zajęcie nieruchomości i sprzeciw małżonka

• Autor wątku Autor wątku ANDRZEJ54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANDRZEJ54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam i proszę o pomoc, komornik zajął nieruchomość będącą wspólnością ustawową małżeńską , bezpośrednio po otrzymaniu tej informacji jako małżonka dłużnika złożyłam sprzeciw .Komornik niezwłocznie powiadomił wierzyciela - bank, o złożonym moim sprzeciwie powołując się na artykuł 923 1 kpc , oczywiście z formułką ,że wierzyciel w terminie tygodniowym winien złożyć wniosek do sądu o nadanie klauzuli na małżonkę. Wierzyciel tego nie zrobił w tygodniowym terminie .Po upływie 3 tygodni od złożenia sprzeciwu i po sprawdzeniu akt komorniczych , aby upewnić się kiedy wierzyciel otrzymał tę informację , sprawdziłam w sądzie czy wierzyciel złożył taki wniosek i nic takiego nie było , złożyłam wniosek do komornika o umorzenie postępowania w zakresie egzekucji z nieruchomości.Upłynął tydzień od złożenia tego wniosku , mąż pojechał sprawdzić akta komornicze i nie udostępniono akt , powiedziano za 3 dni proszę przyjść, bo akta w terenie , kiedy mąż zajechał komornik pokazała odpowiedz od wierzyciela ,że wierzyciel złożył wniosek ale daty kiedy to zrobił nie ma , tylko w odpowiedzi na pismo (informujące o sprzeciwie),sprawdziłam w sądzie i faktycznie złożyli teraz po moim wniosku czyli 3 tygodnie od daty kiedy dowiedzieli się o sprzeciwie.Komornik przez ten tydzień od złożenia mojego wniosku nic nie pisała do wierzyciela , myślę ,że poinformowała telefonicznie i udzieliła wskazówek ,żeby nie pisali daty , czyli ona nie musi umarzać bo ma informację ,że wierzyciel złożył wniosek o klauzulę. W tej sytuacji czy postępowanie egzekucyjne w zakresie nieruchomości umorzyło się z mocy prawa czy nie , jakie znaczenie ma tygodniowy termin na złożenie wniosku przez wierzyciela o nadanie klauzuli na małżonkę (osobną sprawą jest kwestia czy sąd nada tę klauzulę ) , proszę o pomoc , bo pani komornik oznajmiła ,że ona tak łatwo nie odpuszcza .

Witam. Jeśli wierzyciel złożył wniosek o nadanie klauzuli wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika po terminie tygodniowym od doręczenia mu sprzeciwu, niestety nie powoduje to umorzenia postępowania egzekucyjnego z mocy prawa. Umorzenie z mocy prawa (art. 823 kpc) ma miejsce tylko gdy wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Moim zdaniem tygodniowy termin z art. 923 ze zn. 1 par.2 kpc ma charakter ustawowy, czyli wskutek naruszenia terminu umorzenie następuje nie z mocy prawa,tylko - obligatoryjnie - NA PODSTAWIE POSTANOWIENIA KOMORNIKA. Wierzyciel jednak nadal będzie posiadał tytuł wykonawczy, i może ponownie złożyć do komornika wniosek o wszczęcie egzekucji. Procedura powtórzy się - nastąpi zajęcie nieruchomości wspólnej małżonków, małżonek dłużnika może złożyć sprzeciw, i po doręczeniu wierzycielowi może on już w terminie złożyć wniosek o nadanie klauzuli wykonalności na małżonka. Sąd nada klauzulę wykonalności, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym , że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka dłużnika (art. 787 kpc).

