Zajęcie komornicze.

• Autor wątku Autor wątku Mumina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mumina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dostałem pismo od komornika z zajęciem na wypłacie. Z 2800 zrobiło się 3600zł. Kontaktowałem się z wierzycielem i powiedział że jak wpłacę całość bezpośrednio na jego konto unikne wtedy kosztów komorniczych. W piątek dostałem wypłatę już pomniejszoną o cześć która zajął komornik. Moje pytanie brzmi następująco. Jak już mam sądownie klepniętego komornika czy jest możliwość obejscia go i po wpłacie całego zadłużenia wierzyciel poprostu go wycofie bez dodatkowych kosztów?

Jak komornik wszczął postępowanie egzekucyjne to ma prawo domagać się zwrotu niepokrytych kosztów postępowania egzekucyjnego.

Generalnie komornicy nie lubią jak dłużnik za jego plecmi dogaduje się z wierzycielem w celu spłaty, bo chodzi o statystyki skuteczności egzekucji.
Z tego co piszesz to i tak przysłowiowo komornik idzie Ci na rękę, więc po Co Ci z wierzycielem się na tym etapie dodatkowo dogadywać się w celu spłaty zadłużenia i ominięcia komornika?

To etap egzekucji, a nie windykacji miękkiej...

W jaki sposób idzie mi na rękę? Czyli nie ma opcji zaoszczędzić prawie 1000zł żeby opłacić komornika?

Może nie do końca precyzyjnie wyraziłem się z tym, że komornik idzie Ci na rekę.
To jest tak, że jak komornik wszczął postępowanie to naliczają sie koszty egzekucyjne, które są ostatecznie ustalane w postanowieniu o umorzeniu postępowania po zakończeniu egzekucji i ktoś te koszty jest zobowiązany pokryć, a jak tego nie zrobi to komornik może założyć nową sprawę w celu ich wyegzekwowania . Na tym etapie ciężko będzie Ci uniknąć kosztów komorniczych , w dodatku wierzyciel też wpłacił zaliczki przy starcie egzekucji i odpuści te koszty?

Ale nie rozumiem skąd Ci przy długu 2800 zł wyszło 1000 zł kosztów komorniczych? Opłata egzekucyjna to 15 % czyli w tym przypadku około 420 zł , jakieś zaliczki typu koszty korespondencji, zapytanie do Urzędu SKarbowego itp. , około 500 zł kosztow komorniczych wychodzi ?

Do spłaty miałem 2800zł. Dzisiaj rozmawiałem z komornikiem i obliczyl kwote całkowita na 3600zł.

Powrót