i dziękuję.

kwota 1530 zł - to na cały miesiąc jest do wypłacenia z konta, pewnie juz cos wykorzystałeś stąd zostało mniej. egzekucja z konta i z wynagrodzenia to 2 różne rzeczy.

Czemu dwie różne rzeczy? Przecież to jedne i te same pieniądze?

Nie. Poczytaj przyklejon poradnik. Wszysyko sie wyjasni. Dla Ciebie najlepoej byloby odbierac wynagrodzenie w gotowce. Wtedy pracodawca po realizacji zajęcia wyplacil by ci 50 proc pensji.

Zgadza się - wierzytelność z rachunku bankowego a umowa o pracę to dwa różne składniki majątku. Nie ma znaczenia źródło pieniędzy na rachunku, ponieważ w momencie zaksięgowania tracą swoją pierwotną tożsamość.

Przysługuje 1575 złotych miesięcznie kwoty wolnej od potrąceń, wszystko powyżej będzie potrącane przez bank i następnie przekazywane na rachunek bankowy kancelarii.

Powrót