Zajęcie konta w oczekiwaniu na rozprawę

• Autor wątku Autor wątku julajan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julajan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy jest to zgodne, że komornik zrobił blokade konta aby pobrać środki jeśli drugi miesiąc nie płacę alimentów. Dorosła córka skończyla 19 lat i poszla uczyć się zaocznie. Wobec tego płacilem alimenty do końca wakacji ale jednocześnie oddalem wniosek do Sadu o zniesienie obowiazku alimentacyjnego. Czekając na termin rozprawy przez dwa miesiace nie wpłacilem alimentów gdyż mam problemy. Termin rozprawy wyznaczono na 31.10.2012 a mimo to komornik zajął mi środki. Czy może?

Tak, może. Jak Sąd orzeknie zniesienie obowiązku alimentacyjnego od dnia wniesienia pozwu, Córka będzie musiała oddać środki które otrzymała, jako świadczenie nienależne. Jednak do czasu roztrzygnięcia przez Sąd zobowiązany jesteś uiszczać alimenty w terminie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dziwi mnie jednak fakt, że komornik zrobił najpierw blokadę środków a dopiero później wysłal pismo. Ponadto alimenty na 19 letnią córkę pobiera matka córki a nie ona sama.

Dziwi mnie jednak fakt, że komornik zrobił najpierw blokadę środków a dopiero później wysłal pismo
Normalne :) Inaczej, gdyby było odwrotnie, Dłużnik mógłby pieniądze z konta wycofać.

Zawsze płaciłem regularnie lecz teraz popadlem w problemy finansowe. Mam dwu letnią córkę z drugiego związku, moja partnerka straciła pracę, nie mamy swojego mieszkania tylko wynajmujemy, mamy poważne problemy. Jak to jest, że komornik nie sprawdza faktu, iż przez takie zajęcie możemy zostać wyrzuceni z mieszkania bo nie będziemy mieli na zaplatę właścicielowi.

Przykro mi, nie do Komornika należy badanie, czy zostaniecie bez środków do życia. Jest opieka społeczna i inne tego rodzaju instytucje które pomagają osobom ubogim.

Powrót