Zajęcie konta bankowego mimo ujemnego salda.

• Autor wątku Autor wątku gośćznikąd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gośćznikąd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Posiadam rachunek bankowy bez opcji debetowych i kredytowych. Miałem ujemne saldo.
W pewnym momencie zobaczyłem, że na koncie pojawiło się -39 tys. PLN. Z banku dowiedziałem się, że zostało zajęte przez komornika tytułem zaległości alimentacyjnych.
Jestem bezrobotny. Nie jestem w stanie na obecną chwilę spłacać alimentów.
Pytanie czy komornik może w taki sposób zając konto, w dodatku z saldem ujemnym.
Przecież od tego będą narastały cholerne odsetki.
Proszę o odpowiedzi i jakąś pomoc.
Dziękuję

Mam podobną sytuacje - od tego debetu bank nie nalicza odsetek, ale to konto pochłonie wszystkie pieniądze jakie tam wpłyną, jesli miałeś saldo ujemne to będą narastały odsetki od tej kwoty ( ale nie od 39 tys), nie będą regulowane opłaty za używanie konta czyli w perspektywie nowe zadłużenie. Takiego konta nie można zlikwidować, pozostaje jedynie skierować pieniądze gdzie indziej lub brać na rękę

Komronik ma prawo zająć każde konto, które należy do Ciebie. To zajęcie będzie tam wisiało dopóki nie umorzy komornik egzekucji.

szargiel napisał:
Komronik ma prawo zająć każde konto, które należy do Ciebie. To zajęcie będzie tam wisiało dopóki nie umorzy komornik egzekucji.

... albo dopóki posiadacz nie wypowie bankowi umowy rachunku bankowego ;)

frankyjoe napisał:
... albo dopóki posiadacz nie wypowie bankowi umowy rachunku bankowego ;)

...czyli trzeba uregulować finanse z bankiem (zapewne mniejsze od tego, czego oczekuje komornik) i można takie konto zamknąć?

i drugie pytanie: a jesli się otworzy inny rachunek bankowy - w kompletnie innym banku - powiedzmy taki rachunek, na który nie będą spływać wypłaty (bo o takim koncie zdaje się musi przacodawca poinformować p. komornika), tylko zasilane będzie w jakis odmienny sposób, typu wpłaty własne we wpłatomacie - czy takie konto p.komornik łatwo wytropi?

Martenka tak jak pisałem wcześniej takiego konta nie można zamknąć ponieważ bank jest zobowiązany każdą złotówke jak sie pojawi na koncie musi przekazać komornikowi,bank jest po prostu któryś tam w kolejce do pieniążków bo komornik jest pierwszy i takim sposobem komornik choduje nam kolejnego wierzyciela bo brak opłat za posiadanie konta, jeśli był debet to % .... a co do tajnego konta to ... nie można sie nim chwalić ..... nie wiem jaka jest odpowiedzialność ale komornik wzywa często do ujawnienia swoich kont a wtedy ...

no dobrze, ale co w takim razie z podniesiną przez frankyjoe kwestią wypowiedzenia bankowi umowy rachunku bankowego?
a drugi temat: "uregulowanie finansów z bankiem" - mam tu na myśli wyrównanie salda debetowago czyli spłatę do wartości debetu "0,00 zł" - bank (w porozumieniu z użytkownikiem owego zablokowanego konta, czyli czyimś dłużnikiem) nie ma żadnej furtki (w końcu bank ma chyba w tym swój interes) żeby otrzymać od użytkownika konta zwrot wartości wykorzystanej z przyznanego salda debetowego?

Martenka, wyślij do banku pismo z wypowiedzeniem umowy rachunku bankowego. Bank zamknie rachunek i przyśle Ci wezwanie do zapłaty zaległych opłat, prowizji itp. (wskaże przy tym inny nr rachunku niż Twój).
Bank nie może uzależniać skuteczności wypowiedzenia od uprzedniego pokrycia ujemnego salda rachunku.

martenka napisał:
i drugie pytanie: a jesli się otworzy inny rachunek bankowy - w kompletnie innym banku - powiedzmy taki rachunek, na który nie będą spływać wypłaty (bo o takim koncie zdaje się musi przacodawca poinformować p. komornika), tylko zasilane będzie w jakis odmienny sposób, typu wpłaty własne we wpłatomacie - czy takie konto p.komornik łatwo wytropi?

Małe szense na wytropienie ;)

Powrót