Zajęcie kont bankowych w kilku bankach

• Autor wątku Autor wątku Masterixx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Masterixx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy komornik może zająć jednocześnie konta bankowe w kilku bankach i w każdym na tę samą kwotę równą kwocie zajęcia? Sumarycznie np zajęcie kont w 3 różnych bankach przy kwocie dochodzonej 2000 zł równa jest 6000 zł. Czy komornik może zająć więcej niż kwota dochodzona?

Może zająć wszystkie konta bankowe dłużnika. Dla wyegzekwowania należności dla wierzyciela. Z chwilą zajęcia konto zostaje "zamrożone" nawet jeśli Twój dług wynosi 2000zł, a środki dostępne będą na 14000zł to i tak nie wypłacisz ani tzw. "grosika" aż do momentu ściągnięcia blokady przez komornika.

Nie o to mi chodzi.
Mam w 3 różnych bankach konto.

Zaległość w VACIE 2000.

Komornik zajął 3 konta po jednym w każdym banku i w każdym banku zajęcie wynosiło 2000. Razem 6000.

W każdym banku miałem środki:
w 1 - 900
w 2 - 1800
w 3 - 1500

Każdy z banków nie wiedząc o zajęciu w innych bankach przekazał wszystko aby zaspokoić żądanie komornika.
Przekazana kwota to 4200 a zadłużenie było 2000. Wiadomo że US odda, ale czy komornik ma prawo żądać więcej niż jest wymagane? Czy nie powinien żądać kolejno z każdego banku wymaganej kwoty i w przypadku niezaspokojenia żądania stosować żadanie w kolejnym banku o kwotę pomniejszoną o uzyskane środki z poprzedniego banku?

Masterixx napisał:
Nie o to mi chodzi.
Mam w 3 różnych bankach konto.

Zaległość w VACIE 2000.

Komornik zajął 3 konta po jednym w każdym banku i w każdym banku zajęcie wynosiło 2000. Razem 6000.

w 1 - 900
w 2 - 1800
w 3 - 1500

Każdy z banków nie wiedząc o zajęciu w innych bankach przekazał wszystko aby zaspokoić żądanie komornika.
Przekazana kwota to 4200 a zadłużenie było 2000. Wiadomo że US odda, ale czy komornik ma prawo żądać więcej niż jest wymagane? Czy nie powinien żądać kolejno z każdego banku wymaganej kwoty i w przypadku niezaspokojenia żądania stosować żadanie w kolejnym banku o kwotę pomniejszoną o uzyskane środki z poprzedniego banku?

W jednym dniu komornik zajął 3 konta, bankowe nie mając wiedzy jakie sumy się tam znajdują. Banki na podstawie tytułu wykonawczego przekazały wszystkie pieniądze zgodnie z egzekucją. Teraz komornik zaspokoi wierzyciela, egzekucje, Vat itp. a reszta jaka pozostanie do zwrotu dla Ciebie to odda. Komornik bez konsekwencji.

Jak to bez konsekwencji?
Nadal się nie rozumiemy.

Zamiast 2 tys. zajął 4200. NIE MOŻNA TAK.

Ja dopóki on łaskawie nie zwróci pozostałem bez środków do życia.

Czy to jakaś dodatkowa kara? chodzi mi o przepis że komornik nie może wziąć więcej niż może.

Masterixx napisał:
Jak to bez konsekwencji?
Nadal się nie rozumiemy.

Ja dopóki on łaskawie nie zwróci pozostałem bez środków do życia.

Czy to jakaś dodatkowa kara? chodzi mi o przepis że komornik nie może wziąć więcej niż może.

Problem jest taki, że to Ty nie rozumiesz.
Jak pociągniesz do odpowiedzialności komornika za jego działanie, to będziesz naprawde jednym z lepszych na kuli ziemskiej.

Ostatnia edycja:
Słuchaj, ja nie mówię, że Ty nie rozumiesz, tylko że się nie rozumiemy i proszę abyś na forum zachował odpowiednią formę wypowiedzi.
Nie ma informacji w internecie ani na forach na ten temat i poszukując odpowiedzi na moje pytanie napisałem na niniejszym forum. Jeśli i Ty nie znasz odpowiedzi to poczekajmy zatem na kogoś kto ją zna.

Wszystko jest w porządku, jak do komornika trafiło więcej pieniędzy (to bank mu przekazuje, a nie komornik przychodzi i bierze) to zostanie to rozliczone i otrzymasz zwrot.

Z tym zwrotem od komornika to też bywa różnie ;-)
W grudniu 2016 komornik zgłosił się do mojej siostry ( pisałem zresztą o tym ) że jest wierzytelność do spłacenia, ona spłaciła to tego samego dnia, komornik potwierdził wszystko ok.
Całą sprawa miała niestety ciąg dalszy, komornik zanim wysłał pisma do siostry zajął wszystkie konta oraz nadpłatę z urzędu skarbowego.
Po opłaceniu wszystkiego przez siostrę komornik "zapomniał" wysłać pism do urzędu skarbowego i ten przesłał cały zwrot do komornika potrącając sobie stosowną prowizję.
Komornik owszem zwrócił pieniądze ale po 4 miesiącach, ale już nie zwrócił należnych pieniędzy za swoje "zapominalstwo"

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Różne są przypadki.

