Zajęcie komornicze złej osobie - odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku Darley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darley

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich forumowiczów,

to mój pierwszy post na forum, piszę nadzieją że ktoś mógłby doradzić w mojej sprawie.

2 dni temu komornik zajął mi niesłusznie po 3 tys. zł na moich 3 rachunkach bankowych - głównym i 2 oszczędnościowych. Dowiedziałem się, że komornik zidentyfikował tylko imię i nazwisko dłużnika, identyczne z moim, lecz nie sprawdził reszty danych, więc przez swój błąd zajął moje środki.
Komornik potwierdził że zajęcie zostało już anulowane, ale realizacja anulacji potrwa, wg banku, ok.tygodnia, ponieważ trzeba czekać na pismo.
Przez jego błąd nie mogę przez ok. tydzień korzystać ze swoich środków bankowych, zrobić opłat, muszę zadłużać się u znajomych aby mieć na podstawowe potrzeby etc. (miałem niewiele na koncie). Dochodzą straty moralne w postaci stresu i konieczności wyjaśniania sprawy, a w najbliższej przyszłości mam do zrobienia ważne dla mnie transakcje. Czy mogę zaskarżyć komornika w sądzie i liczyć na odszkodowanie lub czy mam szanse uzyskać z tego tytułu rekompensatę od komornika na drodze ugody?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,

D.

Możesz korzystać ze środków bankowych do wysokości wolnej od zajęcia (trzykrotność średniej krajowej), zatem nie wiem właściwie jakiego rodzaju to jest problem. Chyba że to rachunek firmowy i środki zostały przekazane komornikowi. Wówczas możesz wystąpić do komornika o zwrot nienależnie pobranej kwoty. A skarżyć zawsze możesz każdego i o wszystko. Z różnym skutkiem.

Rozumiem, faktycznie mogę korzystać z części środków. A czy na takiej skardze powinienem wpisać kwotę odszkodowania o które chciałbym się ubiegać czy to już leży w gestii sądu?

Musisz wykazać rzeczywistą szkodę jaką poniosłeś z tego tytułu. Np. odsetki, koszty pożyczki itd. Inna sprawa to zadośćuczynienie. Tu możesz żądać ile chcesz. Znam przypadek, że osoba w twojej sytuacji zażądała od komornika przeprosin w poczytnej gazecie.

Dużo niewiadomych.

Kwota wolna od zajęcia ok. 10 tyś zł. Nie wystarczyło ci? Czy może bank nie chciał ci tej kwoty udostępnić? Dlaczego?

Komornik wysłał zajęcie bez numeru pesel i bank zajął? Mimo, iż nie było wskazanego numeru pesel? Dlaczego?

Na razie widzę więcej powodów na reklamację do banku.

Kwota wolna to niecałe 13 k złotych, Proponuję złożyć skargę na czynności komornika, następnie aby mieć w ogóle cień szansy na "odszkodowanie".

Rękompensata jak najbardziej, ale proszę wykazać Pana "stratę" w nie posiadaniu lub pełnego korzystania ze swoich środków np. odsetki za brak opłaty za rachunki których miał Pan dokonać w terminie blokady, jest to trudna i indywidualna ocena... ogólnie inwencja twórcza.

Pojawia się gorsza opinia banku dla takiego klienta, rysa na historii rachunku.
W konsekwencji gorsze warunki lub nawet brak uzyskania produktów bankowych.
Jak to "oszacować" - nie wiem :)

--
wysłane z HTCOne (m9) przez Tapatalk v5.7.2

Domniemany dłużnik może korzystać ze środków, cała sytuacja z winy banku bo przecież bank nałożył blokadę a zainteresowany pyta o odszkodowanie i doradzają mu skargę na czynności ... idź do banku po odszkodowanie a potem napisz jaką czynność chcesz skarżyć.

Powrót