Zajęcie nieruchomości a długi powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego

• Autor wątku Autor wątku grzesio222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesio222

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Juz tu pisałem , uzyskałem wiarygodne informacje dlatego wróciłem.
Trafiłem na bardzo upartego komornika z ktorym niestety nie da sie rozmawiac. Do sadu złozylem dwa pisma , jedno o ograniczenie w zakresie odsetek, drugie skarga na czynnosci komornika, ale nie w tym rzecz. Terminy rozpraw sa ustalone, czekam az sie odbeda , slowem nie pwoedzialem ze dlugu nie splace, czekam tylko na ponowne orzeczenie sadu w zakresie odsetek. Dzis dostalem kolejny list , otoz komornik zajal mieszkanie i mam 14 dni na splate dlugu. Pytanie moje jest takie:
Czy pomimo iz dlug powstal przed zawarciem malzenstawa, klauzula wykonalnosci jest tez wydana tylko na mnie, a mieszkanie zakupione dopiero po slubie komornik mial prawo je zajac??
Jak ma sie do tego uchwała siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 20 września 1996 r., sygn. akt III CZP 60/96??
Czy jezeli komornik wiedzial ze mieszaknie jest wspolnota a dlug powstal przed zawarciem malzenstwa mogl to zrobic??
Co bedzie lepsze i skutecziejsze skarga na komornika czy pozew przeciwegzekucyjny zlozony przez zone??

1. Tak.
Zgodnie z treścią art. 923 1 § 1 kpc - tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego. Dalsze czynności egzekucyjne dopuszczalne są na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko obojgu małżonkom.

2. jw. W treści powołanego orzeczenia SN - zostało użyte wyrażenie : "prowadzenie egzekucji".

3. jw w 1

4. Ani jedno ani drugie.
Małżonka dłużnika może wnieść sprzeciw - w formie pisma procesowego albo ustnie do protokołu.

hmm ok, zgodze sie ale tytul wykonawczy byl wydany przed zawarciem zwiazku malzenskiego, wiec nie przeciwko osobie pozostajacej w zwiazku.Moze wkleje tu co znalazłem
"Niektóre czynności egzekucyjne mogą być dokonane na podstawie tytułu wykonawczego wydanego jedynie przeciwko dłużnikowi (np. zajęcie ruchomości należących do majątku wspólnego). Nie wyklucza to oczywiście złożenia na taką czynność skargi oraz podniesienia zarzutu z art. 41 § 3 K.r. i o., omówionego wyżej. Aby jednak skutecznie prowadzić egzekucję z majątku wspólnego dłużnika i jego małżonka, niezbędne jest uzyskanie klauzuli wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika. Bez takiej klauzuli niemożliwe jest np. prowadzenie egzekucji z nieruchomości wspólnej (uchwała siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 20 września 1996 r., sygn. akt III CZP 60/96, "

Oraz to:
Aby sąd mógł nadać klauzulę przeciwko małżonkowi, muszą zostać łącznie spełnione następujące warunki: dłużnik musi pozostawać w związku małżeńskim a ponadto między małżonkami musi istnieć wspólność majątkowa (zarówno w chwili powstania wierzytelności, jak również w chwili orzekania o nadaniu klauzuli). Jeśli bowiem wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności ustawowej albo jeżeli dotyczy ona odrębnego majątku jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia tylko z odrębnego majątku dłużnika

Może jeszcze raz podkresle, iz dlug jest tylko moj, powstal przed slubem, wyrok jest takze sprzed slubu i klauzula wykonalnosci takze.

Komornik nie jest stroną postępowania egzekucyjnego i działa na zlecenie wierzyciela a zatem Pana skarga na czynność komornika wydaje się całkowicie bezzasadna. Tym bardziej w zakresie odsetek. Istnieje też coś takiego jak powaga rzeczy osądzonej. Dwa razy tą samą sprawą sąd się z reguły nie zajmuje. Cytowany wyżej art.923 par 2 określa co ma zrobić Pana małżonek - czyli złożyć sprzeciw. I to jest właściwy kierunek obrony majątku wspólnego przed egzekucją. Po sprzeciwie małżonka wszystko zależy od wierzyciela co zrobi. Niejasny jest moim zdaniem tylko termin umorzenia postępowania egzekucyjnego. Wydaje się że wierzyciel musi przesłać komornikowi odpis wniosku o nadanie klauzuli wykonalności przeciwko małżonkowi złożonego do sądu. Jeśli tego nie zrobi to komornik ma obowiązek umorzyć egzekucję z nieruchomości.

