Zajęcie konta bankowego

• Autor wątku Autor wątku Tedi56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tedi56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich forumowiczów :)
Mam pytanie komornik wszedł mi na konto na które przelewana jest emerytura w kwocie 3470 zł. Na koncie było także 600 zł dziś widzę że komornik pobrał z konta 2213,95 zł. Czy pozostałe pieniążki na koncie mogę spokojnie wybrać ? Czy tylko kwotę wolną od potrąceń tj najniższa krajowa 1530 zł?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.;)

To nie komornik pobrał pieniądze tylko bank przekazał komornikowi pieniądze w związku z zajęciem. Komornik nie ma podglądu twojego konta.
Jeżeli bank zostawił na rachunku kwotę ponad 1800 zł. To oznacza, że zrealizował zajęcie egzekucyjne w całości i pozostałe środki na rachunku są wolne od zajęcia i możesz z nimi robić co chcesz.

A wie Pan może czy przy przelewie z banku do komornika uwzględniany jest także debet konta?

Absolutnie nie jest. Tylko kwota, która stanowi saldo może zostać zajęta.

Syphar napisał:
Absolutnie nie jest. Tylko kwota, która stanowi saldo może zostać zajęta.

Czyli rozumiem że mogę normalnie korzystać z debetu? w chwili zajęcia było na debecie -280 czyli to tak jakby miał przelewy przychodzące 3470+600 minus potrącenie na rzecz debetu te 280 zł? Czy po prostu bank przelewając pieniądze komornikowi brał pod kwotę która była na koncie z przelewów?

To jest do wyjaśnienia w banku. Jeśli w chwili zajęcia było -280 to bank nie mógł przecież nic przelać komornikowi, bo nic na koncie nie było. Następnie jak rozumiem wpływa 3470+600, razem 4070, bank może i powinien komornikowi przesłać wszystko ponad 1575 zł - chyba, że zajęcie wynosiło mniej. Natomiast 1575 zł pozostawić Tobie do dyspozycji.

Powrót