zajecie komornicze

• Autor wątku Autor wątku claudia76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

claudia76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam takie pytanie.

Komornik przesłał mi pismo ze zajął mi zasiłek stały z Opieki Społecznej.
Wynosi on 289 zł.
Zajał 100% mimo że, o ile wiem powinien tylko max 50%.
Mam równiez watpliwość czy taka kwota podlega w ogóle zajęciu.

Dodam ze nie jest to dług alimentacyjny.

może ktos coś wie na ten temat, czy komornik miał prawo tak zrobić?

Jak brzmi tytuł tego zajęcia ? Zajęcie wynagrodzenia czy wierzytelności ?

witam, a mozesz napisac jaka jest roznica, bo szczerze przyznam nigdy nie zwracilam uwagi na to. dzieki.

Zajęcie wynagrodzenia za pracę dotyczy pobieranego na podstawie umowy opracę wynagrodzenia lub innych świadczeń które są pobierane periodycznie i mają za cel utrzymanie się (np. zasiłek chorobowy, zasiłek dla bezrobotnych i inne). Zajęcie wierzytelności to zajęcie pieniędzy wynikających np. z zawartej jednorazowo umowy zlecenia, o dzieło, nadpłaty podatku w Urzędzie Skarbowym czy płatnaości dla firmy za wykonane prace czy usługi. Wpierwszym przypadku obowiązuje kodeks pracy czyli pwinno być potrącane 50 % (60 % na alimenty) a w drugi 100 % wypłacanej sumy. Na tym polega różnica między tymi zajęciami. W tytule zajęcia komornik określa jakie jest to zajęcie.

Witam , bardzo proszę o odpowiedź
Pani X zostały przyznane alimenty na siebie od byłego męża
Mąż nie płaci
Pani X oddała sprawę do Komornika , we wniosku trzeba było podać numer konta, gdzie pracuje , NIP ,PESEL, telefon,
i tu następuje moje pytanie
-Jeśli pani X nie zna odpowiedzi na większość pytań a właściwie tylko miasto i nazwę firmy gdzie pracuje były czy Komornik poradzi sobie by zająć ściągnąć dług ?
ile średnio to trwa?
za nim dłużnik się dowie , z racji tego że pani X boi się i chce wyjechać do mamy
ponieważ była już dwa razy pobita i 3 razy okradziona przez nie znanych sprawców ,
wracała późno z pracy i się zwyczajnie boi w chwili obecnej nie pracuje ale szuka pracy

jeśli ktoś może odpowiedzieć będę bardzo wdzięczna .

i jeszcze jedno jak to wygląda jesli były mąż jak podał w Sądzie zarabia 1,700zł ile komornik może mu zająć ?

ALIMENTY:

Osoba, która posiada tytuł wykonawczy dotyczący alimentów może udać się do komornika właściwego miejscu zameldowania/zamieszkania dłużnika lub swojego kiedy wystąpi miesięczna zaległość tylko i wyłącznie z oryginałem wyroku.

Komornicy mają przeważnie gotowe druki wniosków o wszczęcie egzekucji, z których radzę skorzystać. Ważne jest dla sprawności i skuteczności postępowania podać jak najwięcej danych personalnych o dłużniku i jego majątku.

Jeżeli wierzyciel nie wie gdzie mieszka/jest zameldowany dłużnik podaje ostatnie znane mu miejsce zamieszkania/zameldowania dłużnika.

UWAGA! Postępowanie alimentacyjne prowadzone jest z urzędu, oznacza to, że komornik sam dokonuje wszystkich czynności egzekucyjnych (ustalenia, zajęcia) poza zajęciem nieruchomości (dom, mieszkanie, działka budowlana) Tu wierzyciel musi wyraźnie napisać we wniosku, albo na osobnym piśmie, że cyt: "wnoszę o egzekucję z nieruchomości"

Komornik wszczyna postępowanie egzekucyjne oraz ustala miejsce zameldowania, miejsce zatrudnienia dłużnika, czy przysługuje mu świadczenie emerytalno - rentowe i inne, czy posiada pojazd mechaniczny, czy jest właścicielem, użytkownikiem wieczystym nieruchomości. To się sprawdza poprzez zapytania we właściwych urzędach. Udaje się pod wskazany we wniosku o wszczęcie egzekucji adres i ustala, zajmuje.

