Zajęcie na koncie a wpływające alimenty

• Autor wątku Autor wątku wysokapani
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wysokapani

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam na koncie zajęcie do wysokości 21000 (od czterech różnych komornikó zł. Na to konto wpływają jedynie alienty na dziecko w wysokości 400 zł. I gdy dziś chciałam wypłacić okazało się że nie mogę (brak środków na koncie mimo że 300 zł tam jest) gdy zadzwonilam do banku okazalo się że jakiś limit został osiągnięty i pieniądze zostały zablokowane. powiedziałam że to sa alimenty to pani zgłoszenie przyjęła i w ciągu 7 dni ma dać odpowiedź czy będzie to zwolnione z zajęcia a ponadto kazała napisać do tych komorników też że na konto wpływają tylko alimety na dziecko. ktoś mi wytłumaczy choć troszkę i tak normalnie o co chodzi z tym limitem i blokadą? czy będę mogła wypłacać te pieniądze? w chwili obecnej na koncie widnieje jako kdostępne środki kwota minus 21 000 zł...

Jeśli komornik zajmie rachunek bankowy, to kwota wolna od zajęcia wynosi trzykrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. W tej chwili to ok. 12 000 zł. Skoro bank odmawia wypłaty, to znaczy że tę kwotę przekroczyłaś. Komornik nie wie, skąd się biorą środki na Twoim koncie. Jeśli chcesz, żeby alimenty były wolne od zajęcia, to musisz złożyć do komornika wniosek o wyłączenie alimentów spod egzekucji.

to znaczy że oni dodają comiesięczne wpływy czy jak? Jak napiszę do komornika to zwolni mi to onto bo tam tylko alimenty wpływają.

Od chwili zajęcia masz prawo wypłacić z konta (lub kont, jeśli masz więcej niż jedno) ok. 12000 tys. Po przekroczeniu tej sumy, bank ma obowiązek wypłacić to co wpływa komornikowi. Jak napiszesz do komornika wniosek o wyłączenie wpływających na Twoje konto alimentów spod egzekucji, a on się do tego przychyli, to będziesz mogła wypłacać alimenty z konta.

izaw8 napisał:
Od chwili zajęcia masz prawo wypłacić z konta (lub kont, jeśli masz więcej niż jedno) ok. 12000 tys.
To nie do końca tak. Kwota wolna to stan konta w chwili zajęcia plus przyszłe wpływy.
Na marginesie, 12000tys to jest 12 mln...

izaw8 napisał:
Od chwili zajęcia masz prawo wypłacić z konta (lub kont, jeśli masz więcej niż jedno) ok. 12000 tys. Po przekroczeniu tej sumy, bank ma obowiązek wypłacić to co wpływa komornikowi. Jak napiszesz do komornika wniosek o wyłączenie wpływających na Twoje konto alimentów spod egzekucji, a on się do tego przychyli, to będziesz mogła wypłacać alimenty z konta.
skoro mam wyrok sądu odnośnie alimentów i wyślę pismo do komornika że to alimenty to może nie uchylić egzekucji? przeciez alimentów chyba się nie zajmuje

@amelia2013.Owszem, w ostatnim poście się pomyliłam co do wpisywania kwoty, napisałam pare cyferek, a potem jeszcze dodałam parę literek, co se będę żałować:) Natomiast co do tego, że od chwili zajęcia można wypłacić 12 000 zł, to nie napisałam, że wypłata ta nie obejmuje przyszłych wpływów.
@wysokapani Jeśli wyślesz do komornika wniosek o wyłączenie wpływających na konto alimentów spod egzekucji, a on tego nie zrobi, to napiszesz skargę na czynności komornika

Ostatnia edycja:
wysokapani napisał:
przeciez alimentów chyba się nie zajmuje

Komornik nie zajął ci alimentów, nie wysłał żadnego zajęcia do funduszu, zajął ci rachunek bankowy, na który akurat te alimenty wpływają.

Wszelkie środki, które wpłyną na rachunek bankowy tracą swój pierwotny charakter. Stają się wierzytelnością między tobą, a bankiem. Dlatego bank zawsze zajmie wszystko i będzie czekał na pismo, które zajęcie ograniczy.

Komornik może zwolnić środki niepodlegające zajęciu na rachunku bankowym, tylko najpierw musi o tym wiedzieć, a prawo bankowe zabrania udzielania komornikowi takich informacji, w "ochronie" twoich interesów. Taki mały absurd :)

Kiedy komornik wszczyna postępowanie przeciwko tobie, wysyła ci wezwanie do złożenia oświadczenia majątkowego, gdzie masz obowiązek wypisać jakie rachunki bankowe posiadasz i co na nie wpływa, oraz zostajesz pouczona, że o wszelkich zmianach masz również informować. W idealnym scenariuszu przestrzegasz tego, wykonujesz polecenia komornika i wtedy nie ma możliwości, żeby zostały ci zajęte środki, które nie podlegają zajęciu. Masz dodatkowo kwotę wolną od zajęcia, która kupuje ci mnóstwo czasu na reakcję, którą zresztą wykorzystałaś.

Twoja sytuacja jest prawdopodobnie efektem albo ignorowania poleceń komornika, albo próby świadomego zatajenia swojego majątku :) Pismo do komornika z prośbą o zwolnienie tych środków załatwi sprawę.

Powrót