zajęcie samochodu... przez komornika

• Autor wątku Autor wątku iskierkkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iskierkkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
mam pytanie? jestem wspołwłaścicielem samochodu o wart ok. 2500 zł drugi wspówłasciciel to obca osoba, komornik przysł mi pismo o zajęciu tego samochodu narazie mam się zgłosić z dokumentami, było to na wniosek wierzyciela który wskazał mu ten samochód, juz wczesniej było wyjasniane ,ze jestem tylko współwłascicielem i nie ponoszę kosztów zakupu tego samochodu, teraz mam problem bo wspólwasciciel nie chce aby samochód mu ktoś zabrał z tego co wiem chce go sprzedac, zaległosć komornicza jest 13000zł i już mam zajętą pensje co robić? proszę pomóżcie!

[cytat="iskierkkaa"]mam pytanie? jestem wspołwłaścicielem samochodu o wart ok. 2500 zł drugi wspówłasciciel to obca osoba, komornik przysł mi pismo o zajęciu tego samochodu narazie mam się zgłosić z dokumentami, było to na wniosek wierzyciela który wskazał mu ten samochód, juz wczesniej było wyjasniane ,ze jestem tylko współwłascicielem i nie ponoszę kosztów zakupu tego samochodu, teraz mam problem bo wspólwasciciel nie chce aby samochód mu ktoś zabrał z tego co wiem chce go sprzedac, zaległosć komornicza jest 13000zł i już mam zajętą pensje co robić? proszę pomóżcie![/cytat]

w zasadzie to komornik zajął tylko udział, który należy do dłużnika
w przypadku sprzedaży na licytacji, doszłoby do sprzedaży jedynie zajętego udziału
natomiast zgodnie z art. 846 § 2 innym współwłaścicielom przysługuje łącznie prawo żądania aby cała rzecz została sprzedana

Niezupełnie można zgodzić się z przedmówcą. Komornik nie będzie wnikał w tytuł własności, o ile współwłaściciel nie będzie walczył i sprzeciwiał się egzekucji. Po prostu sprzeda samochód a ewentualne roszczenia pozostawi do wyjaśnienia pomiędzy współwłaścicielami.

[cytat="hellgate"]Niezupełnie można zgodzić się z przedmówcą. Komornik nie będzie wnikał w tytuł własności, o ile współwłaściciel nie będzie walczył i sprzeciwiał się egzekucji. Po prostu sprzeda samochód a ewentualne roszczenia pozostawi do wyjaśnienia pomiędzy współwłaścicielami.[/cytat]

w sumie racja choć w przypadku samochodu często pokazywany jest dowód rejestracyjny, w którym wskazani są współwłaściciele i wtedy już całości zająć za bardzo nie można, ale w zasadzie to fakt, że komornik nie bada prawa własności

dziękuję za odpowiedz, problem nadal jest ale przynajmiej mam pojecie jak sie zachowac

dziękuję za odpowiedz, przynajniej mam pojecie jak to zajęcie wygląda, wspłołasciciel zarządał przekazania mi darowizna swojej części samochodu, zapłaci podatek a ja z pismem mam sie zgłosić do komornika, ze to jego własnosć

Jeżeli Pani jest dłużnikiem to taka czynność z całą pewnością zostanie zaskarżona przez wierzyciela i zapewne uznana za bezskuteczną w stosunku do niego.
Inna rzecz, że może to być przestępstwem z art. 300 kk.

Powrót