Zajęcie ruchomości

• Autor wątku Autor wątku arkadiusz2363
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkadiusz2363

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Mam ogromny problem i pomyślałem że możecie mi tu pomóc. Sprawa wyglada tak. Mój ojciec ma jakieś długi i jest współwłaścicielem mojego auta. Jakiś sąd przysłał mi pismo o zajęciu ruchomości, dopisane jest że osoby w drodze powództwa mogą żądać się zwolnienie ruchomości od egzekucji ale i tak nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc.

tak to wygląda. można z tym coś zrobic?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Tam są dwa auta. W obu ojciec występuje jako współwłaściciel?

Niech to jeszcze przeczyta ktoś obeznany w tych pismach. Niby zajęcie udziałów w pojazdach - ale nie jest napisane czyich udziałów (twoich czy dłużnika). Jeśli dłużnika, to OK, ale jeśli twoich to musisz pisać o zwolnienie spod egzekucji, bo inaczej całe auto pójdzie pod młotek.

no chodzi o udziały dłużnika ale czego niby wtedy ok?

Zajęte są jedynie udziały (oczywiście, że dłużnika) i jedynie one pójdą "pod młotek".

no ale co z samochodami? bo dalej nic z tego nie wiem

A to pismo do kogo zostało skierowane? Do Pana czy do ojca?

Swoją drogą, pan asesor mistrzem prowadzenia egzekucji z ruchomości nie jest.

Ostatnia edycja:
ja dostałem i ojciec takie samo.

może mi ktos doradzić co z tym zrobic? skoro są zajęte jego udziały tzn 1/2 to jak to ma wygladac?

arkadiusz2363 napisał:
ja dostałem i ojciec takie samo.
Jest Pan pewien, że są identycznej treści? To byłoby dziwne, chyba że Pan również jest dłużnikiem?

no to przyjdą i mi pół auta zabiorą? ja nie jestem dłużnikiem.

arkadiusz2363 napisał:
no to przyjdą i mi pół auta zabiorą?
Nie Tobie, tylko dłużnikowi (ojcu). Komornik wystawi na licytację udziały w pojazdach należące do dłużnika. Ew. nabywca stanie się razem z Tobą (50/50) współudziałowcem samochodów (w miejsce ojca).

no to jeszcze lepiej.. czy da sie tego jakos uniknąć?

a jeśli ojciec podaruje mi te częśc pojazdu? tzn chodzi o umowę darowizny?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
arkadiusz2363 napisał:
a jeśli ojciec podaruje mi te częśc pojazdu? tzn chodzi o umowę darowizny?
Po pierwsze, to nic nie zmieni, gdyż udziały już zostały zajęte, więc choćby je kupiło jeszcze po kolei milion osób, to komornik i tak przeprowadzi egzekucję. Po drugie, ojciec musiałby być idiotą, bo wtedy odpowiadałby karnie z art. 300 kk.
Kup od ojca te udziały za kwotę oszacowania, w porozumieniu z komornikiem, a cała, w ten sposób przez ojca uzyskana kwota, niech zostanie wpłacona komornikowi.

ok jutro pójde do tego komornika i sie jeszcze dopytam co i jak.

oki jeszcze jeden pomysł mi sie podsunął na czarną godzinę. jeśli bym podarował ojcu moją częśc jednego samochodu to jest możliwość że dadzą sobie spokój z tym drugim?

Powrót