Zajęcie konta - nie doręczony nakaz

• Autor wątku Autor wątku zantor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zantor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Czy macie jakieś doświadczenia w takiej sprawie: komornik zajął mi konto ale dowiedziałem się o tym przez przypadek ze strony banku. Wcześniej nie otrzymałem ani nakazu zapłaty, ani informacji od komornika o zajęciu. Prawdopodobnie doszło do tzw fikcji doręczeń a pisma były kierowane na nie aktualny adres. W jaki sposób można odkręcić sprawę abym mógł zająć stanowisko w sprawie długu? Macie jakieś wzory pism?

Ostatnia edycja:
zantor napisał:
W jaki sposób można odkręcić sprawę abym mógł zająć stanowisko w sprawie długu?
Dosłownie tysiące tematów z których bez problemu dowiesz się co i jak. Wystarczy troszkę chęci :)

Sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego oraz wnosić o dostarczenie pozwu i załączników na aktualny adres.

Witam ponownie. Odgrzebuję temat ponieważ już po 9 miesiącach w trybie pilnym sąd rozpatrzył moje zażalenie przyznając mi rację. Jednak pomimo, że wnosiłem również o:
- obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela.
- zasądzenie na rzecz dłużnika kosztów postępowania zażaleniowego.

sąd nakazał zapłątę na rzecz wierzyciela kosztów egzekucji. W jaki sposób się od tego odwoływać i czy w ogóle jest sens. Reasumując całą sytuację:
- dług był prawdziwy (obecnie spłacony)
- wierzyciel umyslnie w pozwie podał nieaktualny adres (potwierdzone sądownie)
- sąd uznał fikcyjność doręczenia pozwu
- finalnie jestem obciążony kosztami egzekucji, która odbywała się w sposób sprzeczny z przepisami co wg mnie zostało potwierdzone sądownie poprzez uznanie mojego zażalenia.

Zaskarżając postanowienie o kosztach postępowania egzekucyjnego skargą na czynność komornika.

Dzięki, a możesz napisać to w trochę bardzie przystępny sposób? Ewentualnie jakiś wzór pisma?

zantor napisał:
- dług był prawdziwy (obecnie spłacony)
Spłacony przed pozwem, czy po ?
Przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego, czy po ?
zantor napisał:
- wierzyciel umyslnie w pozwie podał nieaktualny adres (potwierdzone sądownie)
Co masz na myśli pisząc, "umyślnie" ?
Posiadał Twój aktualny adres, natomiast w pozwie wskazał adres wymyślony, nie mający żądnego potwierdzenia ?

Ostatnia edycja:
Spłacony po wszczęciu egzekucji. Wynika to z faktu że nie zdawałem sobie sprawy z długu przed zajęciem komorniczym.
Całą wcześniejszą, niezwiązaną ze sprawą korespondencję wierzyciel kierował na właściwy adres. Jedynie do pozwu podał zły co zostało uwzględnione przez sąd.

Jakby ktoś był tak miły wrzucił jakiś wzór to byłbym wdzięczny. Za kilka dni mija mi termin a nie chcę słać byle czego.

W mojej wizji tej sprawy sytuacja jest taka, że skoro nie zostałem powiadomiony właściwie o sprawie to nakaz zapłaty był wydany nieprawidłowo. Skoro nakaz był nieważny to i wszystkie następstwa również nie powinny mnie obciążać.

zantor napisał:
Wynika to z faktu że nie zdawałem sobie sprawy z długu przed zajęciem komorniczym
Chwilka, nie rozumiem, skoro żadnego zadłużenia nie było, dlaczego cokolwiek spłacałeś ?
zantor napisał:
Całą wcześniejszą, niezwiązaną ze sprawą korespondencję wierzyciel kierował na właściwy adres. Jedynie do pozwu podał zły co zostało uwzględnione przez sąd.
Możesz dokładniej opisać ?
zantor napisał:
wszystkie następstwa również nie powinny mnie obciążać.
Mylisz się. Kwestia czy postępowanie było celowe, czy też nie. Na obecną chwilę nie można na to odpowiedzieć. Przeczytaj jeszcze raz posty i odpowiedz na pytania, szczególnie;
Kanas napisał:
Co masz na myśli pisząc, "umyślnie" ?
Posiadał Twój aktualny adres, natomiast w pozwie wskazał adres wymyślony, nie mający żądnego potwierdzenia ?
Natomiast co do poniższego;
zantor napisał:
wierzyciel umyslnie w pozwie podał nieaktualny adres (potwierdzone sądownie)
zantor napisał:
do pozwu podał zły co zostało uwzględnione przez sąd.
CO masz potwierdzone Sądownie, że Wierzyciel świadomie, z premedytacją wskazał niewłaściwy, wymyślony adres ?

Powrót