Zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku Brandon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brandon

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Dzień dobry.

Zwracam się z prośbą o pomoc. Mój dobry znajomy ma zajęcie 3 kont bankowych przez komornik. W sumie korzysta tylko z jednego.
Pracuje na umowe zlecenie. Z tego co wiem komornik ma prawo z tej umowy zabrać całość wynagrodzenia. Ale mam pytanie jeżeli pieniądze z wyplaty wpłyną na konto są z automatu przesyłane przez bank na konto komornika.
Chciałem się dowedzieć jak to wygląda.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Czy Twój znajomy jest tylko zatrudniony na umowę zlecenia?

Tak tylko. Ale będzie chyba zatrudniony od nowego roku na umowe o pracę.

W pierwszej kolejności potrąceń dla komornika z tytułu umowy zlecenia dokonuje zleceniodawca. Jeżeli wierzyciel zażąda od komornika potrąceń z rachunku bankowego, wtedy są one dokonywane przez bank z uwzględnieniem kwoty wolnej od potrąceń ( należność niealimentacyjna).
Art. 889 Kodeksu postępowania cywilnego stanowi :
"§ 1. W celu dokonania egzekucji z wierzytelności z rachunku bankowego komornik ogólnej właściwości dłużnika:
1) przesyła do banku, w którym dłużnik posiada rachunek, zawiadomienie o zajęciu wierzytelności pieniężnej dłużnika pochodzącej z rachunku bankowego do wysokości należności będącej przedmiotem egzekucji wraz z kosztami egzekucyjnymi i wzywa bank, aby nie dokonywał wypłat z rachunku bez zgody komornika do wysokości zajętej wierzytelności albo zawiadomił komornika w terminie siedmiu dni o przeszkodzie do przekazania zajętej kwoty; zawiadomienie jest skuteczne także w przypadku niewskazania rachunku bankowego;
2) zawiadamia dłużnika o zajęciu jego wierzytelności z rachunku bankowego, doręczając mu odpis zawiadomienia skierowanego do banku, o zakazie wypłat z rachunku bankowego".

Dostał tylko pismo o zajęciu kont bankowych. I teraz pytanie czy jak pracodawca przeleje pieniądze na konto to będzie je mógł wypłacić czy komornik pobierze kwotę z uwzględnieniem kwoty wolnej od potrącenia. Ale z tego co wiem komornik z umowy zlecenia może zabrać całą kwote. Czyli jak dostanie 4000 zł przelewem to ile komornik może zostawić.

komornik pobierze kwotę z uwzględnieniem kwoty wolnej od potrącenia

Rozumiem, że jest to zajecie niealimentacyjne z rachunku bankowego dłużnika. Komornik nie otrzyma wtedy z banku pełnej kwoty z umowy zlecenia. Bank powinien pozostawić na koncie kwotę wolną od zajęcia. Można ją wtedy wypłacić. W przypadku, gdyby tak nie było należy złożyć reklamację w swoim banku.

Ostatnia edycja:
Zajęcie jest niealimentacyjne. Dziękuje za odpowiedż.

Powrót