zajęcie konta bankowego pomimo innych egzekucji

• Autor wątku Autor wątku harronn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harronn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie

mam wielka prosbe o pomoc w nastepujacej sprawie. Moja mama ma zajecia komornicze i z tego tytulu komornik zabiera jej duza czesc pensji. Kilka miesiecy temu nieznany komornik zablokowal jej konto blokujac dostep do jakichkolwiek srodkow. Jednak wg prawa bankowego istnieje suma wolna od potracen i jest to trzykrotna kwota sredniej krajowej. Zatem bank odblokowal konto, a komornik przeslal sprawe do wlasciwego, bo nastapila zbieznosc egzekucji. Jednak wczoraj po otrzymaniu pieniedzy na konto konto zostalo ponownie zablokowane (skonczyly sie srodki na koncie wolne od egzekucji). teraz mama jest bez srodkow do zycia, a komornik, ktory prowadzi jej sprawy stwierdzil, ze on ma prawo zajac jej konto, pomimo pobierania 50% (lub 60%-juz nie pamietam) z jej pensji, bo jest 'na prawie'. Moje pytanie brzmi: czy rzeczywiscie komornik ma takie prawo? Czy moze zabrac wszystkie pieniadze i zostawic mame calkowicie bez srodkow do zycia? Co mozna zrobic, zeby konto zostalo odblowane, w przypadku, kiedy komornik nie chce tego zrobic. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam

Tak. Ma prawo. Możesz napisać do wierzyciela. Wniosek o zwolnienie zajęcia konta.
Czy się zgodzi? Wątpliwe. I inne rozwiązanie. Wolne środki od zajęcia dostawać w gotówce.

Ok, dzieki za odpowiedz. Ale taraz konkrety. Czy mozesz mi podac jakis madry przepis, ktory pozwala komornikowi zostawic dluznika bez srodkow do zycia? Dzieki z gory.

harronn napisał:
Czy mozesz mi podac jakis madry przepis, ktory pozwala komornikowi zostawic dluznika bez srodkow do zycia?
Odpowiedzi korfa są trafne :ok:
Dodam, iż dłużnik zawsze może skorzystać ze skargi na czynność komornika.

Można próbować zwolnienia spod egzekucji na podstawie poniższego przepisu :
Przepis prawny:
art. 829
Nie podlegają egzekucji:
(...)
5) u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy za czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie;
(...)

Jednak wniosek należałoby zgłaszać co miesiąc.
A ponadto należy zauważyć, iż wyraźnie chodzi w tym przepisie o pieniądze - a więc ruchomości, a co wg mnie - zupełnie uniemożliwia zastosowanie tego przepisu w takiej sytuacji.
Ale zdarza się, iż komornicy zwalniają ;)

Powrót