Zajęcie rachunku bankowego a spłata zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku arkrak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkrak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Od jakiegoś czasu miałem do spłaty dwa zobowiązania - dwóch osobnych komorników.

Ostatnio dowiedziałem się, że na rachunku bankowym były już długi czas założone blokady i kwota wolna od zajęcia została już przekroczona.
Z racji tego, że nie były to wielkie kwoty - rzędu 400 i 700zł - wszystko zostało mi ściągnięte przy okazji wpływu wypłaty na konto - dodam jeszcze do tego, że jeden z nich potrącił również te 400zł podwójnie - bo z wynagrodzenia z pracy jeszcze przed wysłaniem do mnie przelewu, no i również jako blokada na koncie - z racji przekroczenia kwoty wolnej.
Jak powinienem zwrócić się do komornika o zwrot przywłaszczonych podwójnie pieniędzy?

Czy jeśli teraz po spłacie wszystkich zadłużeń - przy wpływie jakiejkolwiek kwoty na mój rachunek - dalej będzie ona zajmowana przez komornika? mimo, że zadłużenie zostało JUŻ ściągnięte i spłacone? Prawdopodobnie pieniądze nie zostały jeszcze przekazane wierzycielowi przez komornika. Proszę o poradę co teraz robić.
Pozdrawiam

Najpierw się dowiedz jaki jest stan postępowania/postępowań oraz jakie kwoty i z jaką datą zostały zaksięgowane - najważniejsze ile zostało do zapłaty albo jaka część będzie zwrócona po rozliczeniu i zaksięgowaniu.
Jeśli stare zajęcie to należność na pewno uległa zmianie, wzrosła.
Pisanie bzdur o przywłaszczonych pieniądzach jest nie na miejscu.

W dziale Kadr po zapytaniu o całkowitą kwotę zobowiązania poinformowano mnie, że całe zajęcie - które pojawiło się zaraz przed samą wypłatą - jest zrealizowane właśnie w momencie robienia do mnie przelewu z wypłatą i pobrane z niej.. Blokada w banku również okazała się być blokadą na tą samą kwotę.

Rozumiem, że teraz mam kontaktowac się z komornikami? Tak jak mówię, całość zobowiązania została ściągnięta jako blokady z konta - podane przeze mnie kwoty były kwotami przybliżonymi i zaokrąglonymi.

Komornik ma 4 dni robocze na zaksięgowanie, od momentu jak wpłyną na jego rachunek.
Zakładając, że nie mają poślizgu to w takim terminie powinno zostać to zrobione.
Przy księgowaniu cokolwiek będzie nadto, zostanie zwrócone na rachunek ( wcześniej zajęty ) dłużnika - chyba, ze się skontaktuje i wniesie i zwrot w inny sposób.
Wystarczy kontakt z samą kancelarią, sam komornik zbędny.
Np z tego i z tego składnika majątku zostało w tym i w tym czasie przekazane mniej więcej tyle i tyle - ile zostanie, kiedy i w jaki sposób zwrócone - a to mogą powiedzieć jak już będzie zaksięgowane.

dziękuję za informacje. Czy mógłbym jeszcze prosić o zapoznanie się z pytaniem numer dwa, które brzmiało :

Czy jeśli teraz po spłacie wszystkich zadluzen przy wpływie jakiejkolwiek kwoty na konto będzie ona dalej zajęta przez komornika do momentu zwolnienia rachunku na wniosek wierzyciela? Czy środki będą już normalnie widoczne na plusie na koncie. Wcześniejsze zadłużenia widnialy jako minus na koncie, ale całość została już splacona w formie blokad tak jak wspomniałem.

Jak będą widniały - tego nie wiem.
Ważne, że po spłacie u tego konkretnego komornika całości razem z kosztami to konkretne zajęcie zostanie na 99% uchylone a tym samym egzekucja z rachunku bankowego umorzona.
Krócej - jak spłacisz u tego komornika to jego zajęcie "zniknie"

Rachunek jak to piszesz - zwalnia - komornik. Nie wierzyciel.

Spłacone zostanie jak komornik wyda postanowienie.

Niektórym komornikom trzeba przypomnieć o poinformowaniu banku o zakończonej egzekucji.

LLawyer napisał:
Zakładając, że nie mają poślizgu to w takim terminie powinno zostać to zrobione.
Szanowny Pan coś powyżej o pisaniu bzdur wspomniał? Hm, a przepis, mówiący o czterech dniach, mówi też o możliwych poślizgach po stronie komornika? :D

Tak się składa ignorancie, że mówi.
Nie wiesz, to się dowiedz.

amadeoo napisał:
przepis, mówiący o czterech dniach, mówi też o możliwych poślizgach po stronie komornika? :D

Mój przykład , pan komornik z miasta W-wy p. którego nazwisko często pada na tym forum , wysłał pismo do banku po moim wezwaniu go do tego .
Czekałem równo 90 dni. i nie doczekałem się , dopiero moje dość ostre pismo skłoniło go do tej ciężkiej pracy i wysłał.
Pozdrawiam

LLawyer napisał:
Krócej - jak spłacisz u tego komornika to jego zajęcie "zniknie"

Rachunek jak to piszesz - zwalnia - komornik. Nie wierzyciel.

Spłacone zostanie jak komornik wyda postanowienie.

Zajęcie zniknie , tak za pomocą czarów.
Rachunek zwalnia komornik , jak nie zapomni (może podasz ile ma na to czasu)
ponieważ autor zadał takie pytanie.
Komornik wyda postanowienie , komornik zwróci nadpłatę , komornik zwolni zajęcie , tak tylko ile ma na to czasu ? ile ludzie czekają na swoje pieniądze (nadpłacone przez opieszałość komornika) proszę odpowiedz.

Zgadza się, aktualnie dzięki twoim bóstwom z krakowa i opola, wierzyciele ( ludzie ) czekają dłużej na pieniądze im należne.

LLawyer napisał:
Zgadza się, aktualnie dzięki twoim bóstwom z krakowa i opola, wierzyciele ( ludzie ) czekają dłużej na pieniądze im należne.

Możesz rozwinąć ? bo nie mam pojęcia o czym piszesz.
Sam napisałeś , komornik przekazuje pieniądze wierzycielowi w przeciągu czterech dni roboczych , więc to mamy chyba wyjaśnione.
Pytanie było , ile komornik ma czasu na zdjęcie blokady z konta dłużnika po odzyskaniu całej należności.
Wierzyciele czekają dłużej ? to tylko opieszałość komornika w przelaniu kasy na odpowiednie konto wierzyciela.
ps. to ja mam jakieś bóstwa ?

Powrót