zajęcie samochodu

• Autor wątku Autor wątku firmacombat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
firmacombat napisał:
tak ale przy zakupie na umowie wpisali nas jako dwie osoby z udziałami po 50% i tak też zostało zarejestrowane
I co z tego...proszę cię nie pisz bzdur. Ustawa jest nadrzędna. Co byście nie nabyli, jest to majątek wspólny.

firmacombat napisał:
Bank wystąpił do Sądu o nakaz zapłaty w postępowaniu Nakazowym
następnie po bezskutecznej egzekucji sprzedał wierzytelność tej firmie i ona wystąpiła o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Jedno kłóci się z drugim

On tak opisuje, że mimo dobrych chęci....myślę, że jest skłócony z żoną i nie wie wszystkiego.

chyba bezczelny jesteś
co tu jest żle opisane?

mam przed sąbą dokumenty i czego nie rozumiecie?
jest nakaz zapłaty prawomocny

firmacombat napisał:
mam przed sąbą dokumenty i czego nie rozumiecie?
jest nakaz zapłaty prawomocny
Skoro jest komornik, to i musi być nakaz. Pytanie dotyczy jak to się stało że jest ten komornik

no jeżeli widzisz jakąś różnicę między udziałem po 50% właścicieli a wspólnością małżeńską która też wynosi 50 % to nie wiem

no to piszę:
29 listopada 2010 roku sąd dla banku wydał nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym
następnie był komornik i umorzył egzekucję
bank sprzedał dług tej firmie i 16.11.2012 sad wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na rzecz tej firmy i dlatego teraz jest komornik
nie wiem co Ci tutaj nie gra... chyba jest tak jak powinno

firmacombat napisał:
nie wiem co Ci tutaj nie gra... chyba jest tak jak powinno
Nie jest absolutnie tak jak powinno. Pozew Prokury podlegał odrzuceniu w myśl art. 199 §1 pkt 2 k.p.c.
W obecnej sytuacji są dwa tytuły wykonawcze na to samo roszczenie. Nie zdziw się, jak po realizacji jednego tytułu przyjdzie czas (po drobnych cesjach...) na ponowną zapłatę i będziecie się musieli gimnastykować by to ogarnąć.

Ostatnia edycja:
o kurcze
czyli cesja nie likwiduje jakby poprzedniego tytułu wykonawczego?
to co powinnismy teraz zrobic?

Jesteś pewien że w 2010 był nakaz, a nie zwyczajny BTE i klauzula?

tak mam Nakaz Zapłaty

a tak odnośnie art. 199 kpc to wyczytałem: jeżeli o to samo roszczenie pomiędzy tymi samymi stronami sprawa jest w toku albo została już prawomocnie osądzona;
a tu jest to samo roszczenie ale nie te same strony bo jest już Prokura i moja żona a nie Bank i moja żona

firmacombat napisał:
a tu jest to samo roszczenie ale nie te same strony bo jest już Prokura i moja żona a nie Bank i moja żona
Prokura w wyniku cesji weszła w prawa i obowiązki. To jest to samo roszczenie, bo jest ta sama sprawa.
Twoje myślenie w tym momencie jest identyczne jak twierdzenia podrzędnych firemek windykacyjnych, które po oddaleniu powództwa w całości, wnoszą kolejny pozew z inną kwotą i twierdzą, że to nowa sprawa... Ty masz prawo nie wiedzieć.

Teraz należałoby wznowić postępowanie i sąd winien odrzucić pozew. Aby Prokura mogła egzekwować, należało - a zarazem wystarczyło - nadać nową klauzulę na tamten nakaz. W takiej sytuacji obecnie musieliby wystąpić o klauzulę, a w tym czasie część odsetek by się przedawniła.

Inne pytanie - dlaczego nie podejmowaliście obrony?

ale jest to realne czy sąd nie pozwoli już na odkręcenie tego?

Art. 403 §2 k.p.c. Może być ciężko, zależy od okoliczności sprawy.
Dlaczego nie podejmowaliście obrony?

uważaliśmy, że skoro bank słusznie egzekwuje te pieniądze to dlaczego mielibyśmy się sprzeciwiać. ale rozumie, ze w przypadku BTE jest już inaczej i firma windykacyjna występuje o wydanie nakazu zapłaty?

Bank bankiem, ale mi chodzi o tę sprawę kiedy Prokura pozwała
firmacombat napisał:
ale rozumie, ze w przypadku BTE jest już inaczej i firma windykacyjna występuje o wydanie nakazu zapłaty?
W przypadku BTE - tak. I może się zdziwić że roszczenie już jest przedawnione. Nawet z chwilą cesji.

Ostatnia edycja:
ja wiedziałem tylko a właściwie myślałem, że od umorzenia sprawy Prokura ma 3 lata na złożenie własnego pozwu i dlatego nie reagowaliśmy. Jest jeszcze jedna sprawa z tym samym bankiem również na żonę ale tam był właśnie BTE i następnie również prokura zakupiła dług i wystąpiła o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym

firmacombat napisał:
a właściwie myślałem, że od umorzenia sprawy Prokura ma 3 lata na złożenie własnego pozwu i dlatego nie reagowaliśmy.
Zatem nakaz odebrany i zlekceważony?
firmacombat napisał:
ale tam był właśnie BTE i następnie również prokura zakupiła dług i wystąpiła o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym
I co na dziś? Jaki jest stan. Napisz też więcej - kiedy była nadana klauzula na BTE i kiedy wniesiony pozew oraz podstawa umorzenia egzekucji (jeśli była)

Powrót