Zajęcie pensji przez komornika - 1/8 etatu + prowizje

• Autor wątku Autor wątku lost one 2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lost one 2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Drodzy Państwo

Dzisiaj otrzymałem pismo od komornika z informacją, że zostaje zajęte moje wynagrodzenie. Sprawa NIE dotyczy alimentów.

Chciałbym dokładnie dowiedzieć się, jak to miałoby wyglądać w praktyce, ponieważ po zapoznaniu się z toną informacji wszelakich online, nadal mam mętlik w głowie.

Sytuacja wygląda tak:

Umowa o pracę w wymiarze 1/8 etatu, aktualna minimalna krajowa. W umowie zapis, że możliwe są prowizje. I tak faktycznie się dzieje - ostateczna wypłata na konto sporo różni się od 'gołej' minimalki 1/8, niemniej zawsze jest poniżej minimalnej krajowej netto na pełen etat (oficjalnie kwota wolna od zajęcia).

Przykład: z rozliczenia za zeszły miesiąc wyjdzie mi (powiedzmy): 2500 zł. Jest to kwota łączna wynikająca z podstawy (ok. 500 zł bodajże) oraz wyrobionej w danym miesiącu prowizji (w tym przypadku 2000 zł), więc co miesiąc wartość wynagrodzenia jest inna.

Teraz pytanie: wyszło mi 2500 zł. Ile i czy w ogóle komornik ma prawo z tego coś zabrać, biorąc pod uwagę powyższe warunki zatrudnienia? Jeżeli tak, to jak to jest obliczane - nie wiem, od wypłaty łącznie, czy podstawa i prowizja osobno albo sama podstawa?

Czyli, jeżeli coś miałby zabrać, to na przykładzie 2500 zł - ile powinienem otrzymać finalnie na konto?

Wielkie dzięki za pomoc.

Ostatnia edycja:
Kwota wolna dla 1/8 etatu to 503,28 zł

Z przykładowego 2500 będzie zajęta połowa - czyli 1250,00 zł

Sumujesz wszystkie składniki i od całości ustalasz kwotę zajęcia.

Powrót