Zajęcie środków - wydaje się bezprawne

• Autor wątku Autor wątku dinocco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dinocco

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam Państwa serdecznie

Zwracam się do wszystkich forumowiczów dobrej woli o prośbę z takim zagadnieniem

Moja mama pobiera regularnie wypłatę z tytułu um. o pracę obecnie w Polsce nadal obowiązuje ustawa, która zobowiązuje do zwolnienia kwoty do bodajże 1,5XX złotych po wpływie jej na konto bankowe.

I teraz następująca sytuacja

Konto było w mBanku , wpływa wypłata za luty 2018 / 02.2018 jest dokonana tranzakcja z bankomatu - zwyczajna wypłata wynagrodzenia dnia 27.02.2018 r

Przychodzi dzień dzisiejszy, dzień wypłaty i po odliczeniu komornika zostaje ok 1,500 zł do wypłaty lub dowolnego rozdysponowania , jednak w bankomacie okazuje się, że można jedynie rozdysponować 900 złotymi a reszta jest zablokowana bo jak twierdzi infolinia banku 600 zł zostało pomniejszone z poprzedniego miesiąca bo chociaż pieniądze były wyciągane 27.02.2018 to bank twierdzi ze transakcja była księgowana 03/03/2018 czyli pare dni pozniej w marcu tego roku ale moje pytanie brzmi nastepujaco - czy to jest jakikolwiek argument czy zwykle oszustwo , jakim cudem wyplata swojego wynagrodzenia jest traktowana jako dodatkowy obrot na koncie ?

W zadnym innym banku sie nie spotkalem z podobna sytuacja , to rownie dobrze mozna by bylo interpretowac taki przepis w nastepujacy sposob ze ktos dostaje 750 zl wynagrodzenia na konto, sila rzeczy musi to jakos spozytkowac czyli placi rachunki, lub wyplaca to by dawalo z obrotem 1500 zl?

Jesli ja dostawalem w swoim banku wyplaty a mialem komornika to normalne ze musialem wybrac pieniadze swoje , zyc po prostu robic oplaty, placic za zakupy.

W zwiazku z tym do szanownych Panstwa mam pytanie - czy to jest w ogole normalne, ze wyplate z poprzedniego miesiaca sie uznaje po paru dniach na poczet nowego miesiaca na obciazenie ? Przeciez to nie jest WPŁYW na konto - byłbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc lub odnosnik do ustawy gdzie mozna by bylo podniesc ten zarzut i zlozyc skarge na bank tak zeby te pieniadze pozostaly na koncie , gdyz jest to niegodne pozbawianie srodkow na zycie i checc oddania ich komornikowi

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam

Aha i jeszcze pragne dodac jedna rzecz ta cala ich logike i to ze mecza ludzi i nawet na infolini nie pozwalaja zglaszac zadnego sprzeciwu ani zlozyc skargi - ich logika w tym momencie wyglada nastepujaco - mowie tu o mBanku ze licza jako obrot tego limitu panstwowego wszystkie akcje na koncie - ale tak nie ma w zadnym innym banku, nie mialem podobnej sytuacji ani w PKO BP, ani w ING ani w Tmobile czemu u nich mialoby byc inaczej ? Dlaczego nie stoja po stronie klienta - a w dodatku prosze sobie wyobrazic taka sprawe - Kowalski otrzymuje 1,500 zl wplywu na konto z tyt wynagrodzenia, ma komornika, wyplaca pieniadze lub wydaje 1,500 na rachunki i zycie online / karta - gdzie w tym wypadku jest nadwyzka ktora stworzyl ? Czemu nie przeradza sie w debet ? Ale z nimi nie ma rozmowy , mam wrazenie jakby czlowiek rozmawial z maszyna, bezduszna maszyna , a jak na ironie komunikat w oczekiwaniu na polaczenie mowi, ze za chwile porozmawiaja panstwo z bardzo milym konsultantem

Przeciez to nie jest WPŁYW na konto
Kwota wolna to kwota, która nie podlega zajęciu w danym miesiącu kalendarzowym, art. 51 pkt. 1 Pr. Bank. Taki przykład:
Masz w 1 lutego na rachunku 2000 złotych. Kwota wolna 1575 (chyba, nie wiem ile teraz minimalne wynosi, ale tak mi się kojarzy - w każdym razie 75% minimalnego). Czyli bank przekazuje w lutym do komornika 425 zł od razu 1 lutego, oraz wszystko co na to konto wpłynie do 28 lutego włącznie.

I w marcu znów. Masz na rachunku np. 300 zł 1 marca, wpływa Ci 2000 złotych tegoż pierwszego marca przykładowo, kwota wolna 1575 - więc dla komornika 725 zł i wszystko, co wpłynie do końca marca.

Teraz jasne? Jak nie wypłacisz w danym miesiącu kwoty wolnej to Twoja sprawa - masz ją mieć do dyspozycji w tym, konkretnym miesiącu. Po prostu nie kumuluje się.

Nikt nie potraktował wypłaty jako dodatkowego obrotu na koncie, po prostu na dzień 1 marca saldo wynosiło 600 zł.