Posłuchajcie ja nie piszę tutaj, bo spanikowałem, nie piszę też, że się boję że pieniędzy nie odzyskam.

Mi chodzi o FAKT i PRZEPIS PRAWNY - po to jest to forum.

pytanie: CZY KOMORNIK MOŻE ZAJĄĆ WIĘCEJ NIŻ NA ZASPOKOJENIE NALEŻNOŚCI?

Chodzi o wskazanie konkretnego przepisu paragrafu, itp. Fajnie, że jak weźmie więcej to odda, miło z jego strony, taki przychylny gest - to jego zas...any obowiązek.

Tutaj chodzi o FAKT.

Masterixx napisał:
Nadal się nie rozumiemy.

Masterixx napisał:
Mi chodzi o FAKT i PRZEPIS PRAWNY - po to jest to forum.

pytanie: CZY KOMORNIK MOŻE ZAJĄĆ WIĘCEJ NIŻ NA ZASPOKOJENIE NALEŻNOŚCI?
Dokładnie - nie rozumiemy się. Komornik nic nie zajął więcej. Wysłał do któregoś banku że chce 6 tys albo 30 tys, mimo że na tyt. wykonawczym jest 2 tys?
Już napisałem - każdy bank zrealizował zajęcie zgodnie z tyt. wykonawczym. A że doszło do kumulacji, to komornik odda nadpłatę.

Komornik zaniechałby czynności jagby wysłał pisma o zajęciu wierzytelności tylko do dwóch banków, a do trzeciego nie wysłał bo załóżmy że mu się chciało pisać. I akurat w tym byłyby pieniądze na zaspokojenie wierzyciela, a w tych dwóch symboliczne sumy.
Wtedy miałbyś podstawy do pociągnięcia komornika do odpowiedzialności.
Śmieszne ale prawdziwe.

@Masterixx
Tłumaczą Ci jak głupiemu dlaczego komornik postąpił prawidłowo, a Ty dalej swoje.
Komornik nie ma czarodziejskiej różdżki aby wiedzieć ile jest środków na Twoich rachunkach. Co więcej - o ile się nie mylę - nie wie tego nigdy. Ty oczywiście masz swoją tezę i się jej uczepiłeś.

Bzdury gadacie. Nie macie pojęcia o przepisach prawa a udzielacie się na forum.
Gdyby postąpił prawidłowo to pobrał by tyle ile się należało a nie więcej.
Poszukam innego źródła.
Akurat sprawa mnie nie boli bo mam w dupie to czy pobrał więcej czy też nie i nie chcę się z nikim sądzić tylko chciałem na logikę wyjaśnić to czego nie ma w internecie.
Jeśli ktoś lubi być rabany w d... przez komorników to niech dalej uważa że jego działania są ok.
Pozdrawiam wszystkich.

Masterixx napisał:
Nie no, najmocniej cię przepraszam, głupek wioskowy ze mnie i z innych kolegów. Rzeczywiscie się nie znamy, a tutaj mamy fajną zabawę jak ludzi w konia robimy :D Wszak komornik przychodzi do banku, wie ile masz na koncie i bierze ile mu się podoba.
Masterixx napisał:
Poszukam innego źródła.
Miłego dnia i szerokiej drogi :)

Najgorsze jest to, że on znajdzie takiego, który go wysłucha, skasuje parę stówek za parę pism, poskłada skargi, a potem rozłoży ręce i powie że to kasta taka...

Masterixx napisał:
Gdyby postąpił prawidłowo to pobrał by tyle ile się należało a nie więcej
Tak się właśnie stanie , z kwot które otrzyma na konto kancelarii od banków , pobierze na poczet egzekucji całość , a resztę odda .
Ja osobiście napisałbym pismo do komornika z informacją , na które konto ma zwrócić nadwyżkę .
Masterixx napisał:
w 1 - 900
w 2 - 1800
w 3 - 1500

Tak z ciekawości , gdzie jest kwota wolna od zajęć komorniczych ?

Zaległy VAT = przedsiębiorca.
A pewnie to Naczelnik USK zajął. A nie komornik. Ale to tak na marginesie

Masterixx napisał:
Poszukam innego źródła.
Akurat sprawa mnie nie boli bo mam w dupie to czy pobrał więcej czy też nie i nie chcę się z nikim sądzić tylko chciałem na logikę wyjaśnić to czego nie ma w internecie.
Jeśli ktoś lubi być rabany w d... przez komorników to niech dalej uważa że jego działania są ok.
Pozdrawiam wszystkich.

Ps. Szkoda tylko że to Ciebie komornik wyrąbał po dupie. Najlepiej będzie jak Ci nie odda tych pieniędzy.
Myślałeś że jak założysz 3 konta w różnych bankach to co najwyżej zajmie Ci jedno konto.
A tu Zonk, Wtopa....

Ostatnia edycja:
Powrót