zajęcie komornicze - zajęcie wpłaty

• Autor wątku Autor wątku grzegorz-1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz-1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam. posiadam jeden kredyt ktory nie jest moim kredytem, lecz jednak okazało sie, że musze go spłacić - dług mojej byłej żony - długa histora, ale prawo już takie jest w PL. Teraz mam pytanie czy komornik ma prawo bez mojej wiedzy zająć mi wypłate ?? Pracodawca nie chce mi udzielić infomracji na ten temat - oprocz banku w którym jest zadłużenie - tyle akurat to sam wiedziałem, ale potrzebowałem więcej informacji. Jak sie temat przedstawia, jeżeli od stycznia najniższa krajowa jest 1500 pln brutto czyli 1111 netto - jaką kwote komornik ma prawo mi zając z wypłaty ?? na koniec dodam, że zarabiam około 2000 netto - czyli standardowo najniższa krajowa + premia uznaniowa ( widzi mi się pracodwacy).
Czytałem dość dużo na ten temat, lecz jakoś nie moge zrozumieć kilku rzeczy.
Prosze o pomoc
pozdrawiam

komornik może zająć do 60 % wynagrodzenia. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji powinien pan dostać pisemnie listem poleconym na adres pod którym pan przebywa.

nie bardzo rozumiem dlaczego ma pan płacić kredyt który nie jest pana tylko byłej żony - jeżeli zona brała kredyt to nie jest pan zobowiązany do jego spłaty

60 % od całości wypłaty netto czy 60 % od najniższej krajowej ( ~1111 pln netto ) ??

W powyższym przypadku jak już, to do 50%, jednak wolna od zajęcia jest najniższa krajowa. Jeśli pracujesz na pełny etat, wynagrodzenie 1500 brutto, Komornik nie zajmie wynagrodzenia. Premię zabrać już może.

Powrót