Zajęcie konta prze komornika

• Autor wątku Autor wątku bandrzej18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bandrzej18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
proszę o radę w następujące sprawie.
Kilka dni temu sprawdzając swoje konto bankowe dowiedziałem się że zostało ono zajęte przez komornika na kwotę prawie 600zł. Po rozmowie z komornikiem dowiedziałem się jaka firma wykupiła mój rzekomy dług.

Po rozmowie z przedstawicielem owej firmy dowiedziałem się, że dług został wykupiony od UPC. Z UPC miałem umowę obowiązującą od października 2012 do lipca 2013, czyli 10 miesięcy. Za ten okres rachunki zapłaciłem, jednak UPC z niewiadomych mi powodów wystawiło faktury za kolejne 3 miesiące, czyli sierpień, wrzesień i październik 2013r. O tych fakturach nie miałem pojęcia, więc ich nie zapłaciłem.
Z mieszkania, w którym wtedy mieszkałem wyprowadziłem się w czerwcu 2012 więc żadnych listów nie otrzymałem. Adresem zameldowania cały czas jest mój dom rodzinny, więc gdyby jakakolwiek poczta została wysłana na adres zameldowania to bym ją otrzymał.

O całej sprawie dowiedziałem się dopiero na początku tego miesiąca i to przez zajęcie mojego konta bankowego przez komornika.

Nie znam się na tych sprawach, więc proszę o pomoc. Z tego co się zorientowałem, to dług mógł ulec przedawnieniu. O co zapytać komornika, żeby to ustalić? Co zrobić, jeśli dług uległ przedawnieniu? Czy fakt, że nie miałem pojęcia całej sprawie aż do zajęcia konta bankowego może mi w tej sprawie jakoś pomóc?

Może być przedawnione. Na razie to się dowiedz na jakiej podstawie komornik prowadzi postępowanie (tak, na wniosek wierzyciela, ale ten wierzyciel musi czymś dysponować - zapewne nakazem zapłaty). Następnie dowiedz się, kto ten nakaz wydał - jaki sąd - i ustal daty (m.in kiedy nakaz został wydany i kiedy o niego wystąpił wierzyciel). Dodatkowo dowiedz się na jaki adres ów nakaz poszedł.

A jak już to wszystko będziesz wiedział, to będzie można działać. Dług może, ale nie jest to takie oczywiste, być przedawniony.

A mam pytanie ... czy komornik może zająć konto nie dłużnika a np.matki dłużnika tylko dlatego, że robione były przelewy do komornika z owego konta?

Dzięki za szybką odpowiedź.

Nakaz został wydany przez Sąd Rejonowy Lublin Zachód, VI Wydział Cywilny 20 września 2016. Wierzyciel wniósł pozew 27 lipca 2016. Czyli dług najwyraźniej nie jest przedawniony. Pozew poszedł na adres na który był dostarczany Internet z UPC i na który nie byłem zameldowany. Pierwszy list był polecony, nikt nie odebrał. Później dwa razy zostawiono awizo.

Agull napisał:
A mam pytanie ... czy komornik może zająć konto nie dłużnika a np.matki dłużnika tylko dlatego, że robione były przelewy do komornika z owego konta?
Może zająć. Poczytaj o nieprawidłowym depozycie i nie kombinuj.
bandrzej18 napisał:
Pozew poszedł na adres na który był dostarczany Internet z UPC
Masz sygnaturę składaj sprzeciw. Nieprawidłowe doręczenie. Jak bedzie dalszy bieg i poznasz dokumenty ewentualny zarzut przedawnienia podniesiesz w SR

korf napisał:
Masz sygnaturę składaj sprzeciw. Nieprawidłowe doręczenie. Jak bedzie dalszy bieg i poznasz dokumenty ewentualny zarzut przedawnienia podniesiesz w SR

Możesz mi napisać gdzie mogę znaleźć wzór takiego sprzeciwu i co powinno się tam znaleźć? O co chodzi z podniesieniem zarzutu przedawnienia w SR?

wpisz w google i ci wyszukiwarka pokaże strony gdzie są przykładowe formularze typu SPRZECIW i które ci pomogą wypełnic taki sprzeciw

kalambur1986 napisał:
wpisz w google i ci wyszukiwarka pokaże strony gdzie są przykładowe formularze typu SPRZECIW i które ci pomogą wypełnic taki sprzeciw
Do e-sądu nie ma formularza

Jaki ty chcesz miec formularz do e-sądu?piszesz zwykły sprzeciw odnośnie danego wyroku w sprawie e-sadu i wysyłasz poleconym na adres e-sądu ,nakaz traci ważnośc i wszystkie twoje dokumenty wraz z twoim sprzeciwem wedruja do sądu rejonowego do wydziału cywilnego w twojej miejscowości (czas wedrówki do 2-3 miesięcy),sprawdzone bo kilka razy to juz było przerabiane u mnie i moich znajomych

Ale zasugerowałeś w poście #8 jakieś "przykładowe formularze".

chodziło mi bardziej o wzory jak wygląda taki sprzeciw ,kiedyś szukając takich wzorów jak napisac sprzeciw po wstukaniu w google jakieś strony mi wysżły i wąłsnie pamiętam ,ze tam pokazywali jak taki sprzeciw napisać ...sorry za złe sformuowanie wypowiedzi wczesniejsze

@kalambur1986, zaprzestań, nie zabłyszczysz.

nie chodzi mi o zabłyszczenie tylko pomoc użytkownikowi i nakierowanie go co i jak ,korf o co ci chodzi ,chyba po to jest to forum ,żeby ewentualnie pomóc nieprawdaż

Nie wiem jakie skrywasz intencje, ale bardziej mącisz niż realnie pomagasz

i weż tu komukolwiek pomagaj jak znajdzie sie taki jeden jak np marian.Paździoch któremu sie to nie podoba ...brak słow ..naród polski ...marian.Paździoch niema problemu sam sobie odpowiadaj już ..

Powrót