Zajęcie mieszkania przez komornika

• Autor wątku Autor wątku nieszczęśliwy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieszczęśliwy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam pytanie. Mój ojciec (alkoholik) zaciagnął sporo kredytów na łączną sume około 100tys. Moi rodzice mieli mieszkanie na nich dwóch połowa mamy połowa taty. Mama zrobiła rozdzielność majątkową w 2012 roku, wszystkie dotychczasowe kredyty ojca były brane po rozdzielności. Teraz ścigają go komornicy. 4 miesiące temu rodzice postanowili przepisać mieszkanie na siostrę, i teraz mam pare pytań:
- czy komornik może zastosować skargę pauliańską?
- czy jeśli wylicytuje mieszkanie wszystkie pieniadzę pójdą na spłate długów ojca czy z części mamy nie bedą mogli zabrać pieniędzy

Dodam, że mieszkanie w biurze nieruchomości wycenili na 180 tys. zł.

nieszczęśliwy napisał:
czy komornik może zastosować skargę pauliańską?
Wierzyciel
nieszczęśliwy napisał:
czy jeśli wylicytuje mieszkanie wszystkie pieniadzę pójdą na spłate długów ojca czy z części mamy nie bedą mogli zabrać pieniędzy
Licytować może udział.
Poczytaj 300kk

Ogólnie to czy ojciec pójdzie siedzieć nawet mnie nie interesuje chodzi mi raczej o to czy siostra nie będzie miała żadnych problemów przez tą darowizne.

Będzie miała. Chcecie pokrzywdzić wierzycieli.

A da się coś zrobić, żeby nie miała żadnych problemów z tego powodu? Moja mama była z siostrą u prawnika u nas w mieście i im doradził właśnie przepisanie mieszkanie, tak więc nie wiem czy prawnik był jakiś niekompetentny czy po prostu nie było innego wyjścia.

Przepraszam, danie w darowiźnie siostrze. Ogólnie ja to raczej nic zrobić nie mogę bo mam 17 lat, ale chciałbym jakoś pomóc siostrze i mamie.

Niech mama poczyta o skardze pauliańskiej. Wierzyciel pozwie siostrę, zapłaci koszty sądowe, zastępstwa i inne. Przegra jak nic. Nie wiem co za prawnik doradzał, ale przeniesienie własności na córkę to klasyka, gdy ucieka się przed wierzycielem/ami.
Jak wspomniałem na tę chwilę komornik może zająć udział ojca, jeśli ta nieruchomość to wspólność ustawowa to lepiej niech zostanie tak jak jest. Będzie musiał wierzyciel uzyskać tytuł i na mamę - z prawdopodobieństwem 90% nie uzyska. Rodzice mają rozdzielność, więc wierzyciel może zlicytować tylko udział ojca - co do zasady 1/2.
Wszystko to potrwa. Wierzyciele mogą, też zabezpieczyć się hipoteką. Jeśli tego już nie zrobili.
Matka powinna podzielić majątek, przejąc mieszkanie ze spłata ojca i o spłacie zawiadomić komornika. Kasa trafi ze spłaty na r-ku komornika.
Bez kombinacji i ......

No tak, ale mieszkanie już jest na siostre. Co w takim wypadku?

Kłopoty!
Nie doczytałem, że pozamiatane......

Ostatnia edycja:
A sprzedaż mieszkania i spłacenie aktualnych wierzycieli z części pieniędzy ojca (oczywiście wszystkich nie spłacimy) A z części pieniedzy matki kupno jakiegoś małego mieszkania dla mnie, siostry i mamy. (ojciec aktualnie z nami nie mieszka, nawet nie wiemy gdzie przebywa dlatego sie nie martwi stratą mieszkania, bo on ma gdzie mieszkać)

Powrót