Zajęcie konta przez komornika

• Autor wątku Autor wątku ninonka1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ninonka1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
W wpłatomacie wpłaciłam kwotę 250 zł do kwoty 1 178,63zł.
Saldo po transakcji miało wynosić
1 428,63zł. Ku mojemu zdziwieniu po sprawdzeniu konta zaraz po wpłaceniu wynosiło ok. 1 300 zł.
I tu moje pytanie: gdzie podziało się prawie 126 zł.
Chciałabym też zaznaczyć że dopiero wczoraj zauważyłam że posiadam od 17.03.2016 zajęcie komornicze o którym wcześniej nic nie wiedziałam. Bo nie zostałam o tym poinformowana. I od tej daty nigdy wcześniej nic nie zostało mi zabierane. Nic nie jest zaznaczone w ZREALIZOWANEJ KWOCIE ZAJĘCIA że np te 126 PLN poszły na ten cel. Więc gdzie się podziała ta kwota??
Ponadto zauważyłam że KWOTA WOLNA OD ZAJĘCIA WYNOSI 14 043,23 PLN, a WYKORZYSTANA KWOTA WOLNA OD ZAJĘCIA to 12 742,63 PLN. Więc nie przekroczyłam limitu gdzie bank mógłby przelać komornikowi kasę.
Czy może zabrali dla niego jakieś oprocentowanie??
Kolejna sprawa to taka że na konto wpływają mi takie środki jak: Alimenty z Funduszu Alimentacyjnego, Zasiłek Rodzinny oraz Zasiłek wychowawczy 500+ i chciałabym zaznaczyć że wiem że komornik nie może ściągnąć mi z tych pieniędzy długu. Więc jeśli za niedługo przekroczę limit KWOTY WOLNEJ to chciałabym uniknąć sądów i składania skarg na Bank oraz komornika bo te pieniądze są tylko i wyłącznie na dziecko.

Bardzo proszę o jakieś porady

Wypada skontaktować się z komornikiem, prawda.
Nie jest dobrą wróżką i nie wie czym pierwotnie były środki zanim wpłynęły na rachunek - w twoim interesie jest to udowodnić.
Oczywiście nie musisz, przekroczysz wolną - bank przekaże zgodnie z prawem, zadłużenie się zmniejszy albo spłaci.
Ogólnie to na rachunku znajdują się środki a nie alimenty czy inne pięć setek.
Masz tysiące tematów o zajęciu rachunku bankowego na forum.

LLawyer napisał:
Wypada skontaktować się z komornikiem, prawda.
Nie jest dobrą wróżką i nie wie czym pierwotnie były środki zanim wpłynęły na rachunek - w twoim interesie jest to udowodnić.
Oczywiście nie musisz, przekroczysz wolną - bank przekaże zgodnie z prawem, zadłużenie się zmniejszy albo spłaci.
Ogólnie to na rachunku znajdują się środki a nie alimenty czy inne pięć setek.
Masz tysiące tematów o zajęciu rachunku bankowego na forum.

To dla spokoju poczekać aż po przekroczeniu zabiorą kasę?
Ale co z tymi 126 PLN skoro nigdy wcześniej bank od 03.2016 nic mi nie zabierał? A limit nie został przekroczony.
Gdzie ta kwota?
Wolałam założyć swój wątek ;)

Dla czyjego spokoju ?
Po co zakładać jak dokładnie co i jak zrobić zostało napisane setki razy.
Nie wiem gdzie ta kwota, sprawdź na pełnym wyciągu i zainteresuj się stanem postępowania egzekucyjnego wskazując na początek swój adres zamieszkania.

LLawyer napisał:
Dla czyjego spokoju ?
Po co zakładać jak dokładnie co i jak zrobić zostało napisane setki razy.
Nie wiem gdzie ta kwota, sprawdź na pełnym wyciągu i zainteresuj się stanem postępowania egzekucyjnego wskazując na początek swój adres zamieszkania.

Dla własnego spokoju.
Na wyciągu nic nie pisze gdzie są te pieniądze.
Ani w tym zajęciu też nie jest zaznaczone.
Stan też jest widoczny na koncie.
nie jest to duża kwota więc dam sobie radę.
a.miejsca zamieszkania nie zmieniłam od urodzenia ;)

To w czym problem, bądź bierna a zakończy się samo.

Dodam tylko, że od chwili zajęcia tj od marca stan na pewno się zmienił - dług wzrósł.

Ostatnia edycja:
Co bank to obyczaj, ale generalnie 12 742,63 wykorzystałaś, zostawili ci po wpłacie ok. 1300, to razem daje te 14 tyś, więc co się nie zgadza?

Powrót