zajęcie rachunku bankowego, w tym kont walutowuch

• Autor wątku Autor wątku AnitaRed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnitaRed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam zajęcie komornicze na rachunku w walucie PLN i dodatkowo jakby `równowartość` tej kwoty jest jako obciążenie na pozostałych dwóch rachunkach walutowych.

Pytanie :

(1) Jeśli dobrze rozumiem, to muszę spłacić teraz każdy rachunek osobno, bo komornik pomnozył tę kwotę na wszystkie rachunki tak?
(2) Jakim prawem komornik zajął moje konta walutowe, jak się maja do tego przepisy prawne, bardzo prosze o wyjasnienie bo kompletnie tego nie rozumiem.

Z góry przepraszam za niezbyt fachowe opisanie tematu ale mam nadzieję, że jest to w miarę zrozumiałe.

Pozdrawiam

1. Najprawdopodobniej nie, po prostu bank robi sobie z Ciebie tzw. jaja.
2. Komornik wysłał zajęcie do banku. On nie wie co zajmuje. Wysyła zajęcie na określoną kwotę, dotyczące określonej osoby, do określonego banku. To, jak bank to realizuje, komornika nie interesuje. I nie jest jego winą - bo on nie wie jakie rachunki, ile, jakie salda, nic - prowadzi bank dla danego dłużnika. Tajemnica bankowa jeszcze coś w tym kraju znaczy - i komornik tego nie wie i wiedzieć nie może.

Trochę się zagalopowałeś Syphar, komornik jest w wyłączeniach z tajemnicy bankowej więc jak się zwróci z takim zapytaniem to bank mu powie ale w 90% tego nie robi bo po co. Do zajęcia nie potrzebuje numerów rachunków więc się nie pyta, ale może.

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

Tylko w pewnym zakresie. Tak, numery rachunków dostanie. Tylko właśnie - po co?

Powrót