Zajęcie konta przez komornika....

• Autor wątku Autor wątku dluznik2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dluznik2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 2006r. wziełem kredyt 9 tyś zł. Spłaciłem połowę , potem nie miałem z czego spłacać. Do dnia dzisiejszego urosła kwota zadłużenia do ok.25 tyś. wskutek działania nieuczciwej windykacji.
Ostatnio komornik za ten dług zajął mi rachunek bankowy.Niby nic bo i tak tam środków nie miałem ale codziennie sprawdzam to konto i okazuje się że wzrasta zadłużenie o 5 zł ! . Czy ja mogę zamknąć ten rachunek bankowy ?

Zapewne bo dług nie został spłacony....

Przecież komornik nie zajmuje rachunku tylko wierzytelność z rachunku bankowego. To nie konto jest przedmiotem egzekucji, lecz pieniądze z niego.
Wobec tego jakie są przeciwwskazania do swobodnego dysponowania kontem (nie pieniędzmi na nim) przez dłużnika?

Ostatnia edycja:
Na koncie nie miałem ani grosza aż pewnego dnia pokazało się - 25 tyś a w adnotacjach że egzekucja komornicza nr taki i że w trakcie spłaty. Z tym że codziennie to się zwiększa o 5zł . Więc jak wyślę do banku pismo że zamykam konto to czy mi je zamkną ?

Szanowna pani
Zajmuje się i przyszłe wierzytelności. Pytający może wystąpić o rozwiązanie Umowy z Bankiem na prowadzenie rachunku. Jednak w/g Prawa Bankowego bank ma podstawy, by odmówić by nie narazić się na odpowiedzialność (art 892kpc) Niektóre banki wyrażają zgodę na zamknięcia martwych rachunków Jeżeli klient wyda taką dyspozycje i zawiadamia o tym komornika. Jest jeszcze art 60 Brawa Bankowego, że po dwóch latach gdy nie stwierdzono obrotów na koncie Bank może zamknąć rachunek.
Odpowiadając nie. Przypuszczam, ze ten rachunek jest czy był powiazany z kredytem i bank nie wyda zgody.

1.Jeżeli wypowiem bankowi umowę prowadzenia rachunku, a bank to wymówienie przyjmie to w jaki sposób naruszy przepisy dotyczące obowiązków banku w zakresie egzekucji w myśl art.892 KPC ?
2. Art. 60 PB - dlaczego mam przez 2 lata płacić za prowadzenie konta, z którego nie korzystam?

ten rachunek nie był powiązany z kredytem. Kredy był wzięty ponad 5 lat temu a rachunek otwarty rok temu. Na tym rachunku otrzymano może i z dwie pense po czym stał pusty. Chcę go zamknąć z uwagi na to że dziennie nalicza - 5zł po zajęciu przez komornika a gdy stał pusty to nic nie było naliczane. Więc rocznie da to ok - 2000 zł. Tylko czyje to odsteki ? banku czy komornika ?

Powrót