Zajęcie ruchomości

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 901
Witam
Komornik nie może zająć pieniędzy z 500+ , ok
Rodzice za pieniądze z 500+ , kupują dziecku np. nowe meble , komputer , nowy tel. kom. czy łóżko .
Pytanie jest takie , czy komornik może zająć te ruchomości ?

Mógłby z nich spłacić długi. Wybór. To jest najważniejsze. Wybór.

Bo nie wiem czy wiesz, ale swoje zobowiązania należy wypełniać.

Legalny Brunet napisał:
Mógłby z nich spłacić długi. Wybór. To jest najważniejsze. Wybór

Gdyby tak zrobili , mogą się pozbyć tych pieniędzy, donos i po 500+
Zapytałem bo czytam w internecie że niektóre MOPS-y np.donos, za alkohol , zamieniają wypłatę pieniędzy na np. zakup mebli , czy komputera dzieciom .
Wychodzi na to że jest to zły pomysł (chodzi o rodziny obciążone komornikiem) ponieważ komornik może je zająć.

Bo nie wiem czy wiesz, ale swoje zobowiązania należy wypełniać.
A co do tego mają dzieci ? ta pomoc jest skierowana do nich.

Jasne ... przecież dzieci do urn nie pójdą, prawda.

damian xxx napisał:
Wychodzi na to że jest to zły pomysł (chodzi o rodziny obciążone komornikiem) ponieważ komornik może je zająć.
R-ku może być na dzieci za ruchomości.

Czyli kupując opisywane rzeczy , bierzemy FV na dzieci ? i to wystarczy ?
@Legalny Brunet ,
to o czym ty piszesz , o wypełnianiu zobowiązań to ja bardzo dobrze wiem .
Chodzi o znajomych , kiedyś im nie poszło w życiu , ale pomału spłacają.

damian xxx napisał:
Czyli kupując opisywane rzeczy , bierzemy FV na dzieci ? i to wystarczy ?
Rozsądny asesor dokonując czynności w terenie nie zajmie.
Możesz jeszcze podreptać po zaświadczenie z komórki w gminie która dokonuje wypłat 500+, że za środki z owego świadczenia zakupiono ruchomości.
Tylko, że "patalogi" wypłaca się w naturze,.......niedawno poznałem przypadek, że mops nabył wypasiony komp i przekazał dzieciom, a rodzice tego samego dnia, za dwie flaszki sprzedali. Dobrze, że ten co kupił pod pewną presją oddał.....ech

Znajomi otrzymują pieniądze , dokładnie wpływają środki na konta dzieci , tak zrobili bojąc się zajęcia na swoim koncie .
Opisywani znajomi chcą wyremontować dzieciom pokoje i wyposażyć je powoli w przydatne sprzęty , nie piją , nie ma tam patologi , po prostu kiedyś nie wyszło.

damian xxx napisał:
A co do tego mają dzieci ? ta pomoc jest skierowana do nich.

Sytuacja dziecka jest winą rodziców, bo wpadli w długi (z premedytacją, lub przez zrządzenie losu), a nie komornika. To takie przerzucanie odpowiedzialności, jakby winić dołek w ziemi, że się do niego wpadło.

Picie alkoholu z pewnością nie wpływa pozytywnie na sytuację dziecka, ale już spłacanie długu rodziców jest ściśle powiązane z poprawą jego bytu.

Takie zakładanie z góry, że komornik zabierze dziecku biurko i narzekanie na taką sytuację, która nie miała i prawdopodobnie nigdy nie będzie miała miejsca do niczego nie prowadzi.

NieAndrzej napisał:
Takie zakładanie z góry, że komornik zabierze dziecku biurko i narzekanie na taką sytuację, która nie miała i prawdopodobnie nigdy nie będzie miała miejsca do niczego nie prowadzi.

Dlaczego sądzisz że nigdy nie będzie miała miejsca ?
Wierzyciel złoży wniosek do komornika , o zajęcie ruchomości , a ten jak na razie będzie mógł zająć , bez odpowiednich kwitów może dojść do licytacji.
Nic nie mam do pracy komornika , tylko pytam co można zrobić (odp. typu spłacić , nie wchodzą w grę) aby uniknąć rozczarowania dzieci w takiej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Powrót