Zajęcie majątku konkubiny, Skarga pauliańska, egzekucja

• Autor wątku Autor wątku A066
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

A066

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Piszę z prośbą o radę jak rozwiązać tę nietypową sytuację:

Ojciec mimo nakazu sądu nie płacił alimentów na mnie i moją siostrę przez około 11 lat. Przez cały ten okres uchylał się od obowiązku alimentacyjnego wpłacając sporadycznie niewielkie kwoty do komornika, a my zaś otrzymywałyśmy pieniądze z funduszu alimentacyjnego. Komornik łącznie przez 17 lat nie był w stanie wyegzekwować od ojca pieniędzy co skutkuje niemałym długiem względem mnie, siostry i państwa.
Od samego początku żyje w konkubinacie z którego ma jeszcze 3 dzieci. Przed sądem i komornikiem oświadczył, że utrzymuje go konkubina, a sam sezonowo zajmuje się rolnictwem. Konkubina założyła działalność gospodarczą kilka lat temu związaną właśnie z ogrodnictwem, gdzie 100% pracy wykonywana jest przez ojca, oczywiście nie jest w żaden sposób zatrudniony.

Czy istnieje możliwość, aby komornik zajął majątek konkubiny, która świadomie działa na szkodę wierzycieli? Czy zastosowanie może mieć w tym przypadku skarga pauliańska? Lub czy istnieje inna możliwość egzekucji długu?

Z góry dziękuję za radę.

Pozdrawiam

A066 napisał:
Czy istnieje możliwość, aby komornik zajął majątek konkubiny,
a co ma wspólnego konkubina do zadłużenia ojca?, przecież konkubina to nie żona:what:

Konkubina prowadzi firmę ojca, co oznacza że pomaga w zatajeniu majątku.

Źle się wyraziłam.
Otworzyła na swoje nazwisko działalność gospodarczą, którą w rzeczywistości prowadzi mój ojciec. Wygląda to jak typowy przykład firmanctwa.

właścicielem firmy jest konkubina,
ojciec jest zatrudniony w/w firmie?, jeżeli pracuje i jest niezarejestrowany poinformuj odpowiednie organy,

Dlaczego przez 11 lat niczego nie zdziałano za pomocą prokuratury, z inicjatywy wierzycieli ?
BTW z tego co napisano, to nie ma podstaw do zastosowania skargi pauliańskiej

Ostatnia edycja:
Przez 11 lat moja mama zajmowała się tą sprawą. Z tego co mi wiadomo, rozmawiała z komornikiem, który stwierdził że " ojciec też musi za coś żyć" i nie można w tej sprawie nic więcej zrobić, chociaż przedstawiała dowody na to, że pracuje. Po czym wyjechała zagranicę by utrzymać mnie i siostrę. Ojciec w tym momencie nie posiada żadnego majątku wszystko co ma kupowane jest przez konkubinę. Obecnie ja zajęłam się tą sprawą i zastanawiam się czy jest szansa na egzekucje długu.

Weekend przy paru setkach tematów w dziale alimentów i będziesz w stanie sama sobie odpowiedzieć.

Powrót