Zajęcie rachunku przez urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku kerim777351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kerim777351

Użytkownik
Odpowiedzi
215
Witam mam pytanie w grudniu ubiegłego roku była rozprawa o nabyciu spadku w wyniku tego jestem właścicielem 4/12 nieruchomości. Poprzedni właściciel nie płacił do urzędu gminy ani podatku od nieruchomości ani opłaty za wywóz śmieci.
Wczoraj otrzymałem pismo o zajęciu przez Urząd Skarbowy rachunku bankowego za opłaty za zeszły rok. Inni współwłaściciele nie dostali żadnych pism .
Czy odpowiadam za długi z okresu kiedy nie miałem nic wspólnego z tą nieruchomością?

kerim777351 napisał:
Witam mam pytanie w grudniu ubiegłego roku była rozprawa o nabyciu spadku w wyniku tego jestem właścicielem 4/12 nieruchomości.
Jest Pan współwłaścicielem tj. nabył Pan spadek nie od daty stwierdzenia nabycia spadku ale od daty otwarcia spadku. A co za tym idzie nawet jeżeli stwierdzono nabycie spadku dopiero teraz to obowiązki współwłaściciela przeszły na Pana z chwilą otwarcia spadku a nie wydania postanowienia o stwierdzeniu jego nabycia.
Przepis prawny:
art. 922 Kodeks cywilny
§ 1.Prawa i obowiązki majątkowe zmarłego przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób stosownie do przepisów księgi niniejszej.
§ 2.Nie należą do spadku prawa i obowiązki zmarłego ściśle związane z jego osobą, jak również prawa, które z chwilą jego śmierci przechodzą na oznaczone osoby niezależnie od tego, czy są one spadkobiercami.
§ 3.Do długów spadkowych należą także koszty pogrzebu spadkodawcy w takim zakresie, w jakim pogrzeb ten odpowiada zwyczajom przyjętym w danym środowisku, koszty postępowania spadkowego, obowiązek zaspokojenia roszczeń o zachowek oraz obowiązek wykonania zapisów zwykłych i poleceń, jak również inne obowiązki przewidziane w przepisach księgi niniejszej.
Przepis prawny:
art. 925 Kodeks cywilny
Spadkobierca nabywa spadek z chwilą otwarcia spadku.

No i żeby była jasność.
Nabyłeś nie tylko nieruchomość ale również wszystkie długi zmarłego więc jeśli były zaległości za jeszcze wcześniejsze lata to też za nie odpowiadasz.
Jak również wszystkie inne istniejące długi.

Jeszcze jedno pytanie
Spłacamy z innymi współwłaścicielami 8/12 kwoty należnej za podatek dochodowy i za opłaty za wywóz śmieci. Mieszkający w budynku nie płaci 4/12 jego należności.
Czy urząd gminy może od nas czegoś żądać tytułem zadłużenia?

Powrót