Zajecie pasa pod droge publiczna.

• Autor wątku Autor wątku shiggity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shiggity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich i prosze o pomoc.

Dostalem zawiadomienie, ze czesc mojej dzialki bedzie zajeta pod droge publiczna. Dzwonilem do gminy, zeby sie spytac czy dostane za to odszkodowanie. Niestety zeby cos takeigo dostac trzeba bylo bodajze wyslac wniosek do wojewody do konca 2005 roku. Moja dzialke nabylem w 2003 i nie bylem swiadomy ustawy, ktora weszla w zycie w 1999 roku.

Czy moge w tym przypadku cos poradzic? Jutro mam spotkanie z geodeta. Mam dobrowolnie podpisac papiery, czy tez wstrzymac sie i pozniej sie odwolywac.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Skoro będzie zajęta to znaczy, że będą musieli ją podzielić i wykupić. Proszę nie podpisywać papierów bez dokładnego ich przeczytania!

Przepis, na który się powołują mówi o zajętych pod drogę na dzień 31.12.1998r. Skoro grunt ma dopiero zostać zajęty regulacja nie będzie miała zastosowania.

Ustawa z dnia 13 października 1998 r. Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną (Dz.U. z 1998 r. Nr 133, poz. 872 z późn. zm.)

[lex:lhta1tnu]Art. 73. 1. Nieruchomości pozostające w dniu 31 grudnia 1998 r. we władaniu Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego, nie stanowiące ich własności, a zajęte pod drogi publiczne, z dniem 1 stycznia 1999 r. stają się z mocy prawa własnością Skarbu Państwa lub właściwych jednostek samorządu terytorialnego za odszkodowaniem.[/lex:lhta1tnu]

Nic nie podpisywać bez czytania.

Dzieki Byroon za rade.
Tak tez zrobilem. Nic im nie podpisywalem :-) Nawet zadnych dokumentow mi nie pokazywano, tylko sie pytali czy chce podpisac protokol czy nie :-)

Powrót