Zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku kerim777351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kerim777351

Użytkownik
Odpowiedzi
215
Dzień dobry. Mam zajęcie komornicze na rachunku bankowym.W zeszłym roku po długotrwałym zwolnieniu lekarskim pracodawca rozwiązał umów o pracę , potem byłem na rocznym świadczeniu rehabilitacyjnym gdzie ZUS potrącął 25% tytułem zajęcia komorniczego.
Po skończeniu świadczenia rehabilitacyjnego ZUS przyznał mi rentę ale pierwszy przelew przyszedł w całości bez potrącenia dla komornika.Ze względu na wysokość renty po przepracowaniu 38 lat zmuszony byłem podjąć pracę w ZPChr i mam pytanie czy nowy zakład pracy powiadomi komornika o moim zatrudnieniu ?Jaka może być przyczyna braku potrącenia przez ZUS skoro mieli zajęcie świadczenia?
Nie chciałbym żeby komornik mi zarzucił utrudnianie egzekucji

kerim777351 napisał:
Jaka może być przyczyna braku potrącenia przez ZUS skoro mieli zajęcie świadczenia?
To jest błąd ZUS, a nie twój. Odpowiedzialność z tytułu nie potrącenia należności do komornika ponosi ZUS.
kerim777351 napisał:
czy nowy zakład pracy powiadomi komornika o moim zatrudnieniu ?
Powinien, jeżeli na świadectwie pracy masz zaznaczone, że była przeciwko tobie prowadzona egzekucji w poprzednim zakładzie pracy. Bez takiej wzmianki nowy pracodawca nie wie o prowadzonej egzekucji i nie zawiadomi komornika o twoim zatrudnieniu.

Zakład pracy nie ma obowiązku informować komornika. To komornik ma informować pracodawcę o zajęciu.

Nie do końca, sprawdź art. 884 § 3 KPC. "Nowy pracodawca, któremu pracownik przedstawi świadectwo pracy że wzmianką o zajęciu należności, zawiadamiam o zatrudnieniu pracownika pracodawcę, który wydał świadectwo pracy oraz wskazanego w świadectwie komornika."
Z kolei § 2 stanowi "W razie rozwiązania stosunku pracy z dłużnikiem dotychczasowy pracodawca czyni wzmiankę o zajęciu w wydawanym dłużnikowi świadectwie pracy, a jeżeli nowy pracodawca dłużnika jest mu znany przesyła temu pracodawcy zawiadomienie komornika i inne dokumenty dotyczące zajęcia wynagrodzenia oraz powiadamia o tym komornika i dłużnika (...) Przesłanie zawiadonienia ma skutki zajęcia wynagrodzenie u nowego pracodawcy od chwili dojścia zawiadonienia do tego pracodawcy"

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Powrót