grzesio222 napisał:
hmm ok, zgodze sie ale tytul wykonawczy byl wydany przed zawarciem zwiazku malzenskiego, wiec nie przeciwko osobie pozostajacej w zwiazku..
Wg mnie - termin wystawienia tytułu wykonawczego nie odgrywa tutaj znaczenia.

tak, tak, odstetki to inna rzecz, ale to za duzo by sie wgłebiac, a skarga dotyczy kolejnego przeliczania dlugu. Ale tak jak juz mowilem nie to mnie nurtuje natomiast dziekuje :)
Z tego co mi wiadomo to wierzyciel nie skladal zadnych wnioskow o nadanie klauzuli wykonalnosci przeciwko zonie, ponadto w zawaidomieniu o zajecoi nieruchomosci jest napisane ze na podstawie wyroku z dnia..... opatrzonego w klauzule z dnia......
zajmuje nieruchomosc. Klauzula jest tylko na mnie.
Prosze mi powiedziec co mam teraz zrobic?? Jakie kroki poczynic by komornik umorzyl egzekucje z nieruchomosci??

No to teraz mam calkiem sprzeczne informacje.
Bedek czy może mi Pan wytłumaczyc co faktycznie ma oznaczac wyrok SN??
Bo na moj " chlopski" rozum jak tam napisali ze nie mozna przeprowadzic egzekucji z nieruchomosci jezeli klauzula wykonalnosci opiewa tylko jednego z wpólmałzonków, to moj przypadek taki wlasnie jest.

Prowadzić nie można ale można zająć. Prosze przeczytać uważnie. Zajęcie jest w pewnym sensie formą zabezpieczenia wierzyciela. Dlasze czynności egzekucyjne nie są możliwe bez tytułu na małżonka. Wszystko zawiera cyt. art.923 kpc. W lutym 2005 r zmieniło się kpc i m.in. zasady nadawania klauzuli wykonalnosci na małżonków a także wprowadzono w/w możliwość zajęcia niercuhomości wspolnej tym co posiadają klauzulę tylko na jednego z małżonków inaczej mówiąc wzmocniono pozycję wierzyciela w stosuku do dłużnika. CZy Pana żona została poinformowana przez komornika o zajęciu ?

Ostatnia edycja:
No i jeszcze jedno, przepraszam ale lubie miec jasnosc zwlaszcza w takich sprawach
Bedek napisal mi Pan tak:
Zgodnie z treścią art. 923 1 § 1 kpc - tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego. Dalsze czynności egzekucyjne dopuszczalne są na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko obojgu małżonkom.
Dalsza czesc brzmi tak:
§ 2. Jeżeli małżonek dłużnika sprzeciwi się zajęciu, o sprzeciwie komornik niezwłocznie zawiadamia wierzyciela, który w terminie tygodniowym powinien wystąpić o nadanie przeciwko małżonkowi dłużnika klauzuli wykonalności pod rygorem umorzenia egzekucji z zajętej nieruchomości.

I teraz po 1. Tytuł wykonawczy został wystawiony w stosunku do osoby ktora nie pozostawala w zwiazku malzenskim, w zwiazek taki wstapila po 3 latach
2. żona złozy sprzeciw , a sad nie moze zaopatrzyc wyroku w klauzule wykonalnosci opiewajaca na nia poniewaz wspolnota majatkowa musialaby istniec zarowno w momencie powstania dlugu jak rowniez w momencie orzekania o klauzuli wykonalnosci na mnie.

Poza tym zakladajac ze jednak mial prawo na podstawie tego tylulu zajac nieruchomosc to tak jak w pararafie 2 musi byc klauzula na zona, a taka przeciez nie zostanie wystawiona.

Krispl - dziekuje, nie zona nie zostala poinformowana, jak zapytalem komornka czy ona dostanie jakies info to mi powiedzial ze sie nie musi tlumaczyc, dlatego nie wiem co on zrobi. Dlug powstal przed 2005 rokie, tez doczytalem o tej nowelizacji, ale ona nie dotyczy mojego przypadku. Swoje watpliwosci odnosnie paragrafu 923 opisalem wyzej, moglby Pan zajzec i sie wypowiedziec?

grzesio222 napisał:
. Dlug powstal przed 2005 rokie,
To nie jest istotne, bo zobowiązanie powstało przed zawarciem związku małżeńskiego.