witam mam podobną sytuację choć odpis z KW przedstawia się inaczej czy moge prosić o pomoc: Mąż prowadząc SWOJĄ działalność poprzez uczynek pracownika ma problem z jednym z kontrahentów X, który to X wystąpił po otrzymaniu od sądu nakazu i klauzuli wykonalności tylko na męża do komornika. X złożył wniosek do komornika o przeprowadzenie egzekucji w tym zajęcie ułamkowej części nieruchomości (staliśmy się właścicielami mieszkania po połowie zanim zostaliśmy małżeństwem, w KW jest mowa o udziałach dla nas obu 1/2 a nie o wspólności małżeńskiej, czyli w KW mamy sytuację wspólności ułamkowej a nie łącznej.
Trochę poszperałam po prasie i kodeksach i jak zauważyłam mogłabym wnieść sprzeciw . Pytanie moje brzmi dwojako:
1. czy mogę wnieść do komornika sprzeciw powołując się tylko na art 787 Kpc - dodam, iż wierzyciel nie wykaże się dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka dłużnika bo takowego nie będzie miał gdyż ja nie dawałam żadnej zgody w związku z działalnością gospodarczą męża w tym w rozliczeniach z X. Chodzi o sytuację że komornik zajmuje część ułamkową nieruchomości a nie całą nieruchomość, klauzula jest tylko na męża. Czy to by coś dało?
Czy tylko aby komornik nie podważył skargi opartej na art 787 kpc?

chyba że mogłabym jakoś wyjść z sytuacji, iż wspólność powstająca po zawarciu małżeństwa jest szczególnym rodzajem wsp. łącznej i jest to wspólność bezudziałowa więc i mieszkanie jest wspólne (pomimo zakupu mieszkania przed jego zawarciem) choć to chyba nie do końca prawda bo stan faktyczny w KW mówi o udziałach.

2. czy mogłabym w odniesieniu do ww. faktu z pkt. 1 powołać się na art 787 Kpc a dodatkowo dokonać sprzeciwu gdyż egzekucja z naszego wspólnego mieszkania (pomimo iż jesteśmy właścicielami po połowie) to zagrożenie dla mnie i dwójki naszych dzieci i godzi to w mój interes. A egzekucja chociażby w stosunku do mnie szkodzi mojej rodzinie wiem że coś takiego jest ale z jakiego artykułu mogłabym skorzystać? Czy w ten sposób komornik będzie musiał umorzyć post. egzekucyjne w stosunku do naszej nieruchomości?

szamanka113 napisał:
egzekucja w stosunku do mnie
Pani nie jest dłużnikiem a osobą trzecią a egzekucja przeciwko Pani nie została wszczęta. Żadne Pani prawa nie zostały naruszone.
Nie ma Pani legitymacji.

1. Do jakich składników majątkowych wierzyciel skierował egzekucję ?
2. Czy jest możliwość zaspokojenia wierzyciela z innych składników majątkowych ?
3. Jaka jest wysokość wierzytelności ?

Ad. 1 Wierzyciel skierował egzekucję do wszystkiego: rków, ruchomości, nieruchomości innych wierzytelności. Komornik jako pierwsze - po tym jak mąż-dłużnik był u niego dzień przed zanim zeszły pieniądzę zapłacone przez Klienta dłużnika dokonał zajęcia nieruchomości z części ułamkowej - dodam, iż mieszkanie zakupione było zanim staliśmy się małżeństwem...
ad2. tak chociażby z auta, rzeczy ruchomych w zakładzie męża lub rzeczy ruchomych w domu na przykład a nie od razu z nieruchomości
ad3. wysokość wierzytelności jest śmieszna bo zaczęło się od 1105zł (bo o taką kwotę chodziło wierzycielowi) po czym po zajęciu nieruchomości,,,ponoć zajęciu rachunku bankowego (tu nie otrzymałam od komornika żadnego dokumentu na to choć ponoć zajęcie takie było) wyszła kwota w sumie 2600zł

I naprawdę od 3 (słownie: trzech!) lat małżonek nie jest w stanie uregulować zobowiązania rzędu 2.600,00zł?!

A ja mam pytanie natury technicznej. W jakiej formie napisać sprzeciw małżonka dłużnika o wszczęciu egzekucji z nieruchomości. Czy ma ona zachować formę pisma procesowego czy wystarczy "sprzeciwiam się wszczęciu egzekucji na nieruchomości xxx objętej wspólnością majątkową małżeńską."

Powrót