Zajęcie konta bankowego a współwłaściciel

• Autor wątku Autor wątku goodlygirl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goodlygirl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
nie mogłam znaleźć podobnego tematu więc pytam tutaj.

Mam wspólne konto bankowe z mężem (jesteśmy w trakcie rozwodu). Rozdzielność majątkową zrobiliśmy kilka lat temu ze względu na popadnie w długi mojego męża.

Mój mąż ma dziecko na które przestał płacić alimenty i z tego tytułu komornik zajął wspólne konto bankowe.

Na koncie jest niewielki debet więc komornik nie ma z czego ściągnąć długu męża.

I moje pytanie tutaj jest następujące:
W związku że nie chce mieć z mężem nic wspólnego chciałam odłączyć się od rachunku bankowego po spłaceniu debetu lub odłączyć mojego męża.

W banku powiedzieli mi że jest to możliwe tylko i wyłącznie gdy zadłużenie u komornika zniknie. Wiedząc że mój mąż nie ma zamiaru tego spłacić nie wiem co mam robić żeby jakkolwiek odłączyć siebie lub męża. Nie mam zamiaru spłacać jego długów a boję się że może zaciągnąć coś na tym koncie za co ja będę musiała odpowiadać.

Co mogę zrobić aby się od niego uwolnić?! Proszę pomóżcie!!!

Załóż konto w innym banku, każda wpłata na obecne konto będzie blokowana przez komornika, tym samym sama spłacić dług męża. W banku przedłóż dokumenty o rozdzielności majątkowej tak, aby mąż nie mógł wziąść żadnego kredytu czy pożyczki, udaj się do komornika z dokumentem o rozdzielności i zobacz co on powie w te sprawie (chcesz aby odblokował konto).

Założyłam już jakiś czas temu inne konto ale w tym samym banku. Debet pomału spłacam ale nie mam zamiaru nic więcej spłacać za niego. W banku powiedzieli mi że rozdzielność majątkowa nie ma żadnego znaczenia tutaj, bo konto można mieć z każdym, ale oczywiście przedłożę ją w banku i u komornika.

Byłam świadoma tego że komornik może ściągnąć ze wspólnego konta jego dług dlatego założyłam osobne konto gdzie wpływa moje wynagrodzenie z pracy. Dziękuję jednak za link.

Zastanawia mnie jednak jakie mogą być negatywne skutki dla mnie w tej sytuacji gdyby nie udało mi się odłączyć mnie lub męża od rachunku w żaden sposób?

Każda wpłata na konto będzie blokowana przez komornika na poczet zadłużenia, z kolei w przypadku braku środków na koncie bank może zażądać spłaty zadłużenia. Tak jakby sytuacja patowa.

Minęło trochę czasu od tamtego wpisu. Nadmienię, że przy sprawie rozwodowej był złożony wniosek również o odłączenie od konta. Pani sędzina powiedziała, że nie będzie orzekać w tej sprawie i powinno wystarczyć jak okażę wyrok sądu odnośnie rozwodu oraz dokumenty o rozdzielności majątkowej w banku. Niestety w banku powiedzieli że nie mogą mnie odłączyć. Były mąż oczywiście nie chce się wstawić żeby podpisać papierek. Robi mi tylko na złość. Jestem bezradna a na założenie osobnej sprawy sądowej mnie nie stać. Ktoś ma jakiś pomysł? Nadmienię, że dodatkowo widnieje na koncie debet. Jeśli ktoś byłby w stanie mnie pokierować jak można się odłączyć od tego konta to byłabym wdzięczna. Z góry dziękuję.

Powrót