zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku dorota_b39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota_b39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie mam pytanie pracuję na 3/4 etatu przebywałam na zwolnieniu prawie 4 miesiące a moje wynagrodzenie wynosiło ok 800zł.netto czy z na taką kwotę komornik ma prawo usiąść.proszę o odpowiedź.W tym miesiącu moja pensja po potrąceniu wyniosła 480zł netto

Kwota wolna od potrąceń to 1317,00 zł brutto - pełny etat

ale mam pytanie czy na 3/4 etatu ma prawo usiąść komornik i czy jest jakaś kwota wolna od potrąceń na 3/4

Tak komornik ma takie prawo. A kwota wolna to nie jestem pewna ale chyba 987.75 zł brutto
Komornik zajmuje 50%

Jeżeli jest to zatrudnienie na podstawie umowy o pracę to wspomniana kwota jest kwotą wolną od potrąceń zgodnie z kodeksem pracy

Kodeks pracy:
Przepis prawny:
Art. 87[1].§ 1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:
1)minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,
2)75 % wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu zaliczek pieniężnych udzielonych pracownikowi,
3)90 % wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu kar pieniężnych przewidzianych w art. 108.
§ 2. Jeżeli pracownik jest zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy, kwoty określone w § 1 ulegają zmniejszeniu proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy.

Właśnie ten przepis to reguluje Na dzień dzisiejszy jest to kwota 1.317 brutto przy 1/1 etatu. Przy obliczeniu 3/4 to już czysta matematyka:D

Powrót