Krispl napisał:
Po sprzeciwie małżonka wszystko zależy od wierzyciela co zrobi. Niejasny jest moim zdaniem tylko termin umorzenia postępowania egzekucyjnego. Wydaje się że wierzyciel musi przesłać komornikowi odpis wniosku o nadanie klauzuli wykonalności przeciwko małżonkowi złożonego do sądu. Jeśli tego nie zrobi to komornik ma obowiązek umorzyć egzekucję z nieruchomości.
W w/wym przypadku - dla mnie sprawa umorzenia jest jasna. Określa to treść art. 923 § 2 kpc. Wierzyciel ma 7 dni na wniosek. Nie ma wniosku - komornik umarza egzekucję z nieruchomości.

Natomiast - nie bardzo zgadzam się z tym, iż w razie nie wniesienia sprzeciwu przez małżonkę dłużnika - komornik ma prawo umorzyć egzekucję. No bo niby na jakiej podstawie ?
Jak uważasz Krispl ?

Jeżeli zobowiązanie dłużnika pozostającego w ustroju ustawowej wspólności majątkowej małżeńskiej powstało przed wejściem w życie ustawy z 17.6.2004 r. o zmianie ustawy – Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 162, poz. 1691; dalej jako: ZmKROU), do postępowania o nadanie klauzuli wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego w brzmieniu sprzed tej nowelizacji – wynika z uchwały Sądu Najwyższego.

Takie cos znalazlem odnosnie nadania klauzuli wykonalnosci na malzonka, to ta ustawa ktora weszla w zycie w 2005 roku.

Bedek dziekuje. Prosze niech Pan napisze mi jeszcze czy teraz żona ma czekac na pismo?? Tak jak pisalem komornik niec nie chce mowic, a ja nie chcialbym zawalic terminow. Czy na podstawie mojego zawiadomienia tez moze to zrobic??
I prosze mi powiedziec czy dobrze zrozumialem ten przepis o nadawaniu klauzuli wykonalnosci na malzonka??

Moim zdaniem sąd nie powinien nadać klauzuli wykonalności na Pana żonę ale od tego jest właśnie sąd żeby rozstrzygał takie sprawy. W kwesti informowania małżonka o zajęciu w mojej opinii nowy art.923(1) kpc jest z lekka niedopracowany i tu zaczynają się problemy. Art. 1005 kpc mówiący o egzekucji z ułamkowych częsci nieruchomości mówi wyraźnie iż o zajęciu nieruchomości wspólnej komornik informuje wszystkich pozostałych współwłaścicieli nieruchomości. Natomiast w wypadku nieruchomości wspólnej posiadanej na zasadzie współwłasnosći łącznej brakuje regulacji kto informuje formalnie małżonka o zajęciu tejże nieruchomości. W wypadku jeśli nieruchomość ma założoną księgę wieczystą mógłby to być sąd np. sąd wieczystoksięgowy. Gorzej jest w wypadku praw własościowych do lokali spółdzielczych. Komornik zajmując takie prawo może też nie mieć pełnej wiedzy czy prawo takie jest wspólne czy też należy do jednego z małżonków. Taką wiedzę ma tylko spółdzielnia mieszkaniowa. Jeśli komornik otrzyma od spółdzielni informację iż prawo należy do małżonków to powinien przede wszystkim zawiadomić współmałżonka o zajęciu i w tym momencie małżonek ten składa sprzeciw. O sprzeciwie komornik zawiadamia wierzyciela i biegnie termin 7-mio dniowy. Brak wniosku wierzyciela do sądu o nadanie klauzuli wykonalności powoduje umorzenie postepowania z nieruchomosći z mocy prawa na podstawie 923(1) par. 2 kpc. Trudne wydaje się tylko do zbadania przez komornika czy rzeczywiście weirzyciel złożył taki wniosek do sądu ...

Ostatnia edycja:
Aha, tyle ze komornik wie ze zona jest wspolwlascicielem, poniewaz juz korespondowal ze spoldzielnia, na pismie jakie otrzymalem jest tez wzmianka iz zarowno ja,jak i sad wydzial ksiag i cywilny i spoldzielnia zosli poinformowani o zajeciu. Natomiast tak jak pisalem komornik nic mi nie chcial powiedziec. Zastanawiam sie czy zona moze na podstawie mojego pisma zlozyc sprzeciw i w jakiej formie go zawrzec?? Pozwu przeciwegzekucyjnego??

A swoja droga to wydaje mi sie ze komornik informujac wierzyciela o takiej mozliwosci powinien zobligowac go do poinformowania o swojej decyzji zlozenia badz tez nie wniosku do sadu. Prynajmniej tak byloby najrozsadniej bo przynajmniej bylaby jasnosc syt. Ale wiadomo jak jest....

