Zajęcie konta za mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Tommy13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tommy13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,

Mam taką sytuację, że pewna firma skupująca długi, poprzez komornika sądowego, zablokowała mi konto na 30 tysięcy złotych.
Przypuszczam (na ten moment nie mam pewności), że ta kwota jest za mieszkanie w którym byłem zameldowany ale nie mieszkałem od 18 roku życia. Po pewnym czasie moja matka została stamtąd eksmitowana za niepłacenie rachunków.
Teraz moje pytanie brzmi czy jest szansa żeby ten dług został mi umorzony?
Mogę potwierdzić fakt, że nie mieszkałem tam od 18 roku życia - moja matka może to potwierdzić, mam umowy wynajmu, oraz ustne oświadczenia osób u których mieszkałem w tym czasie.
(od mojej wyprowadzki minęło 9 lat)

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Tommy13 napisał:
Dzień dobry,

Mam taką sytuację, że pewna firma skupująca długi, poprzez komornika sądowego, zablokowała mi konto na 30 tysięcy złotych.

Jak jest komornik, to znaczy że był nakaz zapłaty lub wyrok w sądzie.
Czy dostałeś coś z sądu?

Dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie listy wysyłane były na adres zameldowania, a tam już nie mieszkam od ukończenia 18 - nie miałem informacji żeby jakieś listy do mnie przychodziły, a w związku z tym nie dostałem nic z sądu. (zero świadomości mimo, że mogły być wysyłane)

Tommy13 napisał:
Dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie listy wysyłane były na adres zameldowania, a tam już nie mieszkam od ukończenia 18 - nie miałem informacji żeby jakieś listy do mnie przychodziły, a w związku z tym nie dostałem nic z sądu. (zero świadomości mimo, że mogły być wysyłane)

Czyli jesteś tam zameldowany, mimo że od lat tam nie mieszkasz? Po co?
To znacznie komplikuje sprawę...

Czy jesteś w stanie jakoś udowodnić, że na dzień awizowania nakazu z sądu mieszkałeś gdzie indziej (umowa najmu, rachunki za gaz/prąd na Twoje nazwisko)?

Mam jeszcze pytanie.
Czy jest możliwość - argumentując to niewiedzą o nielegalnym poborze prądu (bo za to właśnie jest ten komornik) - przepisania/przerzucenia tego długu na matkę? Czy sąd w ogóle bierze takie rzeczy pod uwagę? Bo skoro nie wiedziałem o tym to czemu mam za to ponosić konsekwencje?

Powrót