Zajęcie pensji o konta z pensją

• Autor wątku Autor wątku adwokatbulla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adwokatbulla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

sprawa wygląda następująco mam zajęcie komornicze niealimentacyjne pensji, która wpływa mi na konto, na wezwaniu do dokonywania potrąceń z pensji, które komornik skierował do zakładu pracy jest również wezwanie zakładu pracy do poinformowania komornika o numerze konta bankowego na które jest przekazywane wynagrodzenie. Czy w tym przypadku komornik może mi zająć konto na które pracodawca przelewa mi część wynagrodzenia pozostałą po potrąceniu??

Czy w tym przypadku komornik może mi zająć konto na które pracodawca przelewa mi część wynagrodzenia pozostałą po potrąceniu??
Tak. Pieniądze znajdujące się na koncie nie są traktowane jako wynagrodzenie za pracę, czyli nie podlegają ograniczeniom z tym związanym.
Komornik nie bada skąd są pieniądze na koncie.
Najlepszym rozwiązaniem będzie odbieranie pozostałej części wynagrodzenia "do ręki", lub przekazem pocztowym.

Kanas wcale nie trzeba, i wcale nie jest to najlepszym rozwiązaniem, odbierać pozostałą część wynagrodzenia "do ręki".

W tym przypadku zastosowanie ma art. 890 KPC:

Przepis prawny:
§ 2. (1832)Wynikający z zajęcia wierzytelności z rachunku bankowego zakaz wypłat z tego rachunku nie dotyczy bieżących wypłat na wynagrodzenie za pracę wraz z podatkami i innymi ciężarami ustawowymi oraz na zasądzone alimenty i renty o charakterze alimentacyjnym zasądzone tytułem odszkodowania - do wysokości przeciętnego wynagrodzenia z poprzedniego kwartału ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353, z późn. zm.(1834)). Wypłata na wynagrodzenie za pracę następuje po złożeniu komornikowi odpisu listy płac lub innego wiarygodnego dowodu, a wypłata na alimenty i renty alimentacyjne - tytułu wykonawczego stwierdzającego obowiązek dłużnika do płacenia alimentów lub renty.
§ 21. (1835)Bank dokonuje wypłat, o których mowa w § 2, na podstawie zezwolenia komornika. Wypłaty na alimenty i renty alimentacyjne następują do rąk uprawnionego do tych świadczeń.

Komornik w tym przypadku powinien ograniczyć zajęcie w zakresie w jakim środki na koncie są wynagrodzeniem za pracę.

Czyli mam rozumieć, że komornik nie powinien zając mojego knta skoro wie, że na nie wpływa moja wypłata ??

iurisperitus85 napisał:
Kanas wcale nie trzeba, i wcale nie jest to najlepszym rozwiązaniem, odbierać pozostałą część wynagrodzenia "do ręki".

W tym przypadku zastosowanie ma art. 890 KPC:

Przepis prawny:
§ 2. (1832)Wynikający z zajęcia wierzytelności z rachunku bankowego zakaz wypłat z tego rachunku nie dotyczy bieżących wypłat na wynagrodzenie za pracę wraz z podatkami i innymi ciężarami ustawowymi oraz na zasądzone alimenty i renty o charakterze alimentacyjnym zasądzone tytułem odszkodowania - do wysokości przeciętnego wynagrodzenia z poprzedniego kwartału ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353, z późn. zm.(1834)). Wypłata na wynagrodzenie za pracę następuje po złożeniu komornikowi odpisu listy płac lub innego wiarygodnego dowodu, a wypłata na alimenty i renty alimentacyjne - tytułu wykonawczego stwierdzającego obowiązek dłużnika do płacenia alimentów lub renty.
§ 21. (1835)Bank dokonuje wypłat, o których mowa w § 2, na podstawie zezwolenia komornika. Wypłaty na alimenty i renty alimentacyjne następują do rąk uprawnionego do tych świadczeń.

Komornik w tym przypadku powinien ograniczyć zajęcie w zakresie w jakim środki na koncie są wynagrodzeniem za pracę.
Troszę nie doczytałeś :) ale spoko, mi też się to często przytrafia. Mowa w powyższym o wypłatach na wynagrodzenie za pracę, dotyczy to zajęcia np. rachunku w firmie.

No ok, ale jak ja jestem osobą fizyczną to jak sprawa wygląda?? Komornik zajął mi pensję i zna konto na które reszta wpływa to w związku z tym mam się spodziewać, że mi na koncie zajmie kwotę wolną od zajęcia?? A jeśli tak, to co mam zrobić wtedy ??

adwokatbulla napisał:
No ok, ale jak ja jestem osobą fizyczną to jak sprawa wygląda?? Komornik zajął mi pensję i zna konto na które reszta wpływa to w związku z tym mam się spodziewać, że mi na koncie zajmie kwotę wolną od zajęcia?? A jeśli tak, to co mam zrobić wtedy ??
Udzieliłem Ci już odpowiedzi :)

Hę :what: no rzeczywiście masz rację.

Tak czy owak komornik powinien w takim przypadku zwolnić zajęcie w granicach wpływającego na konto wynagrodzenia za pracę.

iurisperitus85 napisał:
Tak czy owak komornik powinien w takim przypadku zwolnić zajęcie w granicach wpływającego na konto wynagrodzenia za pracę.
Tylko, jak się doczytasz w/w artykułu i dalej, nie ma podstaw aby się tego od niego domagać. Więc moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest to, co poradziłem powyżej.

iurisperitus85 napisał:
Moim zdaniem - co podkreślam - nie ma ku temu podstaw.
Komornik powinien to zrobić jedynie na wniosek wierzyciela.

Skumałem :) Jednym słowem generalnie mogę spać spokojnie :D. Nadmienię tylko, że komornik nie zajął mojego rachunku bankowego. Z momentem jak się dowiedziałem, że się pojawił na pensji, byłem tylko ciekaw po co mu wiedza o tym moim rachunku bankowym od wierzyciela, skoro zajmuje mi pensję i czy w związku z tym mi ją zajmie na koncie. Dziękuję za odpowiedź :)

Chodzi mi, o to że komornik nie powinien mi zająć wypłaty na koncie :)

Co racja to racja, lepiej do ręki kasę brać :)

mam pytanie a jest mozliwość żeby komornik nie pobierał 60procent pensji

prosze o pomoć maz ma 3 zieci z poprzedniego zwiazku teraz mamy 2 swoich komornik wystosował pismo do firmy męza o przekazywaniu 60% pensii na poczet alimentów mósze dodać ze ja nie pracuje a nasze dzieci mają 9 lat i 6 miesiecy w grudniu po odtracenia maz dostał nie całe 700 złoty pensjii prosze o pomoc jak zmniejszyć kwote% otracanych alimentów

w kwestii zmniejszenia wysokosci egzekwowanej kwoty, komornik sam nic nie moze zmniejszyc. Metody sa dwie albo dogadac sie z osoba , ktorej alimenty sa placone i placic jej do reki i niech wycofa sprawe z egzekucji albo zlozyc w sadzie wniosek o zmniejszenie wysokosci pobieranych alimentow poniewaz przy obecej wysokosci nie jestescie w stanie zaspokoic podstawowych potrzeb.

ale przecież w większych firmach nie daje się do ręki... ? teraz tylko konto. czy się mylę?

picks007 napisał:
ale przecież w większych firmach nie daje się do ręki... ? teraz tylko konto. czy się mylę?
Nigdzie nie ma obowiązku, że Pracownik musi mieć konto.

Powrót