Komornik musi wpisać na podstawie art.924 kpc ostrzeżenie o toczącej się egzekucji w dziale III księgi wieczystej i moim zdaniem Pana żona powinna otrzymać zawiadomienie z sądu o takim właśnie wpisie ponieważ jest współwłaścicielem zajętej nieruchomości (nie wiem jaka jest wtym zakresie praktyka różnych sądów). Po otrzymaniu takiego zawiadomienia z sądu żona musi złozyć sprzeciw do komornika. Sprzeciw może być w postaci pisma do komornika iż Pana żona formalnie na podstawie art.923(2) par. 2 kpc sprzeciwiwa się dalszemu prowadzeniu egzekucji z zajętej nieruchomosći. Bardzo podobna procedura obowiązuje przy zajmowaniu ruchomośći na zabezpieczenie na podstawie tytułu wykonawczego wydanego tylko przeciwko jednej osobie z małżonków. W tym wypadku dłużnik obecny przy zajęciu powinien podać komornikowi iż zajęte rzeczy są wspólne i komornik to protokołuje. Po czym zawiadamia formalnie małżonka o zajęciu, któremu to małżonkowi przysługuje sprzeciw. Dalsza procedura jest identyczna.

Ostatnia edycja:
Rozumiem , czyli nie ma potrzeby skladania do Sadu pozwu przeciwegzekucyjnego o zwolnienie zajetej nieruchomosci jakie stosuje sie np w przypadku zajecia samochodu?? Czy dla pewnosci oprocz zlozenia pisma do komornika zlozyc takze do sądu??

Komornik bez klauzuli wykonalnośći na Pana żonę nie dokona żadnej dalszej czynności tj. przede wszystkim wyceny zajętej nieruchomości. Najprawdopodobniej zawiadomił już wierzyciela że nieruchomosć jest wspólna i potrzebna jest klauzula wykonalności bez składania sprzeciwu przez Pana żonę po prostu żeby dać mu czas na uzyskanie tej klauzuli. Prosze zauważyć że sprzeciw wymusza na wierzycielu szybkie działanie - ma tylko 7-dni na przygotowanie i złożenie do sądu wniosku o nadanie klauzuli. Jeśli tego nie zrobi to nieruchomość jest wolna od zajęcia. Moim zdaniem blokowanie nieruchomości wspólnej przez komornika bez klauzuli i przy wyraźnym sprzeciwie małżonka może w pewnych wypadkach doprowadzić do odpowiedzialności odszkodowawczej komornika. Przepis jest jasny - tylko zgoda małżonka może utrzymywać stan zajęcia przez maksymalnie rok tj. w wypadku całkowitej bezczynności wierzyciela, natomiast złożenie sprzeciwu i brak pozwu do sądu powoduje umorzenie egzekucji w przeciągu 7-miu dni przy takiej samej bezczynnosći wierzyciela. Ustawodawca konstruując ten przepis wzmocnił wierzyciela i dał mu możliwośc zabezpieczenia majątku wspólnego dłużnika jeszcze przed uzyskaniem tytułu na małżonka ale nie pozwolił na utrzymywanie takiego stanu wbrew woli jednego z małżonków. Przecież małżonkowie zawsze mogą podnieść zarzuty że chcieli sprzedać zajętą nieruchomość pokryć dług a komornik im to uniemożliwił utrzymując mimo sprzeciwu małżonka i braku reakcji wierzyciela zajęcie nieruchomości ...

Ostatnia edycja:
Czy mógłby mi Pan podać przepis który to reguluje?? Dokladnie chodzi mi o wpis ze nie dokona wyceny nieruchomosci. Pytam dlatego ze na zawiadomieniu jakie uzyskalem jest wpis ze mam 14 dni na splate calosci zadluzenia w innym wypadku odda sprawe do wyceny i opisu. Wymusza moim zdaniem to reakcje mojej zony bez czekania na to czy komornik ja poinformuje, bo przeciez 2 tyg to wcale nie tak duzo. Dodam moze tak na marginesie ze zlozylem do komornika prosbe o zawieszenie jego dzialan na czas spraw w sadzie i ze po ich rozstrzygnieciu splace niezwlocznie cala naleznosc, jednak jeszcze nie dostalem odpowiedzi. Poza tym dlugu jest raptem 9 tys, a mieszkanie warte 150 tyś

Powrót