Jeżeli egzekucja okaże się bezskuteczna w okresie dwóch miesięcy, wierzycielka może ubiegać się o przyznanie świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego. Udaje się do właściwego urzędu miasta/gminy (ośrodka MOPS) dowiaduje się jakie dokumenty są potrzebne do wydania decyzji o przyznaniu bądź nie świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego. Rola komornika ogranicza się w tym procesie tylko do wydania zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji - wydawane jest na pisemny wniosek wierzycielki bowiem w zaświadczeniu komornik umieszcza datę złożenia wniosku o wydanie zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji. Od razu można poprosić o wydanie kserokopii wyroku. ZAŚWIADCZENIA SĄ WYDAWANE BEZPŁATNIE !!!

I cierpliwości bo alimenty się nie przedawniają, uwalnia od nich spłata, albo śmierć.

kufelek007 napisał:
ALIMENTY:

I cierpliwości bo alimenty się nie przedawniają, uwalnia od nich spłata, albo śmierć.

A mnie się wydawało że się przedawniają po trzech latach jako świadczenie płatne periodycznie podobnie jak odsetki od alimentów. Ale może się mylę.
Mam na myśli oczywiscie przechowywanie wyroku w szufladzie.

Ja zacząłem opisywać alimenty od momentu jak wierzyciel wędruje do komornika z miesięczną zaległością ;) "Babeczki" są tak szybkie, że w pewnych przypadkach nie przyjmują do wiadomości miesięcznej zaległości :P

Masz rację: http://prawoity.pl/wiadomosci/przedawnienie-alimentow (znalezione na szybko)

Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem 3 lat. Przedawnieniu nie ulega samo prawo/obowiązek alimentacji ale roszczenie o świadczenia alimentacyjne. Sam fakt, iż uprawniony nie dochodzi (mimo takiej możliwości) alimentów przez wiele lat nie wyklucza możliwości pozwania zobowiązanego o wypłatę świadczeń za okres za który nie upłynął jeszcze termin przedawnienia (z trzech ostatnich lat). Oczywiście uprawniony może żądać spełnienia świadczeń nawet z okresu wcześniejszego ale zobowiązany może posłużyć się przed sądem zarzutem przedawnienia roszeń. Jeśli tego nie uczyni spełnione świadczenia co do których upłynął termin przedawnienia będą miały charakter należnych i zobowiązany nie będzie mógł żądać ich zwrotu od uprawnionego. Podobnie jeśli świadczenia alimentacyjne zostaną spełnione dobrowolnie bez uciekania się do wstępowania na drogę sądową.

Do biegu przedawnienia mają zastosowanie przepisy art. 117-125 kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 121 punkt 1 kodeksu bieg przedawnienia nie rozpoczyna się a rozpoczęty ulega zawieszeniu co do roszczeń alimentacyjnych niepełnoletniego dziecka przeciwko rodzicom przez cały czas trwania władzy rodzicielskiej (co do zasady do ukończenia przez dziecko 18 roku życia). Dotyczy to obojga rodziców nawet tego wobec których władza rodzicielska została ograniczona. Jeżeli władza rodzicielska przysługuje tylko jednemu z rodziców przedawnienie biegnie co do roszczeń przeciwko rodzicowi władzy tej pozbawionemu. W tym przypadku rodzic któremu władza rodzicielska przysługuje jako przedstawiciel ustawowy dziecka może podejmować kroki zmierzające do uzyskania świadczeń alimentacyjnych od rodzica władzy tej pozbawionego.

Jeżeli wyrokiem sądowym zostały orzeczone świadczenia alimentacyjne okres ich przedawnienia mija również po upływie 3 lat. Jednakże okres ten nie płynie jeśli trwa postępowanie egzekucyjne (124par 2 k.c.)

Ostatnia edycja:
Powrót