Zajęcie komornicze za jaze bez biletu

• Autor wątku Autor wątku BlackDevil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackDevil

Stały bywalec
Odpowiedzi
924
Witam

Mam dwa pytanka, mianowicie pierwsze o jazdę bez biletu miejską komunikacją, ile wynosi przedawnienie, tz w jakim terminie od wystawienia mandatu jest on już przedawniony? Wiem że przepisy transportowe mówią że takie roszczenie przedawnia się po roku, jednak pamiętam iż była na forum dyskusja że do tego terminu doliczyć trzeba jakiś okres na wniesienie reklamacji. Więc jak jest?

Druga sprawa to zajęcie komornicze za jazdę bez ważnego biletu, które posłużyło jako informacja o całej sprawie, gdyż nakaz dostarczony oczywiście na niewłaściwy adres, komornik ściągnął już ten dług bo to nie były jakieś wielkie pieniądze - 280zł należność główna i jakieś koszty - w sumie koło 650zł.
Nakaz wydał sąd rejonowy w czerwcu 2011. Prawdopodobnie dług jest przedawniony. Teraz jak postępować w tym przypadku? Wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw, zażalenie na wydanie klauzuli wykonalności i co dalej, załóżmy że sąd uchyli nakaz to wtedy do komornika o umorzenie egzekucji (skoro całość roszczenia razem z kosztami została pobrana to komornik zakończył egzekucję tak mi się wydaje). Proszę o pomoc jak to rozwiązać.

przedawnienie po 15 miesiącach od dnia kiedy powinna zostać uiszczona opłata za przejaz bez ważnego biletu( tak to się nazywa, nie mandat :))
Co do Komornika i zajęcia.
http://forumprawne.org/komornik-pos...03-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html
tu masz wszystko ładnie opisane.
Kiedy została nałożona opłata dodatkowa za przejaz bez ważnego biletu i kiedy Przwoźnik wniósł do Sądu pozew o wydanie nakazu zapłaty ? ( bo do tego dnia liczy się bieg przedawnienia, nie do dnia, kiedy Sąd wydał nakaz zapłaty, czy do dnia, kiedy się o tym dowiedziałeś)

czyli 15 miesięcy od wystawienia przez kontrolera kwitku do zapłaty? Wiem że masz rację z tym terminem przedawnienia ale przypomnij mi proszę dlaczego nie jest to 12 miesięcy jak wszędzie wszyscy piszą, te 3 miesiące to okres od wystawienia opłaty dodatkowej w jakim pasażer może wnieść reklamację? Dobrze pamiętam?

Aby wiedzieć kiedy została nałożona opłata to ta osoba w poniedziałek idzie do SR aby uzyskać wgląd w akta. Co do wniosków to w tym przypadku pismo do komornika że sprzeciwiamy się egzekucji i wniosek o umorzenie postępowania i obciążanie kosztami wierzyciela ma sens? Bo w zasadzie egzekucja już się skończyła, komornik pobrał co miał, kosztami i tak obciążył dłużnika bo chyba pisząc pismo o obciążenie kosztami wierzyciela komornik pobranych pieniędzy nie zwróci? Od kogo później się domagać pobranych pieniędzy? Od wierzyciela za nie słusznie pobrany dług + koszty komornicze i sądowe?

Ostatnia edycja:
czyli 15 miesięcy od wystawienia przez kontrolera kwitku do zapłaty?
Przecież napisałem;
przedawnienie po 15 miesiącach od dnia kiedy powinna zostać uiszczona opłata za przejaz bez ważnego biletu
Co do wniosków to w tym przypadku pismo do komornika że sprzeciwiamy się egzekucji i wniosek o umorzenie postępowania i obciążanie kosztami wierzyciela ma sens?
Nie.
Od kogo później się domagać pobranych pieniędzy?
Od Wierzyciela.

Powrót