Pytanie, czy bank zgodnie z prawem, czy też niezgodnie, zaksięgował wypłatę z bankomatu z dn. 27.02.2018 dopiero 3 marca 2018 - to bez znaczenia. Masz mieć do dyspozycji kwotę wolną w każdym miesiącu, taką samą, wykorzystasz to wykorzystasz, nie to nie.

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
Teraz jasne? Jak nie wypłacisz w danym miesiącu kwoty wolnej to Twoja sprawa - masz ją mieć do dyspozycji w tym, konkretnym miesiącu. Po prostu nie kumuluje się.

To nadal nie jest jasne, to co było powyżej to prosta sprawa ale
Syphar napisał:
Nikt nie potraktował wypłaty jako dodatkowego obrotu na koncie, po prostu na dzień 1 marca saldo wynosiło 600 zł.

Jakim cudem wynosiło na 1 marca 600 zł skoro wypłacono 27.02.2018 i jeszcze luty miał 1 dzien dodatkowy tj 28.02.2018 , na dzień 1 marca na koncie było 0
A co to za przepis , ze bank ma prawo 2 tyg na ksiegowanie wyplaty z bankomatu skoro spora czesc spoleczenstwa ma wyplate na koniec miesiaca tym sposobem cale sedno ustawy bierze w łeb ?

Przecież marzec zaczął się z pełnym pustym kontem w banku tak jak być powinno pieniedzy fizycznie nie bylo juz 2 dni przed marcem wiec skad te saldo sie wzielo

Jak ja mialem komornika w PKO czy gdzies indziej to owszem to co ponad 1500 to ok ale ponizej nie i przeciez logiczne ze wyplacalem pieniadze przed nowym miesiacem za kazdym razem gdy byl wplyw na konto

Syphar napisał:
Masz mieć do dyspozycji kwotę wolną w każdym miesiącu, taką samą, wykorzystasz to wykorzystasz, nie to nie.

Odniose sie jeszcze do tego, gdyby chodzilo o sytuacje bo to jedyne wytlumaczenie , ze mowi Pan/Pani o sytuacji gdzie hipotetycznie limit w lutym bylby wykorzystany stad wyplata zostala automatycznie odliczona z limitu marcowego ale to by nie przeszlo po prostu nie dalo by pieniedzy w lutym, innymi slowy w lutym wplynelo tyle ile mialo prawo wplynac i po prostu na mocy zwyczajnego ludzkiego zycia pieniadze zostaly pobrane nie ma tu drugiego dna

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja Ci tłumaczę jak być powinno. A nie dlaczego jest jak jest. Dlaczego jest jak jest to musisz wyjaśnić w banku. Moim zdaniem bank nie miał prawa do zrobienia tego w ten sposób, ponieważ tym samym złamał art. 51 prawa bankowego, chyba, że Twoja umowa z bankiem, regulamin karty lub jeden z załączników przewiduje takie właśnie rozwiązanie.

A może po prostu w miesiącu lutym, pierwszego lutego, na koncie nie było zera? Nie wiem jak było, to wiesz Ty. Jeśli uważasz, że bank mimo to złamał Art. 51 pr. bank to polecam skargę do KNF. Oraz iść do oddziału i wypłacić resztę kwoty wolnej, zanim marzec minie.

Ostatnia edycja:
No i dlatego dziękuje za radę i za wskazanie mi właściwego art. mam nadzieje, że sprawa wkrótce się wyjaśni , a Tobie dziękuje serdecznie za poświecony czas poradę i opinię, życzę spokojnej nocy, pozdrawiam serdecznie

Nie wiem jak mBank, ale wszystkie te banki, które znam, mają w regulaminach czasy księgowania wypłat z bankomatów do 3 dni - więc wygląda na to, że bank jednak zachował się w porządku. Tylko, że to trzeba zobaczyć umowę, regulamin itp. No, przed tą skargą masz lekko licząc ze 100 stron do przeczytania. Powodzenia.

Cała Wasza dyskusja sprowadza się do jednego. Czy bank miał prawo zaksięgować wypłatę 3 dni później. Jeżeli miał to tematu nie było, jeżeli nie to można PRÓBOWAĆ skarżyć.

I tak i tak niezaleznie od tego czy mial prawo ksiegowac pozniej to z tego co dowiedzialem sie na infolinii innego banku to nie pomniejsza w zadnym wypadku limitu przyslugujacego na dany miesiac.

Jeszcze dodam taka adontacje byc moze to komus pomoze sie ustrzec, mozliwym jedynym wyjatkiem moglo by byc jeszcze wystapienie takiej sytuacji, ze bank przeksiegowuje te saldo pozostale na nastepny miesiac i teraz sytuacja nastepujaca , zalozmy ze 600 zl zostalo wyplacone z opoznieniem tzn zaksiegowane z opoznieniem na nastepny miesiac i teraz tak - nastepny miesiac system automatycznie potraktowal jako dodatnie salo od ktorego po dodaniu wynagrodzenia odjal nadwyzke i zablokowal - ale tak czy inaczej glownym tutaj mankamentem byla kwestia tak opoznionego ksiegowania no , ktore nie oszukujmy sie w takich sytuacjach dziala niestety na niekorzysc klienta. W zwiazku z powyzszym pragne podziekowac wszystkim forumowiczom. Wszystkiego dobrego zycze i pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót